Hlavní obsah

Česko - Švédsko 4:1Na závěr výhra. Češi v Moskvě porazili Švédy

Aktualizováno

Konečně. Česká hokejová reprezentace vyhrála na turnaji Channel One Cup, když v posledním moskevském utkání porazila Švédsko 4:1. I přes výhru národní tým na druhém podniku Euro Hockey Tour skončí poslední. Rozhodující trefu si připsal ve 36. minutě Matěj Blümel. Národní mužstvo v Rusku prohrálo 3:4 s Finy, 1:4 s Rusy, na závěr porazilo Švédy.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Češi se radují z první reprezentační trefy Daniela Gazdy (vlevo).

Článek
Fotogalerie

Nadějný úvod. Švédové měli problémy s českou rychlostí a aktivitou, jenže gólově se hráči pod vedením trenéra Filipa Pešána neprosadili. Když už byla šance, v brance stál 199 centimetrů vysoký Lindbäck.

Vše změnily čtyři tresty v úvodní třetině. Nejdříve tři po sobě a čeští hráči hráli pět minut v oslabení, na konci byli Švédové úspěšní, ve 13. minutě slavil první gól Berggren. Pět minut před koncem zahajovací třetiny přišlo čtvrté vyloučení a hra se otočila, navrch mělo Švédsko, které především kvůli přesilovkám vyhrálo úvodní dvacetiminutovku na střely 11:3.

Začátek druhé třetiny patřil Švédům, brankář Šimon Hrubec ale držel spoluhráče a udeřilo na druhé straně. K odraženému puku se dostal ve 25. minutě Radan Lenc a vstřelil první gól. Za pár minut hrálo Česko první přesilovku, ale i přes tlak v útočném pásmu se skóre neměnilo a v polovině utkání stále platilo nerozhodné skóre 1:1.

Ve 36. minutě poslal národní mužstvo do vedení Matěj Blümel, premiérový střelec v reprezentaci, navíc v první utkání v českém dresu. Ve 40. minutě ho následoval Daniel Gazda, který propálil vše od modré čáry. I on poprvé skóroval na mezinárodní scéně. Švédové měli více ze hry, ale ve druhé třetině střílel branky soupeř.

Na začátku poslední třetiny šli Češi opět do čtyř, na trestné lavici už byl šestý hráč proti jednomu Švédovi. Početní výhodu národní tým zvládl, když vše jistil gólman Hrubec.

Šanci na další gól dostal český výběr ve druhé přesilové hře ve 48. minutě. Šance na rozhodnutí zápasu. Nestalo se, tyto dvě minuty nebyly pro Švédy velkým problémem.

Necelých pět minut před šedesátou minutou se poprvé prosadil v reprezentaci také Pavel Pýcha, když vyjel zpoza branky a navýšil vedení na 4:1. Tento gól byl poslední a český tým zakončil turnaj Channel One Cup výhrou po dvou porážkách

Hokejový turnaj Channel One Cup v Moskvě, součást Euro Hockey Tour:
ČR - Švédsko 4:1 (0:1, 3:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 25. Lenc (A. Zbořil, Pýcha), 36. Blümel (Košťálek), 40. Gazda (Nestrašil, Jašek), 56. Pýcha (A. Zbořil) - 13. Berggren (Rasmussen, Pääjärvi). Hlavní rozhodčí: Morozov, Judakov (oba Rus.). Vyloučení: 6:2. Využití: 0:1. Bez diváků.
ČR: Hrubec - Gazda, Vitásek, Knot, Mašín, Košťálek, Pýcha - Jaškin, L. Sedlák, Rousek - Radil, Jašek, Nestrašil - Lenc, A. Zbořil, D. Kaše - Blümel, Kodýtek, Mandát. Trenér: Filip Pešán.
Švédsko: Lindbäck - Pilut, Pudas, Bengtsson, Dahlbeck, Holm, Fantenberg - J. Berglund, Rasmussen, Pääjärvi - Aberg, M. Kempe, E. Pettersson - Emil Larsson, L. Johansson, F. Karlström - Berggren, Wingerli, Frödén. Trenér: Johan Garpenlöv.
Tabulka Channel One Cupu:
1.Rusko211008:45
2.Švédsko310118:94
3.Finsko210015:73
4.ČR310028:93
Tabulka Euro Hockey Tour:
1.Rusko5320019:713
2.ČR6300313:139
3.Finsko5200310:176
4.Švédsko6102312:175
Individuální ocenění hokejového Channel One Cupu v Moskvě:
Nejlepší hráči na jednotlivých postech (podle direktoriátu turnaje):
Brankář: Alexandr Samonov,
obránce: Jegor Jakovlev,
útočník: Andrej Kuzmenko (všichni Rusko).

Reklama

Související témata: