Hlavní obsah

Černý říjen Bílých Tygrů. Dvě třetiny remíz aneb Pět důvodů libereckého trápení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhá půlka října Bílým Tygrům zčernala. Liberec padl v prodloužení 2:3 i s posledním Litvínovem a prohrál tak šestý zápas v řadě a pozvolna klesá tabulkou. Po devátém kole byl druhý, nyní až desátý, jeden zápas však má ještě k dobru. Severočechy sráží mimo jiné příliš mnoho remíz, podprůměrné přesilovky či absence kapitána Michala Bulíře.

Foto: Vít Černý, ČTK

Brankář Liberce Petr Kváča zasahuje.

Článek

Vysilující remízy

Celkem deset z patnácti zápasů Liberce dospělo až do prodloužení. „Je to pak těžké. Když jdou zápasy v takhle rychlém sledu, tak vám to za prvé ubírá síly, a za druhé je to pro nás v okamžiku onoho zápasu obrovsky těžké. Víte, že rozhodne jeden gól a vy nesmíte udělat chybu a takhle to máte furt. Kdybychom sečetli prodloužení, dohromady dáme možná půl zápasu," říká gólman Liberce Petr Kváča.

Přesně se liberecké přesčasy vyšplhaly již na 27 minut a 22 vteřin. Plus čtyři série samostatných nájezdů. Pro představu, o jak neobvyklé číslo jde, se podívejme na pět minulých sezon Liberce. V minulém ročníku plichtil v základní části 11x, předtím 13x, v sezoně 2019/20 7x, 2018/19 8x a 2017/18 opět 13x.

Mimochodem rekord soutěže drží v tříbodovém systému Plzeň, která v sezoně 2007/08 hrála smírně 21x (40 % zápasů). Ve dvoubodovém systému byl remízovým králem Zlín (17 smírných výsledků ze sezony 1998/99, 33 % z 52 utkání). Letos Severočeši zatím zremizovali 67 % duelů.

Podprůměrné přesilovky

Netřeba opakovat, že vyrovnaný zápas často překlopí k výhře přesilové hry. Jenže v početních výhodách momentálně patří Bílí Tygři podle jejich procentuálního využití po Olomouci k nejhorším týmům v soutěži. „Přesilové hry musíme určitě zlepšit," konstatoval po prohře s Litvínovem útočník Adam Dlouhý.

posledních šesti zápasů potrestali vyloučení soupeře jen ve třech případech. Liberečtí zatím v této sezoně v gól přetavili zhruba každou sedmou, kdežto v této činnosti nejlepší Kometa více než každou třetí.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva brankář Liberce Petr Kváča, Ondřej Bláha z Kladna a Mislav Rosandič z Liberce.

Kapitán chybí

Černá série bílých šelem ve druhé polovině října se kryje s absencí Michala Bulíře. Kapitán Liberce nedohrál zápas s Olomoucí, když ho puk tvrdě při blokování střely zasáhl do kotníku.

Mimochodem šlo o poslední zápas, ve kterém jeho tým sedmého října vyhrál. V listopadu by se měl 31letý odchovanec klubu na led vrátit. Během devíti odehraných duelů stihl zaznamenat dva góly a pět asistencí.

Foto: Vít Černý, ČTK

Adam Dlouhý (vpravo) z Liberce se raduje ze vstřelené branky proti Litvínovu.

Hra před brankou

V zápase s Litvínovem byl patrný nedůraz před brankou. „Myslím si, že dostáváme strašně moc gólů z předbrankového prostoru, což by se stávat nemělo," našel jeden z důvodů posledních tří nezdarů forvard Dlouhý.

„Největším naším problémem je hra v obranném pásmu, protože tam neukončujeme souboje, z toho vznikají chyby a dostáváme pak góly," doplnil Dlouhý, autor druhé branky Liberce proti Vervě.

„Musíme na tom dohromady jako celý tým zapracovat, aby se to neopakovalo a jedeme dál. Sezona je ještě dlouhá," burcoval Kváča po prohře s Litvínovem.

Ztracený zápas s Karlovými Vary

Šnůra proher sice začala už v polovině října na ledě Pardubic, jenže ty jsou jedním z velkých favoritů celé ligy a Bílí Tygři na jejich ledě prohráli až 0:1 po prodloužení. Tenhle bodík sebevědomí určitě nenahlodal.

Jenže pak přišel osudný zápas s Karlovými Vary. Liberečtí se 74 vteřin před závěrečnou sirénou dostali gólem Jana Ordoše do vytouženého vedení 3:2 a navíc měli výhodu přesilové hry. Přesto i v oslabení Karlovy Vary vyrovnaly a o bodu navíc rozhodly úspěšnějšími samostatnými nájezdy.

„Ztratili jsme vyhrané utkání," hořekoval pak kouč Patrik Augusta. Tahle rána jako by se ještě nezahojila. Další možnost mají Liberečtí v pátek doma proti Mladé Boleslavi, neboť úterní zápas na ledě Brna byl kvůli technickým problémů odložen.

Reklama