Hlavní obsah

Světové zákroky znervóznily hvězdného soka. Tohle jsem v životě neviděla, žasla Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hřiště Sabrina Novotná přišla v úvodu druhého poločasu a úžasnými zákroky přispěla k tomu, že české házenkářky pořádně potrápily nizozemského favorita. Ve 47. minutě dokonce otočily skóre, ale nakonec padly těsně 29:30. Ze zápasu ale odchází se vztyčenou hlavou. „Ukázaly jsme, že se můžeme měřit s nejlepšími celky světa. Tým je navíc mladý a věřím, že se budeme stále zlepšovat,“ prohlásila 23letá brankářka.

Foto: Hana Vrbková/Česká házená

Česká brankářka Sabrina Novotná v utkání proti Nizozemsku.

Článek

Osm minut uprostřed druhé půle držela na uzdě nizozemské hvězdy. Předváděla jeden neuvěřitelný zákrok za druhým, vychytala i samostatné úniky Van der Vlietové nebo Sprengersové.

„Dostaly jsme se do laufu. Nizozemky jsme zaskočily, na tohle vůbec nejsou zvyklé. V televizi jsem v životě neviděla, že by tyhle světové hráčky po sobě na hřišti křičely. Padal jim míč z rukou, byly samy překvapené, co se tady děje. A já jsem mohla být u toho. Až se mi třásla kolena,“ usmívala se Novotná.

Navenek však zůstávala naprosto klidná. I po senzačních zákrocích. „Já moc neslavím. Jsem flegmatik, uzavřená sama v sobě a jenom se koncentruju na výkon,“ popisovala. Za deset zákroků se 45% úspěšností nakonec dostala velkou pochvalu od trenéra gólmanů Martina Galii. „Chtěl jich po mně osm, tak jsem mu dala deset,“ culila se mladá brankářka. „Přijde mi, že každý můj zápas v reprezentaci je lepší a lepší,“ pochvalovala si.

V závěru však na ni přeci jen favoritky našly recept. „Dostala jsem dost laciný gól na 26:29, který mě mrzí. Tam se zápas zlomil. A vepředu jsme taky nedaly jasné šance. Umíme zahrát i lépe,“ mínila gólmanka Kynžvartu.

Na házenkářkách tak byly znát dost smíšené pocity. Pátého týmu z mistrovství světa se držely až do závěrečného hvizdu, jenže třešnička na dortu chybí. „Slibný výsledek, ale dva body by chutnaly daleko lépe,“ uvědomovala si i nejlepší střelkyně utkání Markéta Jeřábková s devíti góly.

Reprezentantky si však užívaly atmosféru zaplněné haly na Podvinném mlýně. „Je super, že domácí zápasy hrajeme před vyprodanými halami. Fanoušci jsou osmý hráč na hřišti,“ oceňovala 28letá spojka. „Zahrát si v rodné Praze bylo hodně speciální, navíc před vyprodanou arénou před zraky rodiny i spousty známých. Parádní atmosféra,“ libovala si i Novotná.

Foto: Hana Vrbková/Česká házená

Česká házenkářka Markéta Jeřábková při sedmimetrovém hodu.

Vyvarovat se špatného úvodu, kdy národní tým rychle prohrával 3:9, a předvést stejně bojovný výkon budou chtít české hráčky i v nedělní odvetě. „Nesmíme to brát jako úlet, ale takový výkon zopakovat i v neděli,“ říkala Jeřábková.

„Nizozemky nám budou doma chtít ukázat, že tohle byla náhoda. My se budeme snažit o opak,“ líčila brankářka Novotná. Ideální by však bylo si sladkou výhru proti favoritkám nechat na dubnovou olympijskou kvalifikaci. „Opakujeme si, že proti takovým týmům můžeme vyhrát třeba jeden z deseti zápasů. Tak třeba to klapne právě v olympijské kvalifikaci,“ dodala Novotná.

Reklama