Hlavní obsah

Norská hvězda NHL pálí do vlastních řad. Jsme podělaná země, kritizuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořádně ostrá slova zvolil hvězdný norský hokejista Mats Zuccarello. Zkušený útočník Minnesoty se rozvášnil, když mluvil o podmínkách pro mladé norské sportovce. „V tomhle jsme podělaná země. Ano, jsme dobří v mnoha sportech, ale nemáme kvalitní organizaci pro děti a mládež v celé zemi,“ řekl v rozhovoru pro norský server Viaplay.

Foto: Claudio Bresciani, ČTK/AP

Mats Zuccarello z Minnesoty při tréninku před Global Series 2023 ve Stockholmu.

Článek

V běžeckém lyžování nebo biatlonu nemají konkurenci. Na zimních olympiádách získali Norové rekordních 405 medailí. Mats Zuccarello se přesto ostře pustil do vlastní země. „Žijeme v zemi bohaté na přírodní zdroje, ale jsme extrémně špatní ve sportu. Říkáme, že jsme sportovní národ, ale jsme země cvičení. Jdeme ven a trochu běháme v lese, lyžujeme a tak,“ vysvětloval svůj postoj 36letý útočník.

„Nejsme ale zdaleka nejlepší na světě v tom, jakým způsobem dáváme dětem a mládeži podmínky ke sportování. Alespoň co se hokeje týče. Není dost kluzišť, dost času na ledě. Je to obrovsky špatné a nic nenasvědčuje tomu, že se to zlepší,“ kritizoval forvard s 783 starty v NHL.

V Norsku se po jeho vyjádření strhla lavina reakcí. Odpověděla i norská ministryně kultury a rovnosti Lubna Jafferyová. „Každý na všech úrovních norského sportu vynakládá velké úsilí na udržení inkluzivního prostředí. Šanci musí dostat každý a zároveň musí být prostor stát se opravdu dobrým. Jsem hrdá na to, že Norsko je špičkový národ,“ prohlásila Jafferyová.

Zuccarello později v rozhovoru pro Dagbladet svá slova mírnil. „Občas to trochu přeženu. Asi jsem měl volit jinou formulaci, aby z toho nebyl tak velký povyk. Alespoň se o mém vyjádření mluvilo. Stále se domnívám, že nabídka pro děti a mládež je špatná a zejména v hokeji příliš drahá,“ doplnil rodák z Osla.

Norská vláda do sportu v roce 2023 vložila celkem 3,4 miliardy norských korun, to je v přepočtu přes 7 miliard Kč. To však na jednu z nejbohatších zemí světa není mnoho, v Česku jde do sportu 6,9 miliardy korun, třeba v Maďarsku dokonce 30 miliard.

Hokej v zemi fjordů je skutečně na ústupu. Tamní reprezentace už desetkrát v řadě nepronikla do čtvrtfinále. Letos se dokonce kvůli finančním problémům zatím národní tým nesešel a absolvuje až turnaj na Slovensku před Vánoci, svaz totiž minulý rok zakončil s deficitem 9 milionů norských korun (necelých 20 milionů Kč). Nejvyšší norská soutěž se navíc v září poprvé od roku 2004 rozjela bez titulárního sponzora.

Reklama

Související témata: