Hlavní obsah

Bezohledné ohrožení zdraví soupeře, rozhodl Ujčík. Klepišovi napařil stopku na čtyři zápasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejový útočník Kladna Jakub Klepiš obdržel od předsedy disciplinární komise extraligy Viktora Ujčíka stopku na čtyři zápasy za svůj faul na forvarda Sparty Davida Vitoucha v pátečním utkání 10. kola.

Foto: rytirikladno.cz

Útočník Kladna Jakub Klepiš.

Článek

Klepiš za svůj zákrok loktem do hlavy ze 6. minuty, po kterém Vitouch s podezřením na otřes mozku a zlomeným nosem dohrál, obdržel od hlavních rozhodčích Kiky s Hejdukem jen dvouminutový trest za napadení.

Už kouč Sparty Pavel Patera se takovému verdiktu bezprostředně po zápase podivoval. „Za mě jasný faul na pět plus do konce. Nevím, co už by se muselo stát horšího, než se stalo," stál si za svým sparťanský kouč. A pražský klub zaslal disciplinárce podnět.

„Klepiš bočně vedeným zákrokem atakoval protihráče, který bezprostředně před střetem odehrál puk a s přihlédnutím k minimální časové prodlevě mezi tímto odehráním puku a zákrokem, tak bylo možné na protihráče pohlížet jako na hráče, jehož je přípustné způsobem dovoleným pravidly ledního hokeje atakovat," uvedl Ujčík po prostudování videozáznamu.

„Klepiš svou pozornost nikterak nesoustředil na možnost pokusit se svou holí ztížit protihráči jeho rozehrání kotouče, ale od počátku najetí na zákrok zřetelně postupoval se záměrem zasáhnout s plnou intenzitou protihráče tělem a i přesto, že svůj zákrok vedl v nižší nájezdové rychlosti, bez zájmu hrát puk atakoval protihráče a tím docílil načasování provedení zákroku přesně na okamžik, kdy bude protihráč po odehrání puku v nejvíce zranitelné pozici s minimální možností se zákroku způsobem povoleným pravidly ledního hokeje ubránit," doplnil šéf disciplinárky.

Mistr světa z roku 2010 Klepiš v okamžiku provedení zákroku držel své ruce u těla a není prokazatelné, že by se před zákrokem odrazil.

„Je ale zřetelné, že v závěrečné fázi svůj zákrok zintenzivnil pohybem ramene a zasáhl oblast hlavy nebo krku Davida Vitoucha, přičemž v daném případě nesl právě potrestaný hráč domácích výhradní odpovědnost za to, aby se svým zákrokem nedopustil bezohledného ohrožení zdraví protihráče a nezasáhl oblast jeho hlavy, což však v daném případě neučinil," dodal Ujčík a připomněl, že Vitouch kvůli zranění nemohl zápas dohrát.

Klepiš, jenž v deseti zápasech nového ročníku extraligy zaznamenal dva góly a asistenci, tak přijde o utkání ve Vítkovicích, s Českými Budějovicemi, v Karlových Varech a Pardubicích. Na led se bude moci vrátit až 28. října v domácím souboji s Libercem.

Reklama