Hlavní obsah

Bídné vysvědčení pro bývalého kouče reprezentace. Samá sranda, s pukem to nebylo ono

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trenér Josef Jandač je nejspíš osudovým mužem v hokejové kariéře Filipa Pešána. Ten byl nejprve jeho svěřencem v Liberci, posléze se oba muži postavili proti sobě na extraligové scéně jako trenéři. „Filip toho pode mnou moc neodehrál, teprve se posouval do dospělé kategorie," vzpomíná Jandač v pořadu Příklep na Sport.cz. Když pak později Jandač odmítl nabídku Liberce, poradil jeho majiteli, aby podržel ve funkci Pešána. „Je to poctivý, pracovitý kluk, ten ti to vrátí," líčí, co před lety řekl podnikateli Syrovátkovi. Ten jej poslechl a Pešán dovedl Bílé Tygry do finále, kde porazil Spartu.

Josef Jandač vzpomíná v pořadu Příklep na Filipa Pešána, kterého vedl jako hráče. Následně mu nepřímo pomohl i v roli kouče.Video: Sport.cz

 
Článek

Pešán se pochopitelně nejprve zkoušel prosadit v extralize jako hráč. U trenéra Jandače to ale zrovna nevyhrál. „Měl jsem ho v týmu v začátcích. Byl to místní mladý kluk, která se teprve posouval do dospělé kategorie," vzpomíná Jandač. Jaký v jeho očích Pešán byl? „Hodně fyzicky nabušený, dobře bruslil. S pukem to ale nebylo úplně ono."

Mladého hráče neodepsal, snažil se mu poradit, protože se mu nezdál směr, jakým se Pešánova kariéra ubírá. „Bral jsem to tak, že mu pomůžu. Měl rád vtípky a dvojsmysly, ale ty ho odváděly od toho, aby se víc soustředil na hokej. Ten hovor si dobře vybavuji," vzpomíná i po letech. „Říkal jsem mu, že je samá srandička, ale ne všechno je sranda. Za mě to nebyl hotový hráč. Když pak naskočili do extraligy, nebylo to ono. Prostě se neprosadil."

Žádná sláva to dlouho nebyla v extralize ani ze strany Liberce. Jandač vzpomíná, jak odmítl nabídku šéfa klubu k trenérskému působení. „Byli jsme v kontaktu s majitelem. Máme dobrý vztah, respektujeme se. Bylo mi ho tehdy líto, kolik toho hokeji obětuje a Liberec byl snad pět let bez play off," vykládá zkušený kouč.

Příklep s bývalým reprezentantem Patrikem EliášemVideo: Sport.cz

Stejně ale laso z tábora Tygrů odmítl, nechtěl opustit angažmá ve Spartě, a to i kvůli rodině. „Abych mohl pro Liberec pracovat naplno, musel bych tam být s rodinou a já už děti nechtěl nikam tahat. Řekl jsem mu, vykašli se na Benátky, cpeš tam spoustu peněz. Místo toho kup první pětku do Liberce a uklidni fanoušky, co každý zápas defenestrujou Pešána. Nech ho tam, ať má větší klid. On ti to vrátí," naznačuje Jandač, že pomohl podržet trenérského konkurenta ve funkci. Označil jej za pracovitého a poctivého kouče. „A on nás hned další rok porazil ve finále," pokrčí rameny Jandač.

Liberec měl podle něj velmi silné mužstvo, naopak na Spartu se prý lepila smůla. „Ve finále jsme si tehdy věřili. Během sezony jsme Bílé Tygry porazili třikrát ze čtyř zápasů," upozorňuje Jandač. Jenže po finále se mu houpala na krku jen stříbrná medaile. „Hráli jsme s torzem, měli řadu zraněných. Liberec měl možná jeden vyražený zub... Byly tam z naší strany velké limity, Liberec měl sílu a udolal nás," dodává Jandač při vzpomínkách na extraligové finále z roku 2016, které Sparta prohrála 2:4 na utkání.

Reklama