Hlavní obsah

Beránka přibrzdilo podivné zranění: Radši si začnu prát lokty každý den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve 22 letech se vrátil do rodných Českých Budějovic a v Motoru prožil útočník Martin Beránek průlomovou sezonu. Ukázal, že není jen skvělým bruslařem do třetí nebo čtvrté lajny, ale vypracoval se do elitních formací Jihočechů. V play off extraligy ho však přibrzdily podivné zdravotní problémy způsobené infekcí lokte, která se mu dostala do ruky přes špinavou výstroj.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Oceláři Třinec vs. Banes Motor Č. Budějovice 2:0Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

V sestavě jste chyběl v závěru základní části i první dva duely předkola. Co se stalo?

Dvě kola před koncem základní části se mi dostal zánět do lokte. Měl jsem na něm asi nějakou odřeninu nebo bolák, a jelikož nosím ribano s krátkým rukávem, dostal se mi do lokte nějaký bordel, protože výstroj a dresy se moc neperou. Skončil jsem na antibiotikách a bylo docela štěstí, že se to nerozvinulo v něco vážnějšího.

Co vám říkali doktoři?

Že to mohlo dopadnout daleko hůř. Naštěstí to nebyl zlatý stafylokok, který by mohl začít i rozežírat kosti v ruce, ale jiná bakterie. Trvalo teda asi týden, než mi zabrala antibiotika, což byla dost dlouhá doba, ale vlastně to dopadlo celkem dobře. Cítil jsem se v pohodě, vlastně mě nic nebolelo, ale nastoupit jsem nemohl, pro tělo a srdce by to bylo dost riskantní. Do posledního předkola jsem teda naskočil ještě pod antibiotiky, ve čtvrtfinále proti Třinci už jsem byl v pohodě.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Martin Beránek v sezoně nasázel deset gólů, poslední vstřelil v 51. kole Kladnu.Video: Tipsport Extraliga / BPA

Slavný slovenský útočník Marián Hossa musel kariéru ukončit předčasně kvůli alergii na hokejovou výstroj. U vás nehrozí, že by se podobné problémy s infekcí mohly opakovat?

Samozřejmě doufám, že se z toho žádné dlouhodobější trable nevyvinou. Odteď ale budu nosit dlouhé ribano a prát si lokty každý den, abych minimalizoval riziko.

Váš spoluhráč Jan Ordoš odehrál čtvrtfinále se zlomenou kůstkou pod kotníkem. V play off se jde často i přes zdravotní riziko, že?

Už jsem zažil pár kluků, co hráli s vyhozeným ramenem. V play off se prostě na zranění moc nehraje, je to nejhezčí i nejtěžší část sezony a všichni chtějí nastoupit. Předkolo jsem musel sledovat jen z tribuny a nervózně jsem fandil, ať to kluci zvládnou a neskončí pro mě sezona takovým způsobem, to by bylo na prd.

Nakonec jste si užil dlouhou sérii proti Třinci, kterou jste ze stavu 0:3 dotáhli do sedmi zápasů. Už vás vypadnutí přebolelo?

Docela jo, i když v paměti to zůstane asi dlouho. Mohli jsme ten zázračný obrat dotáhnout. Je to škoda, ale odehrát takovou sérii s Třincem musíme hodnotit kladně. První dva zápasy jsme vůbec nevěděli, jak vyzrát na jejich bránící systém. Doma jsme se ale neuvěřitelně semkli a řekli jsme si, že prohrát 0:4 na zápasy by byla velká ostuda. Už jsme neměli co ztratit, šli jsme do toho naplno a ještě jsme se do série vrátili.

Po minulé sezoně v Mladé Boleslavi a Plzni jste se rozhodl vrátit na jih Čech. Jak tuto volbu hodnotíte?

Zatím to vypadá tak, že všude dobře, doma nejlíp. Teoreticky jsem udělal krok zpět, ale beru ho velmi pozitivně. Chtěl jsem se přesunout do ambiciózního týmu, což se povedlo, jelikož Plzeň letos nepřešla přes předkolo a Boleslav se do něj ani nedostala. Navíc v Motoru jsem dostal roli, ve kterou jsem ani nedoufal. Skvěle jsem se zapracoval do týmu a mohl si zahrát v prvních dvou lajnách. Jsem za to moc rád.

K tomu jste nasbíral po deseti gólech a asistencích. Berete to jako průlomovou sezonu?

Asi jo. Předloni jsem prožil celkem slušný ročník, loni jsem na něj ale nenavázal a neprorazil jsem. Až nyní se mi zadařilo i v osobních statistikách. Snad to bude pokračovat a ještě se posunu. Věřím, že celý tým vyspěl, máme spoustu mladých hráčů s několika zkušenými oporami.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Martin Beránek v souboji před brankou s třineckým Martinem Marinčinem.

Budějovicím od října hodně pomohl příchod dvoumetrového centra Jáchyma Kondelíka. Co říkáte na jeho přínos?

Známe se dlouho, oba pocházíme z Budějovic. Je o dva roky starší, už v mládeži jsem ho sledoval a vždycky uměl těžit ze své výšky a důrazu. Když k nám přišel, věděl jsem, že to bude ohromná posila. A byl obrovsky platný.

Kondelík v zámoří prošel univerzitní ligou NCAA, vy jste chvíli v Budějovicích studoval na Vysoké škole technické a ekonomické. Přemýšlel jste i o nástupu na Zemědělskou fakultu Jihočeské univerzity. Proč to nakonec nevyšlo?

Úplně na to nebyla energie. Ještě jsem tomu dveře nezavřel, protože děda byl velký zemědělec a k oboru mám vztah, ale během sezony je složité si najít čas na učení na zkoušky. Moc hokejistů, kteří vystudovali vysokou školu, není. V Česku úplně nefunguje propojení studia a hokeje. Ano, je tady univerzitní liga, která jde kvalitou dost nahoru, ale pořád to není cesta, která by vedla do profesionálního hokeje. Snad se to v budoucnu zlepší a příští ročníky budou moci zvolit i tuhle alternativu.

Reklama