Hlavní obsah

Byla to kulminace všeho, včetně rasismu, vysvětluje agent odchod zámořských posil z Liberce

Praha

Interní problémy v mužstvu, odvolání trenéra a zároveň rasistické urážky fanoušků. Kulminací více věcí vysvětluje odchod hokejových útočníků Wayna Simmondse a Chrise Stewarta z Liberce jejich agent Eustace King.

Článek

Oba hokejisté na začátku tohoto týdne požádali vedení libereckého klubu, aby s mužstvem nemuseli cestovat k zápasu European Trophy do švýcarského Bernu. Představitelé Bílých Tygrů jim vyhověli, když se ale tým vrátil zpátky do Čech, Kanaďany už ve městě pod Ještědem nenašel. Prostřednictvím svého agenta se angažmá na severu Čech rozhodli ukončit.

Stewart svůj konec odůvodňoval nedostatečným využitím během zápasů a vrátil se do druholigového německého Crimmitschau, kde se Simmondsem působili již před přesunem do Liberce. Simmonds vedení klubu oznámil, že je z vážných rodinných důvodů nucen okamžitě odjet domů do Kanady.

Hráči byli z rasismu zklamaní

Agent obou hráčů Eustace King byl v rozhovoru pro deník USA Today podrobnější. „Kluci si mysleli, že Liberec je prvotřídní organizací. Klub opravdu fungoval, všechno bylo na vynikající úrovni. Jenže mužstvo mělo své interní problémy, které vyvrcholily odvoláním trenéra," řekl King, podle kterého svou roli sehrály i rasistické pokřiky fanoušků Chomutova na Simmondse, hráče černé pleti.

„Nechci tvrdit, že by to bylo způsobeno jen tím. Vše vykulminovalo najednou. Ať už se jednalo o onen rasistický incident, změnu trenéra, jazykovou bariéru... Všechno tohle vyvolalo v hráčích pocit, že bude lepší, když odejdou. Je ale fakt, že kluci byli zklamaní, jak se část fanoušků vyobrazila," říká King a zároveň ale oceňuje, jak se chomutovský klub k rasistickým pokřikům osmi jedinců postavil.

„Všichni odvedli úžasnou práci, moc si toho vážím. Věřím, že v budoucnosti se tím, jak pohotově na jednání oněch jedinců zareagoval tým, celá soutěž a město, se chování fanoušků (v Čechách) změní."

Nejlepší řešení

Když se vedení libereckého klubu o ukončení angažmá obou hokejistů dozvědělo, dávalo najevo své zaskočení. „Vedení klubu bylo frustrované, protože cítilo, že nemělo šanci s oběma hráči jejich situaci probrat. Pro mě je ale nejpodstatnější, aby kluci hráli v prostředí, ve kterém se cítí pohodlně," vysvětluje King.

„Prostě jsme vycítili, že tohle řešení bude pro oba tím nejlepším. Chris může odejít do prostředí, ve kterém bude moct dělat věci, které potřebuje. Wayne Liberec opustil z osobních důvodů a udělal by to bez ohledu na to, jak se rozhodl Chris," uzavírá agent.

Reklama

Související témata: