Hlavní obsah

Budějovice bude resuscitovat mistr světa Bělohlav, hokejová bašta je prvoligová

Jan Škvor, Vladimír VáchaSport.czPrávo
Aktualizováno

Už je to definitivní, hokejisté Českých Budějovic budou v příští sezóně působit v první lize! Na resuscitaci hokeje v jihočeské metropoli se po přesunutí Mountfieldu do Hradce Králové měly zájem podílet dva subjekty, rada města na svém středečním zasedání nakonec dala jednohlasnou podporu mistrovi světa z Vídně 1996 Radku Bělohlavovi a jeho skupině CB hokej s.r.o, která koupila licenci na druhou nejvyšší soutěž od Mostu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Radost českobudějovických hokejistů. Kdo tým povede v příští sezóně v 1. lize?

Článek

„Právě jsme jednohlasně podpořili projekt týmu kolem Radka Bělohlava na resuscitaci ligového hokeje. V našem rozhodování hrálo velkou roli, že za tímhle projektem stojí důvěryhodní lidé, pro které není hokej jenom byznys na pár let, velcí místní podnikatelé a především samotní fanoušci," vypočítal na facebookovém profilu Města Českých Budějovic primátor Juraj Thoma důvody, proč se rozhodli Budvar arénu, halu vlastněnou městem, pronajmout právě Bělohlavově skupině.

Druhým adeptem, jenž projevil zájem o záchranu klubu, byla společnost Motor České Budějovice, která prvoligovou licenci odkoupila od Královských lvů. Za společností stojí podnikatel Zdeněk Caska a zastupuje ji někdejší českobudějovický útočník Jaroslav Brabec. Motor České Budějovice plánoval hrát první ligu s hráči bývalého klubu Hradce Králové, kteří se nevešli do kádru extraligového Mountfieldu HK. Ten začal dnes s přípravou na ledě se sedmatřicetičlenným hráčským kádrem, jehož součástí je i šestice hokejistů, kteří hájili dosud barvy hradeckých Královských Lvů v první lize.

Pro Bělohlavovu skupinu, v níž je mimo jiné Aleš Kotalík, Roman Turek, Stanislav Neckář či Petr Sailer, hlasovalo podle informací Práva  všech deset přítomných radních. „Jsem přesvědčen, že jsme rozhodli ve prospěch budoucnosti budějovického hokeje. Fanoušci si zaslouží, aby se ve městě, kde má lední hokej tradici desítky let hrál dál a na vysoké úrovni. Doufám, že partě Radka Bělohlava se to podaří," řekl Právu po jednání rady 1. náměstek primátora Miroslav Joch (ČSSD).

Fanoušci českobudějovického klubu už před dnešním zasedáním městské rady, jehož se zúčastnili zástupci obou stran i členové fanklubu, dali jasně najevo, že podporují Bělohlava.

Bělohlav trenérem i manažerem

„Jsme si vědomi i toho, že z ryze finančního pohledu neskýtá tento projekt takové možnosti jako konkurenční projekt, nicméně i přesto jsme se ho rozhodli podpořit. Osoby, které za tímto projektem stojí, jsou pro nás větším garantem toho, že nový klub bude mít jasné regionální kořeny a bude ctít dlouholeté tradice českobudějovického hokeje," stojí v oficiálním prohlášení českobudějovického fanklubu."

Bělohlav v úterním rozhovoru pro Českou televizi prohlásil, že již jednal s některými bývalými českobudějovickými hráči, například s Jindřichem Kotrlou. Lídrem týmu by měl být Aleš Kotalík, který minulou sezónu odehrál právě v extraligových Českých Budějovicích. Třiačtyřicetiletý Bělohlav bude u mužstva působit coby manažer a trenér zároveň, jako svého asistenta si vybral další českobudějovickou ikonu, bývalého brankáře Romana Turka.

„Samozřejmě, že jsme spokojeni. Okamžitě začneme jednat s občanských sdružením HC České Budějovice o mládežnickém hokeji, protože pro ni jsme se tak výrazně angažovali. Nyní nás rovněž čeká okamžitě začít s přípravou na sezónu, která začíná v polovině září," konstatoval viditelně spokojený Bělohlav.

„Je to určitě moudré rozhodnutí. Osobně si myslím, že je to krok směrem, aby se do Českých Budějovic časem vrátil vrcholový hokej. Věřím, že jména Bělohlav, Kotalík, Turek nebo Prospal budou zárukou, že do projektu se zapojí významné jihočeské firmy," glosoval rozhodnutí radních bývalý úspěšný trenér a hráč tehdy ještě Motoru České Budějovice Karel Pražák.

Jaroslav Brabec se k situaci, včetně toho, jak se zakoupenou licencí od Královských lvů  hodlá naložit, vyjádří koncem týdne.

Reklama