Hlavní obsah

Hokejisté Švédska mají v nominaci na EHT v Ostravě dva mistry světa

Hokejisté Švédska mají v nominaci na České hry ve Vídni a v Ostravě dva mistry světa. U triumfu na domácím šampionátu v roce 2013 ve Stockholmu byl brankář Jhonas Enroth z Örebra a o čtyři roky později v Paříží a Kolíně nad Rýnem útočník Joakim Nordström z CSKA Moskva. Debutovat může na třetím dílu série Euro Hockey Tour útočník Elmer Söderblom z Frölundy a v pětadvacetičlenném kádru zůstává také devítka hráčů, kteří si první starty v reprezentaci připsali až v nedávných úvodních zápasech na začátku přípravy na mistrovství světa v Tampere.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Na únorových olympijských hrách v Pekingu, kde Švédové skončili čtvrtí, se představili obránci Jonathan Pudas ze Skelleftey a Henrik Tömmernes ze Ženevy a útočníci Max Friberg z Frölundy, Fredrik Olofsson z Oskarshamnu, Mathias Bromé z Davosu a Nordström s Lucasem Wallmarkem z CSKA Moskva. Pudas, Tömmernes a Friberg nechyběli ani na loňském mistrovství světa v Rize, kde výběr Tří korunek poprvé v historii na velkém turnaji nepostoupil do čtvrtfinále a obsadil deváté místo.

Celé trio gólmanů má zkušenost z NHL. Enroth, který byl i u stříbra z olympijských her v Soči v roce 2014, odchytal za Buffalo, Dallas, Los Angeles a Toronto 153 zápasů v základní části a jeden v play off. Marcus Högberg z Linköpingu má na kontě v nejlepší lize světa 42 utkání za Ottawu a Oscar Dansk ze Spartaku Moskva šest startů za Vegas.

Z hráčů v poli se usadil na nejdelší dobu v NHL Nordström, který byl také v roce 2015 členem týmu Chicaga, který získal Stanleyův pohár, ale sehrál v play off jen tři zápasy a ve finále nenastoupil. Celkem i za Carolinu, Boston a Calgary sehrál v NHL 444 utkání a připsal si 75 bodů (32+43). Ve 46 duelech play off přidal tři góly a sedm asistencí. Wallmark má na kontě za Carolinu, Chicago a Floridu přes 200 utkání včetně play off. Útočník Joel Kellman z Växjo hrál za San Jose, Bromé za Detroit a Friberg za Anaheim. Obránce Anton Lindholm z Dinama Minsk působil v Coloradu a Joel Persson z Växjö v Edmontonu.

Dansk a útočníci Nils Aman s Oskarem Langem z Leksandu a Sebastian Hartmann s Albinem Lundinem z Timry se poprvé představili v reprezentaci až tento měsíc v přípravných zápasech ve Stavangeru proti Norsku a v Hamstadu s Dánskem. Zadák Filip Roos s útočníkem Linusem Karlssonem z celku Skelleftea AIK a další ofenzivní hráči Patrik Karlkvist s Kimem Rosdahlem z Oskarshamnu debutovali až proti Dánům.

Švédové zahájí turnaj ve čtvrtek ve Vídni proti Rakousku, které nahradilo kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině vyloučené Rusko. V sobotu nastoupí v Ostravě proti české reprezentaci a v neděli je čeká severské derby s Finskem. Švédové jsou po dvou turnajích v tabulce EHT s osmi body druzí o skóre za Finy.

Nominace hokejistů Švédska na České hry ve Vídni a v Ostravě (28. dubna - 1. května):
Brankáři:
Jhonas Enroth (Örebro)
Marcus Högberg (Linköping)
Oscar Dansk (Spartak Moskva/KHL)
obránci:
Filip Roos
Jonathan Pudas (oba Skelleftea AIK)
Adam Ollas Mattsson (Malmö)
Joel Persson (Växjö)
Jesper Pettersson (Linköping)
Calle Själin (Leksand)
Anton Lindholm (Dinamo Minsk/KHL)
Henrik Tömmernes (Ženeva/Švýc.)
útočníci:
Patrik Karlkvist
Fredrik Olofsson
Kim Rosdahl (všichni Oskarshamn)
Nils Aman
Oskar Lang (oba Leksand)
Max Friberg
Elmer Söderblom (oba Frölunda)
Sebastian Hartmann
Albin Lundin (oba Timra)
Joakim Nordström
Lucas Wallmark (oba CSKA Moskva/KHL)
Linus Karlsson (Skelleftea AIK)
Joel Kellman (Växjö)
Mathias Bromé (Davos/Švýc.)

Reklama

Související témata: