Hlavní obsah

Wickenheiserová dala Finsku vale a vrátila se k rodině

PRAHA

Kanadská hokejistka Hayley Wickenheiserová, která od loňského roku hrála ve Finsku mužskou hokejovou soutěž, ukončila svoje angažmá v druholigovém týmu Kirkkonummen Salamat a vrátila se domů do Kanady. Oznámilo to vedení finského klubu.

Foto: www.wickenheiser22.com

Hayley Wickenheiserová

Článek

Ještě o víkendu Wickenheiserová hrála za kanadský národní tým na ženském mezinárodním turnaji ve Švédsku, a po návratu sdělila klubu, že už dál mezi muži ve finské druhé lize působit nehodlá. Dnes pak odletěla do Calgary, kde ji radostně očekával přítel českého původu Tomáš a syn Noah.

Pětadvacetiletá Wickenheiserová podepsala s týmem smlouvu loni a Salamatu pomohla k postupu ze třetí do druhé nejvyšší soutěže. V ní si ale už příliš nezahrála, z dosavadních šestnácti zápasů nastoupila jen v deseti a zpravidla jen na několik minut. Jako centr čtvrté řady se do statistik nezapsala.

Skoro nehrála

To pro hráčku, která vévodí všem bodovým statistikám kanadského ženského hokeje, muselo být těžké sousto. V loňské sezóně, ještě ve třetí finské lize, přitom odehrála 23 zápasů a zaznamenala dva góly a devět asistencí.

Malou vytíženost Wickenheiserové uznal i hlavní trenér týmu Salamat a někdejší hvězda finského hokeje Matti Hagman, jenž byl rozhodnutím hráčky přesto překvapen. "Asi očekávala, že bude hrát více. Ale prosadit se na této úrovni už pro ni bylo těžké. Narozdíl od loňské sezóny je hra v druhé lize mnohem náročnější. Je tu rychlejší tempo, a hraje se mnohem víc do těla," sdělil kouč, který Wickenheiserovou pochválil za její profesionální přístup.

.:ANKETA:
Co si myslíte o ženách v mužských sportech? Hlasujte na konci článku

Sama mezi muži

"Nebyla jsem šťastná. Hrozně moc mi chyběla rodina. Takže jsem se nakonec rozhodla k tomuto kroku, protože v pozici jakou jsem v týmu měla, jsem stejně nemohla naplno předvést své schopnosti," řekla Wickenheiserová.  "Nyní hodlám trávit čas s rodinou a přemýšlením o tom, kam bude směřovat moje další kariéra."

Když se v lednu tohoto roku Wickenheiserová stala první ženou v poli, co kdy nastoupila v mužské hokejové soutěži, byl z toho velký mediální poprask. Její debut sledovaly desítky zámořských novinářů a dokonce přenášela kanadská televize. V září navíc vznikl film o jejím působení mezi finskými hokejisty s názvem "Sama mezi muži".

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.