Hlavní obsah

ANALÝZA: Boleslav pod Králem? Stále stejné bolístky, z kádru by šly složit čtyři čtvrté lajny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod Bruslaři začínají tát ledy. Hokejistům Mladé Boleslavi se ani po vyhazovu trenéra Jiřího Kalouse nedaří. Nový Král Richard zatím Středočechy nevytáhl z posledního místa tabulky. Z osmi zápasů jeho svěřenci vybojovali pouhých šest bodů a extraligový vlak se jim vzdaluje. Na Kladno i Vítkovice už ztrácí čtyři body, navíc mají o dva odehrané duely více. Jenže má tenhle kádr na víc? V týmu chybí ofenzivní lídři, což spíš než za koučem jde za sportovním ředitelem Martinem Ševcem.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Mladá Boleslav se nadále trápí, naposledy doma podlehla Olomouci a v tabulce je stále poslední.Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Efektivita střelby. Bolístka posledních sezon a ani letos se v Mladé Boleslavi nic nezměnilo. Pod Jiřím Kalousem vstřelili Bruslaři při hře pět na pět jen 1,2 gólu za šedesát minut, nejméně v celé soutěži, přičemž si vytvořili šance na 2,0 očekávaných branek.

Ovšem Richard Král střelecké trápení hráčů nezlepšil. Boleslav se za osm duelů pod jeho vedením posunula jen na 1,4 branky při 1,9 očekávaných. Zlepšila alespoň defenzivu, v průměru obdrží 1,7 gólu na zápas, za Kalouse to bylo téměř o gól víc.

Jenže přestala fungovat jediná věc, v níž Středočeši skutečně vynikali. Pod bývalým koučem dokázali využít 17 přesilovek v 15 zápasech. Blížili se úspěšnosti třiceti procent. Bylo jasné, že takhle vysoko nastavená laťka je neudržitelná. I kvůli tomu, že podle pokročilých dat měla Boleslav šance jen na 8,84 očekávaných gólů.

Pod Králem si Bruslařský klub paradoxně dokáže vytvořit v početních výhodách ještě větší šance, ale stejně jako při hře v rovnovážném počtu začala váznout koncovka. V osmi utkáních využil jen pět přesilovek, ačkoliv dle očekávání měl vsítit už sedm gólů.

Boleslav se zkrátka nemá o co opřít. Je to ovšem vina trenéra? Nový Král dělá, co může, jenže nedostal k ruce zrovna konkurenceschopný kádr. Ano, zelenobílí rozhodně mají kvalitu na to, aby se dostali do předkola, ale opravdu nadstandardních hráčů je v týmu minimum. Zejména v útoku, kde se poslední tým tabulky trápí. Vypíchnout jde snad jen slovenský reprezentant Róbert Lantoši.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Škoda Plzeň vs. BK Mladá Boleslav 5:0Video: Tipsport Extraliga / BPA

Kádr poprvé skládal Martin Ševc, jenž do role sportovního ředitele přesedlal velmi brzy po konci aktivní kariéry už v listopadu minulého roku. A čekala ho velmi těžká výzva. Dosavadní hodnocení jeho ofenzivních posil je však dost tristní.

Kdo se povedl? Rychlonohý Švéd Tim Söderlund byl kauf, jako jeden z mála uměl tvořit hru. Jenže úvod této sezony mu úplně nevyšel, dostával stále méně prostoru a nakonec dost nespokojený po dohodě skončil. Avšak jaké jsou jeho kvality, ukazuje nyní v Plzni, kterou vytáhl z krize.

Před sezonou Ševc přivedl i zajímavé finské jméno Juhamatti Aaltonen, jenž je ve 38 letech platný zejména v přesilovkách, kde uplatňuje vyspělé hokejové myšlení. Hodně se očekávalo i od návratu Pavola Skalického, jenže ten zůstal ve stínu životní sezony 2019/2020.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Slovenský útočník Pavol Skalický v utkání na ledě Plzně.

Další posily jsou spíš hráči do třetí čtvrté lajny. David Dvořáček, Ondřej Roman, Filip Suchý, Sebastián Malát, Joachim Rohdin, Matti Järvinen a čerstvý novic Filip Krivošík. Boleslav od všech zmíněných Ševcových akvizic potřebuje víc.

Když k tomu připočteme ještě jména jako Tomáš Šmerha, Jan Stránský, Tomáš Fořt nebo Jan Závora, vychází z toho nekonečný seznam hráčů, kteří umí plnit úkoly třetího nebo čtvrtého útoku, ale do role elitních střelců mají aktuálně hodně daleko.

Chvilku už to vypadalo, že se Boleslav zvedla, když dokázala vynulovat Litvínov, porazila i Kladno a uhrála bod s Třincem. Jenže teď třikrát v řadě jednoznačně prohrála a musí znovu začít od píky. „Předchozí zápasy už jsme se prezentovali nějakým stylem, který jsme ale zase úplně zbořili,“ nechápal výbuch 0:5 v Plzni kouč Král. Povede se mu svěřence nastartovat alespoň tak, aby se Bruslaři vyhnuli nelichotivé přezdívce Barážový klub?

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.