Hlavní obsah

Spilková na British Open dohrála, je v druhé stovce

St. Andrews

Po dvou kolech na British Open skončila Klára Spilková daleko od cutu. Po úvodním výkonu 73 ran přidala na Old Course ve skotském St. Andrews 76 úderů v pátečním druhém kole, v součtu ji pět ran nad par poslalo do druhé stovky leaderboardu. Přesto může být spokojena, je vůbec první Češkou, která na britský šampionát pronikla, zároveň se poprvé v kariéře měřila s elitou z LPGA Tour.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Japonská golfistka Miki Saiki na turnaji British Open.

Článek

Jen dvě Češky si před Spilkovou zahrály major - na US Open 2005 a 2007 hrála Jana Peterková, v roce 2008 si stejný turnaj vystřihla i Jessica Korda a teprve pak začala reprezentovat Spojené státy. Spilková je tak ve výtečné společnosti.

Páteční kolo přitom zahájila bojovně a hned na druhé jamce skórovala. Jenže jiskřičku naděje vzápětí utlumilo bogey na trojce, další chyba pak přišla na šestce. Tu ještě dokázala Spilková smáznout, když stejně jako ve čtvrtek skórovala na čtyřparové sedmé jamce, po obrátce ale už sbírala jen bogey. Celkem jí do skórkarty přilétly čtyři, dvě z nich přitom na posledních třech jamkách.

Pro Spilkovou byl britský turnaj z kategorie major především sbíráním zkušeností. Už jen fakt, že nemusela hrát závěrečnou kvalifikaci a rovnou se dostala na startovní listinu plnou hvězdných jmen, byl pro ni úspěch.

Skvěle si zatím v St. Andrews vede Japonka Miki Saiki, která v pátek zahrála 66 ran i díky dvěma eaglům. V součtu má devět ran pod par, o ránu méně má Američanka Morgan Pressel. Z těch, které už mají dohráno, si může pískat i Norka Suzann Pettersen, která hřiště obešla za 67 ran a na Saiki ztrácí dva údery.

Spousta hráček je však ještě na hřišti a pořadí se tak může výrazněji přesypat. Asi nejvíce pozornosti je přitom upřeno na Korejku Inbee Park, která vyhrála tři předchozí letošní majory a touží přidat čtvrtý díl grandslamové skládačky. Po prvním kole jí patřilo umístění na konci druhé desítky, v pátek ještě nedohrála.

Reklama

Související témata: