Hlavní obsah

Buldok, rváč a kapitán Vítkovic se loučí. Roman Polák oficiálně pověsí brusle na hřebík

Fanouškové hokejových Vítkovic mají o důvod více jít v pátek na extraligový zápas proti Liberci. Kromě naděje na další výhru jejich týmu, se budou moci osobně rozloučit s hráčskou kariérou bývalého kapitána týmu z Ostravy Romana Poláka.

Foto: Sport.cz

Český obránce Roman Polák v NHL v dresu Dallasu.

Článek

Důrazný obránce ohlásil konec krátce po loňském vyřazení od Třince ve čtvrtfinále play off. „Těch důvodů, proč jsem se rozhodl skončit, bylo více. Hokej už mi nevracel a nedával to, co jsem mu dával já, a přestože mě to ve Vítkovicích hodně bavilo, hokej jako takový už mi nedával radost," vysvětloval Polák.

Dalším motivem ukončit kariéru bylo zdraví. Poslední zápas kariéry odehrál v předkole proti Olomouci i se zlomeninou nártu. Dál už se ale trápit nechtěl. „Už jsem za svou kariéru trpěl dost a nechtěl jsem prožívat nové bolesti. Raději jsem to tedy ukončil, než aby mé výkony už nebyly na odpovídající výši," popisoval.

Foto: Jiří Tomaškovič

Patrik Rimmel, manažer HC Vítkovice Ridera, obránce Roman Polák a Roman Šimíček, sportovní ředitel HC Vítkovice Ridera.

Roman Polák, jehož profesionální působení je v Česku výhradně spojeno s Vítkovicemi a který odehrál bezmála 900 utkání v NHL a zahrál si rovněž o Stanley Cup, se rozloučí před zápasem 13. kola proti Liberci.

„Roman patří mezi nejlepší hokejisty své generace. Pro Vítkovice, ale i český hokej toho udělal hodně. Zaslouží si pořádnou oslavu a důstojné ukončení profesionální kariéry. Už ve chvíli, kdy nám oznámil, že bude muset skončit, jsme věděli, že mu uděláme pořádnou rozlučku, a věřím, že u toho budou i naši – jeho – fanoušci a bude to před zaplněnou halou, protože tohle si Roman Polák jednoznačně zaslouží," pozval fandy do haly sportovní ředitel Vítkovic Roman Šimíček. O přestávce extraligového utkání pak bude Polák k dispozici fanouškům při autogramiádě.

Důrazný obránce nastupoval v NHL za St. Louis, Toronto, San Jose a Dallas. V zámořské soutěži odehrál za 14 sezon 806 zápasů s bilancí 26 branek a 114 asistencí. V play off přidal čtyři asistence v 71 utkáních. Startoval na olympijských hrách ve Vancouveru 2010, Světovém poháru 2016 a dvakrát se představil na mistrovství světa.

V roce 2020 se rozhodl vrátit domů a dohodl se na spolupráci s Vítkovicemi, za které hrál před odchodem do zámoří. Už tehdy přemýšlel o konci kariéry. Rozmyslel si to a ve Vítkovicích dostal roli kapitána. „Byla to velká čest," řekl Polák.

Reklama

  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice