Hlavní obsah

ANALÝZA: Proč se zřítila nedobytná olomoucká tvrz? Zhoršení koncovky i špatná hra ve slotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takřka celou sezonu se na led hokejistů Olomouce jezdilo pro vítězství jen hodně těžko. Vždyť Hanáci doma dlouho patřili do top pětky celé extraligy, od listopadu do únorové reprezentační přestávky před vlastními fanoušky vyhráli 10 z 11 zápasů. Jenže od pauzy se všechno otočilo a Kohouti doma padli sedmkrát po sobě. Včetně dvou klíčových zápasů předkola s Libercem. Jaké jsou důvody?

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Olomouc vs. Bílí Tygři Liberec 3:5Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Příčinu těžko hledají trenéři i samotní hráči. „Nevím, v čem je problém. Kdybych to tušil, těch sedm utkání bychom neprohráli,“ uvedl kouč Jan Tomajko. „Kdybych znal odpověď, rád bych k tomu něco řekl. Ale ani jsem o této statistice nevěděl,“ prohlásil útočník Lukáš Nahodil po čtvrtém utkání předkola, které Hanáci prohráli 3:5.

Alespoň část důvodů poodhalí pokročilá data. Hlavní rozdíl mezi obdobím před poslední reprezentační přestávkou a po ní je zejména v kvalitě zakončení. Olomouc se při vítězné domácí šňůře dostala v průměru ke 2,5 očekávanému gólu, v reálu jich však dala dokonce 3,3. A to zejména díky vydařeným přesilovkám.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Olomouc vs. Bílí Tygři Liberec 3:4Video: Tipsport Extraliga / BPA

Přitom počet střel ze slotu, tedy z nebezpečného prostoru před brankou, Kohouti při sedmi domácích prohrách ještě zvedli. Vypracovali si šance dokonce na 2,7 očekávaného gólu na zápas, vstřelili jich však jen 2,4 a inkasovali 3,7.

Důležitým faktem je i forma brankářů. Zatímco jednička Branislav Konrád od listopadu do února pochytal téměř 95 procent střel (skoro 6 gólů nad očekávání), následně šla jeho čísla výrazně dolů. Pod devadesáti procenty úspěšnosti zákroků je v posledních domácích duelech i dvojka Jakub Sedláček, jenž kvůli Konrádově zranění odchytal oba zápasy předkola na Hané.

Foto: Hockey Logic

Heatmapa střel druhého utkání předkola Liberec–Olomouc

Zatímco na libereckém ledě si Olomoučtí výborně kryli slot, skvěle čistili předbrankový prostor a naopak z něj dávali góly, v domácích odvetách se situace obrátila. V prostoru, odkud padá nejvíc branek, naopak dominovali Bílí Tygři.

Pro Kohouty, kteří vstupovali do předkola v roli jasného outsidera, je tak možná dobře, že se série pro úterní rozhodující zápas vrací na sever Čech. Tam odehráli dva skvělé duely, na které můžou jen navázat a nemusí lámat nepříznivou bilanci sedmi domácích porážek v řadě.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.