Hlavní obsah

Stenson vládne všem: vyhrál v Atlantě i FedExCup

Atlanta

Henrik Stenson ví moc dobře, jaké je to škrábat se ze dna na vrchol. V kariéře už to dokázal dvakrát. Učení přitom dělá mistra – podruhé bylo jeho tažení korunováno pohádkovým desetimiliónovým bonusem za vítězství ve FedExCupu. Stenson završil tři parádní měsíce, v jejichž závěru ovládl hned dva turnaje fedexcupového play off. V neděli triumfoval na finálovém turnaji Tour Championship v Atlantě.

Foto: John Bazemore, ČTK/AP

Švédský golfista Henrik Stenson se raduje z vítězství ve FedExCupu.

Článek

Sedmatřicetiletý Švéd vyhrál o tři rány před hvězdným nováčkem Jordanem Spiethem a zkušeným lišákem Stevem Strickerem. "Ukazuje to, že se nikdy nevzdávám," prohlásil ke svému triumfu Stenson, který se tak zároveň posunul na čtvrté místo světového žebříčku. "Je to ale hodně za tím, co jsem si uměl představit," doplnil.

Navzdory tomu, že vedl o čtyři rány, bylo finálové kolo velkou bitvou. Stenson měl na zřeteli hned dvě trofeje - tu z Tour Championship a potom i samotný FedExCup. Věděl, že může ovládnout fedexcupové pořadí, přestože nevyhraje závěrečný turnaj. Ale chtěl předvést dobrý golf a vyhrát vše. A také to udělal.

Stenson vyhrál Tour Championship stylem start-cíl, během čtyř kol nepustil na čelo nikoho jiného a v jednu chvíli měl dokonce náskok až devíti ran. Na konci posledních kol si přitom uchovával bezpečný rozestup čtyř ran.

Ale Spieth přinutil Stensona v závěru pracovat naplno. Dvacetiletý Texasan tak i v posledním vystoupení sezóny zanechal vynikající dojem. Na druhé finálové desítce v East Lake se dokonce díky čtyřem birdie v řadě přiblížil Stensonovi na jedinou ránu. Stenson slyšel před cestou na odpaliště patnáctky mohutné oslavy fanoušků a dobře věděl, co ho na posledních čtyřech jamkách čeká.

Spieth: Henrik hrál fenomenální golf

"Nejsem jenom hezká tvářička. Umím si spočítat jedna a jedna," vtipkoval poté Švéd. A pak zahrál, co potřeboval. Birdie na patnáctce mu pomohlo, stejně jako fakt, že Spieth před ním na sedmnáctce chyboval a zahrál bogey. Stenson už pak nenechal nikoho na pochybách, že titul i FedExCup patří jemu.

"Henrik hrál fenomenální golf," zhodnotil lakonicky Spieth svého švédského soupeře. Sám se alespoň díky druhém místu posunul na sedmou pozici ve FedExCupu, což jsou končiny, do nichž se nikdy žádný nováček před ním nepodíval.

A to přitom Spieth začínal sezónu bez karty na PGA Tour, objížděl turnaje na sponzorské pozvánky a doufal, že se mu podaří prosadit mezi elitu. Zvládl to a pak následovalo parádní tažení, během něhož vyhrál i svůj první turnaj na nejprestižnějším světovém okruhu.

Stenson je vůbec prvním Evropanem, který vyhrál Tour Championship a FedExCup. Z hřiště odešel bohatší o 11,44 miliónu dolarů – 10 miliónů inkasoval za FedExCup, 1,44 miliónu za výhru v Atlantě.

Stenson: Nemám slov

Jeho skvělé léto začalo děleným třetím místem na Scottish Open, pak byl druhý na British Open a WGC-Bridgestone Invitational, třetí místo bral na PGA Championship a triumfoval na Deutsche Bank Championship. "Základy jsem k tomu všemu položil dříve. Nebylo to tak, že jsem se vzbudil uprostřed července a hrál fantasticky. Od Scottish Open to byla neuvěřitelná jízda. Nemám slov, ale jsem opravdu hodně spokojený," doplnil.

Tiger Woods, který do Tour Championship vstupoval z první příčky, se nevzpamatoval z nepříjemného úvodu v podobě 73 a 71 ran. Nakonec turnaj uzavřel výsledkem 67 úderů a dělenou dvaadvacátou příčkou, což je nejhorší umístění na East Lake v jeho kariéře. Ve FedExCupu skončil druhý, což mu může kompenzovat prémie ve výši tří miliónů dolarů.

Woods ovládl alespoň finanční žebříček PGA Tour a doufá, že mu přistane i ocenění za hráče roku zámořské série. S pěti vítězstvími je velký favorit, zvláště když mezi těmi pěti triumfy je i neoficiální pátý major The Players. Výsledky budou známy v pátek.

Golfový turnaj PGA Tour Championship v Atlantě, finále play off FedEx Cupu (dotace 8 miliónů dolarů, par 70):
1. Stenson (Švéd.) 267 (64+66+69+68)
2. Spieth 270 (68+67+71+64)
-. Stricker 270 (66+71+68+65)
4. Simpson 271 (68+71+69+63)
5. D. Johnson (všichni USA) 272 (68+68+67+69)
6. Rose (Angl.) 273 (68+68+70+67)
7. Z. Johnson 274 (69+68+69+68)
-. Billy Horschel 274 (66+70+70+68)
9. Castro 275 (67+71+72+65)
-. Duffner (všichni USA) 275 (74+70+66+65)
-. García (Šp.) 275 (68+71+69+67).
Konečné pořadí FedEx Cupu:
1. Stenson 4750 b.
2. Woods (USA) 2743
3. Stricker 2650
4. Scott (Austr.) 2278
5. Z. Johnson 2238
6. Kuchar (USA) 1823.

Reklama

Související témata: