Hlavní obsah

Na Slovensku se kontroverzních hokejistů nebojí. Nejdřív šikanátor, po něm násilník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zámoří si šikanou spolužáka zavřel dveře, teď však 21letý americký hokejista Mitchell Miller sáhl po lasu z Ruska. Talentovaný obránce v této sezoně válel za Liptovský Mikuláš, byl dokonce nejproduktivnějším hráčem slovenské extraligy. Do šestého celku soutěže ovšem přichází jiný cizinec rovněž s hodně pošramocenou pověstí. Finský útočník Severi Lahtinen, který byl nedávno odsouzen za znásilnění.

Foto: Profimedia.cz

Severi Lahtinen dává druhý gól Lahti v zápase hokejové Ligy Mistrů z roku 2019. Vlevo je brankář Petr Kváča z Třince.

Článek

V Liptovském Mikuláši očividně sledují jen hokejové, nikoliv morální kvality. Už angažování Millera s sebou přineslo velké kontroverze. Mladý bek byl v roce 2020 draftován Arizonou, ta od něj však dala ruce pryč poté, co vyšlo najevo, že ve svých čtrnácti letech ve škole velmi ošklivě šikanoval afroamerického spolužáka s vývojovým postižením.

I přes tuto kauzu s ním podepsal nováčkovský kontrakt v NHL Boston, jenž však po vlně kritiky rychle couvl. Sezonu 2023/2023 Miller vynechal, než se rozhodl opustit zámoří a zkusit štěstí v Evropě. První profesionální angažmá v Liptovském Mikuláši mu vyšlo na výbornou.

V 19 zápasech coby obránce nasbíral 29 bodů, a tak si ho hned vyhlédly kluby v Rusku. Podle spekulací by měl zamířit do Kazaně, kde působí i český útočník Dmitrij Jaškin. Kouč Liptovského Mikuláše Juraj Faith uvedl, že šlo o velmi lukrativní nabídku. „Byl o něj velký zájem a snažili jsme se ho udržet co nejdéle. Ale nechceme mu bránit v odchodu, když se může posunout do nejlepší ligy v Evropě. Pracovalo se s ním úplně bez problémů,“ tvrdil trenér pro server HokejPortal.sk.

Miller už se rozloučil se slovenskými fanoušky. „Bylo to tu skvělé. Dostal jsem šanci, abych se mohl rozvíjet na ledě, ale i mimo něj. Byl to dobrý krok v mé kariéře. Věřím, že se budu i nadále rozvíjet, a to nejen hokejově,“ uvedl rodák ze Sylvanie.

Náhradu v defenzivě za něj slovenský klub, v jehož dresu působí i čtyři hokejisté z Ruska, které už rok a tři čtvrtě vede válku na Ukrajině, zatím nenašel. V útoku ale sáhl po jiném cizinci, s nímž se rovněž táhne hodně kontroverzní stín. Čtyřiadvacetiletý Severi Lahtinen strávil poslední tři sezony doma ve finské Jyväskylä.

Letos tam však odehrál jen osm utkání, protože byl v říjnu obviněn a následně odsouzen na dva roky vězení za znásilnění spící ženy, které se odehrálo minulý rok v červnu. Lahtinen se ovšem proti rozsudku odvolal, díky čemuž se prozatím trestu vyhnul. Finský celek s ním sice kontrakt pochopitelně rozvázal, ale po rodákovi z města Vantaa sáhl Liptovský Mikuláš.

Trenér Faith tak znovu povede hráče s hodně temnou minulostí. „Jsem hokejový trenér, ne soudce ani bůh, abych někoho soudil. Je tu od toho, aby hrál hokej. A my se z něj budeme snažit vyždímat co nejvíc,“ prohlásil kouč.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články