Hlavní obsah

Pošlete do Pekingu ty vši z Evropy! Nikoho nezajímá náš názor, zuří zkušený hokejový reprezentant

Definitivní jasno by mělo být už v nejbližších dnech, ve světle posledních událostí a zhoršující se pandemické situaci s covidem-19, kdy NHL odložila už 49 zápasů a prodloužila vánoční pauzu, se však jeví jako nereálné, že by na únorové olympiádě v Pekingu startovali hokejisté z nejlepší ligy na světě. Stejně jako na posledních ZOH v Pchjongčchangu by se tak turnaje pod pěti kruhy zúčastnili jen hráči působící v Evropě. Zkušený švédský obránce Magnus Nygren se však podivuje dvojímu metru – proč na rozdíl od borců z NHL nikdo nebere ohled na názory plejerů hrajících na starém kontinentu...

Foto: Profimedia.cz

Obránce švédské hokejové reprezentace Magnus Nygren.

Článek

„Rozhodně bych chtěl na olympiádě vidět hráče z NHL, protože olympiáda je pro ty nejlepší," začíná jedenatřicetiletý rodák z Karlstadu své povídání pro švédský list Expressen a hned se ptá, proč je považováno za samozřejmost, že hráči z Evropy budou chtít jet na pekingskou olympiádu.

„Taky chceme mít možnost hrát hokej za co nejnormálnějších podmínek. Nikdo, a jsem si jistý, že mluvím za všechn, nechce jet do Číny, být tam v karanténě a odehrát olympiádu jen proto, aby se uskutečnila," tvrdí opora Davosu, za který válí už pět sezon a v té poslední se se 14 góly stala nejlépe střílejícím obráncem švýcarské nejvyšší soutěže.

Zatímco NHL může do 10. ledna bez finančních postihů cuknout a své hráče do Pekingu neposlat, evropské hokejové ligy takovou možnost nemají. Podle stanov domluvených s IIHF naopak členské země mají povinnost hráče z Evropy pro ZOH uvolnit. Byť během nich mají pauzu jen KHL a švýcarská liga, zatímco ta česká, švédská či finská normálně běží dál...

Foto: Profimedia.cz

Obránce švédské hokejové reprezentace Magnus Nygren v souboji s českým útočníkem Jiřím Sekáčem na letošním MS.

„Nejsme tak dobří hokejisté, nevyděláváme tolik peněz, nehrajeme nejlepší ligu na světě, ale fakta zůstávají: Také chceme hrát ve férových a bezpečných podmínkách. Nechceme šířit dál virus. Nechceme být v karanténě; ani doma, ani v Číně. Zajímalo by mě, jaký je v tom rozdíl," táže se Nygren, jenž před sedmi lety získal s Tre kronor bronz na světovém šampionátu v Minsku.

Naráží tak i na spekulace, že v případě pozitivního testu na covid by sportovce v Pekingu čekala pětitýdenní karanténa. Oficiálně ale tato verze nebyla potvrzena, organizátoři si naopak slibují, že díky dvěma testům denně a přísné bublině budou hry bezpečné.

„Proč evropské kluby nemají možnost vyjádřit svůj postoj? Je to jenom tak, že když nebudou moct jet hráči z NHL, prostě spustíme plán B. Zdá se, že nikoho nezajímá, jak se na věci díváme my (hráči z Evropy). Působí to na mě, jako by řekli: ´Pošlete tam (místo hráčů z NHL) ty zas*aný vši z Evropy´," míní Nygren.

„Jaký je rozdíl mezi hráči NHL a námi v Evropě? Když nemohou jet oni, proč naopak mohou jet lidé dělající úplně stejnou praci? NHL má samozřejmě více zápasů, ale my také máme harmonogram, který musíme dodržovat. Sezona musí být dokončena v určité lhůtě," tvrdí Nygren, který v bublině absolvoval už letošní MS v Rize.

Pokud by mu kouč národního týmu Johan Garpenlöv nyní zavolal a pozval ho na olympiádu, neodmítl by. Navzdory svému roztrpčení z dvojího metru. „Jel bych, protože předpokládám, že bezpečnost všech bude prioritou. Ale jako hráč chcete předem vědět, do čeho jdete," uzavírá Nygren.

Reklama

Související témata: