Hlavní obsah

Student a fotograf Šustr je po třech letech v nároďáku. Nezastavilo ho slepé střevo ani „úkryt“ v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V národním týmu nebyl tři roky, tedy od „covidového“ šampionátu 2021 v Lotyšsku, kde se kromě hraní proslavil i poutavými fotkami ze zákulisí. Pak se pokoušel podruhé trvale usadit v NHL, jenže farmařil, a tak se v této sezoně Andrej Šustr „uklidil“ do německé ligy. Pro širokou hokejovou veřejnost platilo, že sejde z očí, sejde z mysli, ovšem reprezentační kouč Rulík, který kdysi Šustra cepoval v plzeňské juniorce, na něj teď ukázal a povolal do prvního kempu před mistrovstvím světa v Praze. A 33letý bek doufá, že přečká více než pět přípravných týdnů a na vysněném turnaji si zahraje.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Andrej Šustr během tréninkového kempu v Říčanech

Článek

Aby se na světovém šampionátu objevil v českém dresu hráč z německé ligy, se nestalo od zlaté Vídně 1996. Jenže vzhledem k tomu, že v zámoří i elitních evropských soutěžích čeští beci „na skladě“ nejsou, není úplné sci-fi, aby se Šustr, jinak borec s více než 400 starty v NHL a Stanley Cupu, do závěrečné nominace probil. „Pozice v NHL jsme trošku vyklidili. Trenéři musí hledat v jiných ligách – v AHL i po Evropě. Tím přichází šance pro mě zase dokázat, že na to mám. Jsem zkušený obránce, který za ta léta odehrál spoustu hokeje na všech možných úrovních. Můžu z toho určitě těžit a doufám, že se mi to povede,“ říká upřímně Šustr.

Pokud by se mu to skutečně podařilo, bylo by to v jeho případě symbolické, protože v hokejové kariéře si šel vždycky svou – často neprošlapanou – cestou. Do slovutné NHL se dostal přes americkou univerzitu a i během angažmá v Tampě poctivě studoval. Později si zase našel angažmá v čínském Kunlunu, aby se následně zase pokusil dostat zpět do NHL.

Rok se to dařilo, hrál v Tampě i Anaheimu, ale minulý ročník strávil coby zralý třicátník jen na farmě. „Párkrát jsem se dostal i nahoru do prvního týmu, ale neusmálo se na mě štěstí, že bych přidal další zápasy NHL. Tak to někdy chodí. Teď jsem měl v Kolíně nad Rýnem zase možnost se zlepšovat, pracovat na svojí hře a hrát třeba i v některých jiných situacích, než na které jsem byl zvyklý za mořem. Myslím, že sezona se mi hodně povedla. Pořád mám chuť do hokeje a touhu se zlepšovat,“ vypráví.

Hokej v Německu ho nadchl, koneckonců v Kolíně nad Rýnem mají průměrnou návštěvu 17 tisíc diváků, v čemž jsou evropskými jedničkami. Koučoval ho Uwe Krupp. „Jsem moc rád, že jsem tam šel. I hokej tam je na velice dobré úrovni, což Němci dokazují v nároďáku. Je tam také hodně hokejistů z Ameriky a Kanady, což lize dodává ještě větší kvalitu. Nemyslím si, že je německá liga horší než ta česká či švýcarská.“

Však ani do reprezentace se nedostal proto, že ho Radim Rulík před 16 lety vedl v juniorce. Byl dlouho na jeho seznamu, byť na turnajích Euro Hockey Tour dostávali šanci spíše mladší ročníky.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Andrej Šustr a Roman Červenka během tréninkového kempu v Říčanech.

„Má parametry, je vysoký, pravák, v Německu udělal 20 bodů, což není špatné. Kdyby mu sezona nevyšla, nebyl by tady,“ vysvětluje kouč. A Šustr reaguje: „Každý, kdo hraje v Evropě, sní o tom, že bude nominovaný do nároďáku. Možnost reprezentovat je pocta. Jsem rád, že se to povedlo a jsem tady. Doufám, že udělám dobrý dojem.“

Nicméně málem ho o pozvánku připravilo slepé střevo. Na konci základní části musel Šustr na operaci akutního zánětu, i proto přišel o předkolo play off. Teď už ale od lékařů dostal zelenou, a tak uvítal, že úvodní týden přípravy v Říčanech je spíše „rozkoukávací“ a že ostřejší část přijde až od pondělí v Karlových Varech, kde kemp navíc zpestří dvě přípravy s Německem.

„Před sezonou si člověk sedne a řekne si, kam by rád tu kariéru směřoval. Chcete se zlepšovat a udržet se na co nejlepší úrovni, což se mi povedlo. I bodově jsem dokázal být více produktivní než v minulosti. Myslím, že hlavně obránce těží ve stáří z nabraných zkušeností. Teď je pro mě určitě motivací dostat se co nejdále, třeba i do toho finálního výběru,“ přiznává.

O studiu na vysoké i zálibě ve fotografování už byla řeč. Fotí stále, byť zveřejňování omezil, aby si střežil soukromí. Teď ho naplno pohltil hokej, a to nejen ten aktivní. „Věnuji se jeho studiu. Snažím se koukat na různé ligy, jak kdo hraje, jaké mají hráči dovednosti. Hodně mě to popadlo a hrozně mě baví se zlepšovat a koukat na to, co se můžu naučit od světových hráčů. Takže často koukám na hokej. Čím jsem starší, tím více si vážím umění kluků, kteří se dokázali udržet na vrcholu dlouho a snaží se ještě zlepšovat. I pro mě jsou inspirací.“

Třeba i to mu pomůže, aby se 10. května objevil v zahajovacím zápase MS proti Finsku.

Reklama

  Česko - Slovensko dnes 13 : 45
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko