Hlavní obsah

Česko - Nizozemsko 29:30Statečný vzdor. Házenkářky proti favoritovi smazaly manko, ale nestačil jim ani zázračný gól

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České házenkářky předvedly proti Nizozemsku statečný výkon. V Praze v rámci třetího utkání kvalifikace na mistrovství Evropy smazaly šestigólový náskok favorita a ve druhém poločase dokonce krátce vedly, nakonec však prohrály 29:30. „Některé hráčky jsou ještě v šoku, že hrají proti těm nejlepším v Evropě. Musí začít věřit, že ty nejlepší můžeme porazit. Ale přibližujeme se tomu,“ hodnotil norský trenér reprezentantek Bent Dahl.

Foto: Hana Vrbková/Česká házená

Natálie Kuxová obstřeluje nizozemské bloky.

Článek

Českému výběru se vůbec nevydařil vstup do utkání. V defenzivě neubránil jediný útok favoritek a po deseti minutách prohrával 3:9. Domácí hráčky poté vstřelily tři góly po sobě a zaplněná hala na Podvinném mlýně ožila, diváky hecoval i sám kouč, který se pomocí nich snažil vyvíjet tlak i na rozhodčí. „Atmosféra byla parádní, čeští fanoušci jsou skvělí, ale moc milí. Potřebujeme od nich víc síly,“ usmál se Dahl.

Ovšem Nizozemsko poté znovu odskočilo na šestibrankový rozdíl 14:8. „Nedělali jsme vůbec nic z toho, co jsme si říkali před zápasem. Soupeři jsme dali vánoční dárek,“ mrzelo Dahla.

Národní tým se přiblížil do kontaktu až v závěru poločasu. Poslední útok sice nesehrál ideálně, ale z devítimetrového hodu po čase neuvěřitelně obstřelila hostující šestiblok Natálie Kuxová, která snížila na 16:18. „Fantastická trefa,“ ocenil i kouč.

Po přestávce domácí házenkářky mířily za vyrovnáním, nevyužily však čtyři velké šance po sobě. Díky skvělým zákrokům střídající Sabriny Novotné ovšem poté Markéta Jeřábková ze sedmičky nejprve srovnala a poté ve 47. minutě dokonce otočila skóre na 25:24. „Jsem šťastný, jak se holky dokázaly vrátit do zápasu. Bojovaly jako lvice a jsem na ně hrdý,“ chválil Dahl.

Jenže favorit se znovu nastartoval, rozjel se v útoku a český výběr se zasekl v koncovce. „Mohli jsme utkání vyhrát, ale bohužel jsme zahodili vyhložené šance,“ litoval zkušený norský trenér. Česky tak nakonec Nizozemsku podlehly 29:30, když v posledních sekundách korigovala skóre Markéta Šustáčková.

Foto: Hana Vrbková/Česká házená

Norský trenér české házenkářské reprezentace Bent Dahl.

Reprezentantky tak nenavázaly na úvodní dvě kvalifikační vítězství proti Finsku a Portugalsku a ve skupině poprvé padly. V neděli od 13:30 je čeká další utkání s Nizozemskem, tentokrát na palubovce soupeře ve městě 's-Hertogenbosch. „Bude to ještě těžší zápas. Ukáží ještě větší rychlost, tak se musíme ještě lépe připravit,“ tvrdil kouč.

Na pátý tým z mistrovství světa narazí národní tým i v dubnu v premiérové olympijské kvalifikaci. „Tenhle zápas nám dává naději, že kvalifikace na olympiádu je opravdu reálná. Když dokážeme hrát s Nizozemskem, můžeme porazit každého,“ doplnil Dahl. Češky ve španělské Torravieje narazí i na domácí výběr a Argentinu.

Utkání skupiny 3 kvalifikace mistrovství Evropy házenkářek:
Česko - Nizozemsko 29:30 (16:18)
Sestava a branky Česka: Kudláčková, Novotná - Königová 3, Demlová, Stříšková 1, Kordovská, Šustáčková 3, Desortová, Stellnerová 3, Kuxová 2, J. Franková 3, A. Franková 1, Dresslerová, Zachová 2, Jeřábková 9, Cholevová 2.
Nejvíce branek Nizozemska: Van Weteringová, Housheerová obě 5. Rozhodčí: Lovinová, Stancuová (obě Rum.). Sedmimetrové hody: 4/4 - 3/2. Vyloučení: 2:6. Diváci: 1489.
1.Nizozemsko330099:696
2.Česko320190:774
3.Portugalsko200253:680
4.Finsko200234:620

Reklama