Hlavní obsah

Česko bude spolupořádat mistrovství Evropy házenkářek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko bude spolupořádat mistrovství Evropy házenkářek v roce 2026, v Brně bude hostit jednu ze základních skupin. Velkou akci uspořádá po 36 letech.

Foto: Hana Vrbková/Česká házená

České házenkářky Markéta Jeřábková a Julie Franková v utkání proti Nizozemsku. Archivní foto

Článek

Původně na pořadatelství šampionátu kandidovala Česká republika společně s Polskem. Formát turnaje za účasti 24 týmů ale bude nakonec po rozhodnutí výkonného výboru EHF jiný, vůbec poprvé ho uspořádá pět zemi. Vedle Česka to jsou ještě Polsko, Slovensko, Rumunsko a Turecko.

Hrát se bude od 3. do 20. prosince 2026 a jedna čtyřčlenná základní skupina za účasti národního týmu bude mít dějiště v Brně. Další skupiny budou hostit Katowice, Bratislava, Kluž, Oradea a Antalya a dva nejlepší z každé ze šesti skupin se dostanou do hlavní části turnaje, která se odehraje v katowické hale Spodek a v BT Areně v rumunské Kluži.

Do polského města nedaleko hranic by při postupu mířila i česká reprezentace a Katowice uvidí i závěrečné zápasy o medaile. „Jsme opravdu rádi, že poprvé od roku 1990, kdy jsme pořádali MS mužů, přivedeme na české území takovou velkou házenkářskou událost. Můžeme představit domácímu publiku ženský národní tým v konfrontaci s nejlepšími týmy z Evropy,“ komentoval prezident Českého svazu házené Ondřej Zdráhala.

„Zároveň jsem se jistý, že tato akce pomůže k pozornosti na náš sport. V prvním prosincovém týdnu, kdy se evropský šampionát v Brně uskuteční, bude pozornost směřovaná pouze na házenou, a to je obrovským benefitem našeho spolupořadatelství,“ dodal Zdráhala.

Reklama

Související témata: