Hlavní obsah

Svaz neřídí funkcionáři, ale v první řadě bývalí hráči! Že by šel Jágr proti zájmům hokejistů? reaguje Český hokej

Hráčské smlouvy jsou nelegální, hráčům berou jejich osobnostní práva. Proto jsme podali podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) k prošetření dokumentů tuzemských hokejových orgánů a jejich partnera BPA sport marketing ve vztahu k marketingovým právům a hráčským smlouvám. Takové je v kostce resumé České asociace hokejistů (CAIHP) z úterní tiskové konference. Po poledni poslal Sport.cz své stanovisko i hokejový svaz prostřednictvím mluvčího Zdeňka Zikmunda. Jaký je svazový pohled?

Foto: Pavel Mazáč/CNC , Profimedia.cz

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

Článek

Marketingová práva hráčů

Marketingová práva extraligy jsou v pravomoci klubů a jejich partnera, svaz do nich nezasahuje. Přísluší mu reprezentace a v nich garantuje hráčům práva jako žádná jiná federace. Jsme například jediní, kdo proplácí hráčům plnou část mzdy za dobu, kterou na reprezentačních akcích stráví.

Netransparentnost ČSLH

Svaz se striktně řídí stanovami. Všechna rozhodnutí vedení podléhají schválení konferencí, která se schází jednou za dva roky a na níž jsou zastoupeni delegáti všech výkonnostních stupňů. Hospodaření ČSLH je každoročně auditováno podle českých a mezinárodních standardů nezávislými kancelářemi. Dotace jsou pravidelně kontrolovány ministerstvem financí, ministerstvem školství, Národní sportovní agenturou a dalšími úřady. A jsme možná jediným ze sportovních svazů, ve kterém proběhly všechny tyto kontroly bez výhrad.

Zneužívání dominantního postavení

Svaz neřídí funkcionáři, ale v první řadě bývalí vynikající hráči, z nichž někteří jsou majiteli klubů. Členy výkonného výboru jsou mimo jiné Jaromír Jágr, Jiří Šlégr, Petr Bříza, Bedřich Ščerban nebo Libor Zábranský. Nedovedu si představit, že by takové osobnosti postupovaly proti zájmům hráčů, z jejichž prostředí vyrostly. Existence jediného ústředí vyplývá z pravidel MOV a IIHF. Svaz navíc nerozhoduje sám, ale v dialogu s partnery – asociací profesionálních klubů, asociací neprofesionální klubů, regionálními krajskými svazy, ve věcech výchovy mládeže s Akademiemi apod.

Problematický přestupní systém

Výchovné se u nás uplatňuje téměř ve všech kolektivních sportech. Přestupní řády byly nedávno výrazně uvolněny – do deseti let se výchovné naplatí vůbec, starší kategorie mohou využít tzv. hostování přes nesouhlas mateřského klubu. Pokud jde o dospělé hráče, svaz zrušení odstupného opakovaně navrhoval. Kluby zatím nesouhlasily, protože takový krok by pro ně měl existenční dopady, například z daňového hlediska. Přestupní řády byly také několikrát podrobeny přezkumu ze strany nezávislých soudů nebo ÚHOS, které jejich legalitu a legitimitu potvrdily.

Návrh úpravy přestupního řádu, podle kterého by se výchovné vyplácelo zpětně a až při přestupu do profesionálního hokeje, nedávno projednal výkonný výbor a pracovní skupina, složená ze zástupců jednotlivých soutěží. Návrh vychází ze zahraničních modelů, klubům, které do hráče investovaly, zachovává princip výchovného, uvolňuje však prostor pro přestupy, narovnává podmínky se zahraničními hráči a umožňuje, aby na výchovném participovaly všechny kluby, v nichž hráč vyrůstal. V nejbližší době bude představen APK LH, klubům I. ligy, Asociaci druholigových klubů a počátkem června při fóru Kabina klubům nižších soutěží. Výkonný výbor potom rozhodne o dalším postupu.

Absence nezávislého řešení sporů

V rámci svazu pracuje smírčí komise, která se za práva hráčů opakovaně postavila. Velmi výrazně například při pandemii, kdy na základě jejího zásahu nemohly kluby přistoupit k jednostranným výpovědím smluv. Pro řešení sporů je určena také arbitrážní komise, jejímž předsedou je renomovaný právník Vladimír Balaš. A jedním z odborných orgánů je hráčská komise, jejímž předsedou je Jiří Šlégr. Ve všech svazových rozhodnutích se pochopitelně hráči mohou odvolat i k civilnímu soudu.

Zdeněk Zikmund, tiskový mluvčí Českého hokeje:
Překvapilo mě opakované srovnávání s fotbalem, protože pravomoci FIFA nebo UEFA a IIHF jsou v této oblasti diametrálně odlišné. FIFA a UEFA posílají klubům a svazům miliardové částky a proto jejich činnost zčásti regulují. IIHF nefinancuje kluby vůbec a soustředí se proto na mezinárodní hokej. Nejvlivnější část hokeje - NHL - je navíc mimo její pravomoci. CAIHP se musí v první řadě domluvit s APK LH, protože kluby jsou zaměstnavateli hráčů a uzavírají s nimi smlouvy. Úloha svazu je v tomto případě sekundární, financuje výchovu mládeže a reprezentace, nikoli profesionální hokej.

Reklama