Hlavní obsah

Českobudějovičtí vyhráli na Spartě a sesadili ji z čela extraligy

PRAHA

Hokejisté Sparty prohráli ve 20. kole extraligy s Českými Budějovicemi 2:3 po samostatných nájezdech a přišli o první místo v tabulce. Dramatickou bitvu rozhodl v osmé sérii nájezdů Jiří Šimánek. Jihočeši tak oplatili Spartě porážku z prvního vzájemného zápasu sezony a v Praze vyhráli potřetí za sebou.

Článek

Na zápas dvou celků z čela soutěže, které v tabulce před začátkem dělil pouze jeden bod, přišlo do Tesla arény přes šest tisíc diváků. V brance domácích se po třízápasové pouze objevil uzdravený Pöpperle a stejně jako jeho protějšek Kovář v první třetině gólové šance řešit nemusel. Oba si ale připsali přes deset zákroků.

Skóre se měnilo až ve druhé třetině, do které nastoupili hosté aktivněji. Pöpperle si sice poradil se šancí Mertla, nepřekonal jej ani Šimánek a následně nebezpečně dorážející Kašpařík, ve 25. minutě ale České Budějovice vedly.

Přesně s koncem trestu Tomáše Rachůnka se prosadil Pletka, který si tak připsal první gól v sezoně. Útočník Jihočechů hrál teprve druhý zápas v sezoně, poprvé od začátku.

Inkasovaná branka sparťany probudila. Přidali na důrazu i aktivitě v útočném pásmu a ve 34. minutě Ivan Rachůnek vyrovnal. Chyba Kočího však pomohla hostům zpět do vedení. Autorem druhé branky Mountfieldu byl Šimánek.

Spartu ale úspěch hostů nepoznamenal. Již o 50 sekund později v útočném pásmu forčekovali Přibyl s Brošem a juniorský útočník Pražanů rychle vyrovnal. Posunout domácí do vedení mohl v přesilové hře na začátku třetí části Sersen, Kovář byl ale připraven.

Zákrok zápasu si českobudějovický gólman připsal ve 46. minutě, opět v přesilovce Sparty, proti Pacovskému. Útočník domácích chtěl pouze poslat puk do odkryté budějovické branky, Kovář jej ale lapačkou po skoku k levé tyčce vyrazil. V 53. minutě jej nepřekonal z brejku ani Ton.

Šanci rozhodnout měli ale i hosté. Dohře hrající Šimánek se ovšem neprosadil, dvě minuty před koncem měl poté Gulaš výhodu trestného střílené. Pöpperle mu však radost nedopřál. I přes nervózní závěr, ve kterém hned tři hráči putovali s vyššími tresty do kabin, se duel v normální hrací době nerozhodl a muselo se prodlužovat.

I když Sparta odehrála většinu nastavené pětiminutovky v oslabení, gól nedostala a o vítězi rozhodovaly samostatné nájezdy. A byl to zejména souboj Tona, Kotalíka a Šimánka s brankáři soupeře. Všichni si vyzkoušeli tři penalty. Z výhry se nakonec díky Šimánkovi radovali hosté.

HC Sparta Praha - HC Mountfield České Budějovice 2:3 po sam. nájezdech (0:0, 2:2, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 34. I. Rachůnek (Broš, Jánský), 36. Přibyl (Broš) - 25. Pletka (L. Květoň, J. Novák), 36. Šimánek, rozhodující nájezd Šimánek. Rozhodčí: Souček, Trombík - Charvát, Bejček. Vyloučení: 7:7, navíc Sersen 5 min. a do konce utkání, Kasík (oba Sparta) - L. Květoň (Č. Budějovice) oba 10 min. Bez využití. Diváci: 6071.
Sparta: Pöpperle - Milam, Sersen, Jan Hanzlík, Husák, Philipp, D. Kočí, Kasík, Kučný - Jánský, Broš, I. Rachůnek - Ton, Bližňák, Tenkrát - Y. Treille, Foster, T. Rachůnek - Přibyl, Pacovský, Forman. Trenéři: Jandač, Žemlička a Martinec.
České Budějovice: Jakub Kovář - Ptáček, Kranjc, J. Novák, Vydarený, Vráblík, Mikuš - Kotalík, Kašpařík, Šimánek - Gulaš, Langhammer, Pletka - L. Květoň, Červený, Martynek - Kuchejda, Mertl, R. Pšurný. Trenéři: F. Výborný a Kupka.

Reklama

Související témata: