Hlavní obsah

Boj o semifinále? Není to pro nás standard, ale asi něco umíme, usmívá se Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do čtvrtfinále mistrovství světa se české házenkářky probojovaly teprve podruhé v historii. Už tenhle úspěch je pro ně nad plán, ale teď by rády zaskočily i olympijské vítězky z Francie. Utkání startuje dnes od 17:30 hodin. „Přesně pro takové zápasy hraju házenou. Chci bojovat o nejvyšší příčky, což není pro českou házenou úplně standardní. Ale asi něco umíme, když jsme se dostaly až sem,“ usmála se spojka Markéta Jeřábková.

Foto: David Švarc / Česká házená

Markéta Jeřábková táhne české házenkářky na světovém šampionátu.

Článek

Před dvěma roky české reprezentantky skončily na MS až devatenácté, následně se vůbec neprobojovaly na evropský šampionát, což stálo místo trenéra Jana Bašného. Svaz se vydal cestou zahraničního kouče. Tým přezval norský trenér Bent Dahl a hned na první vrcholné akci slaví obrovský úspěch. „Vrátili jsme se zpátky na světovou mapu házené. Před mistrovstvím se o nás mluvilo spíš v pejorativech, ale teď jsme mezi nejlepší osmičkou,“ pochvaloval si.

Postupem do čtvrtfinále však jeho práce nekončí. Házenkářky sice vědí, že v utkání s Francií budou velký outsider, ale olympijské šampionky už dokázaly porazit. A to minulý rok v evropské kvalifikaci na domácí palubovce v Plzni 31:30. „Může to pro některé naše hráčky být drobná výhoda. Vědí, že je umíme překvapit. Ale mistrovství je něco úplně jiného než kvalifikace,“ mínil Dahl.

Při otázce na slabé stránky Francie se jen rozesmál. „Ne, žádné nejsou,“ prohlásil rázně, ale pak se ještě zamyslel. „Možná jim chybí akorát střelba z dálky z pravé spojky. Ale na levé spojce zase umí Kanorová pálit klidně z 12 metrů,“ upozornil.

Foto: David Švarc/Česká házená

Kouč české házenkářské reprezentace Bent Dahl.

Souhlasila i opora českého výběru Markéta Jeřábková. „Ohromná kvalita na každém postu, Francie je světová špička. Ale my jsme stále hladové. Půjdeme do utkání s maximálním nasazením a třeba se stane další zázrak,“ podotkla aktuálně druhá nejlepší střelkyně celého šampionátu, která nasázela už 46 gólů. „Individuální ocenění je fajn, ale šampionát nevyhraje. Sama v týmovém sportu nic nezmůžu,“ uvědomovala si.

Na turnaji je společně s další spojkou Cholevovou a křídelnicí Malou vytížena až extrémně. V každém utkání střídá maximálně na pár minut do defenzivy. „Únava je na místě, tělo už má něco za sebou. Ale po vítězstvích a postupu je nálada skvělá, takže je to snadnější i pro tělo,“ prohlásila 27letá kanonýrka dánského Ikastu.

Právě z Dánska se v pozdních nedělních hodinách národní tým přesouval do norského Trondheimu, kde čtvrtfinále odehraje. A posléze ho čeká návrat do Dánska, nikoliv však do Frederikshavnu, ale do Herningu, kde mistrovství vrcholí zápasy o medaile i o páté až osmé místo.

Už první přesun nebyl pro Češky ideální. Kvůli zpoždění letadla dorazily na hotel až dvě hodiny po půlnoci. „Ideální to není,“ připustila Jeřábková. „Náročná cesta, času na relaxaci nebylo mnoho. Ale po takovém postupu se odpočívalo příjemněji,“ doplnil kouč Dahl.

Reklama