Hlavní obsah

Hokej v rukou klubů. Uzavře se extraliga? A co nejednotnost? Odpovědi na nejzásadnější otázky

Po deseti letech přechází řízení extraligy od svazu do rukou klubů, tedy Asociace profesionálních klubů ledního hokeje. Sport.cz odpovídá na ty nejzásadnější otázky, které se změnou přicházejí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Třinečtí hokejisté přijímají gratulace k mistrovskému titulu od hráčů Sparty

Článek

Proč se kluby rozhodly převzít řízení extraligy?

Podle viceprezidenta APK LH Prokopa Beneše se kluby rozhodly převzít zodpovědnost. Stejný model funguje i ve Švédsku, Německu, ve Švýcarsku nebo v Rakousku. „Také bych to přirovnal k akciové společnosti, kde akcionáři, kteří vynakládají prostředky na provoz firmy nebo produktu, by chtěli mít bezprostřední vliv na její řízení," řekl Beneš.

„Druhá věc je, že jsme během posledních dvou let při koronavirové pandemii poznali, že kluby potřebují některé věci řešit jako reprezentativní orgán napřímo. Tím nechci říct, že by nám svaz neposkytoval součinnost. Takhle je to ale flexibilnější," doplnil Beneš.

Co bude ve výhradní kompetenci APK LH?

Mimo jiné řády a předpisy, vztahující se k provozu a řízení extraligy (Licenční, Herní a Disciplinární řád) nebo složení a činnost jejích orgánů a komisí (vedení, disciplinární komise). Vlastního zástupce řídícího rozhodčí v extralize, bude mít APK LH i v komisi rozhodčích ČSLH. Tento člověk dosazený APK LH bude sestavovat nominační listinu rozhodčích, stejně jako bude obsazovat jednotlivá utkání. Stejně jako tento člen komise bude extraligové rozhodčí hodnotit. Fakticky tak bude šéfem komise rozhodčích. Nástupce Viktora Ujčíka v čele disciplinárky bude teprve oznámen.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Třince s pohárem pro mistra extraligy (ilustrační foto)

Kdo je nový ředitel extraligy Martin Loukota?

V minulosti působil na svazu jako manažer reprezentací, naposledy u ženského národního týmu. Je jazykově vybavený, má mezinárodní zkušenosti," řekl Beneš.

Co bude s Josefem Řezníčkem, dosavadním ředitelem extraligy?

„Bohužel, v extralize už v žádné pozici nezůstávám. Kluby se tak rozhodly a nic proti tomu nemám. Zůstáváme ale v dennodenním kontaktu ohledně předání extraligy do rukou klubů. Budu se věnovat jiné práci, pokračuju na Českém svazu ledního hokeje, budu se věnovat juniorskému hokeji. Zůstávám ředitelem DHL extraligy juniorů," prohlásil Řezníček.

Nemůže se APK LH rozhodnout uzavřít extraligu?

Představitelé klubů se zavázali, že i nadále bude platit možnost postoupit do extraligy z první ligy. V příští sezoně se bude hrát baráž ve stávající podobě - nejhorší tým nejvyšší soutěže po základní části se střetne s vítězem play off první ligy. V dalších ročnících se teoreticky může hrát baráž ve formátu dva kluby z extraligy a dva z první ligy, nebo může být zavedený přímý postup a sestup. Počet účastníků se poté musí pohybovat mezi 10 a 14 týmy. Kdyby si chtěla APK LH zvolit jiný model, potřebuje písemný souhlas vedení ČSLH.

„Garantujeme, že uzavření soutěže není na pořadu dne. Od počátku spolupráce se svazem je dáno, že prostupnost lig bude zachována," řekl Beneš s tím, že kluby z první ligy, které sportovní cestou postoupí, nebudou diskriminovány.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Potyčka před brankou Jihlavy.

Co znamená, že týmy postupující z první ligy nebudou diskriminovány?

Podmínky, které budou pro účast muset splnit, budou stejné jako pro extraligové celky. Pokud například některý z klubů nejvyšší soutěže dostane na nějaký bod výjimku, nebude možné, aby dřívější prvoligista ze stejného důvodu nemohl postoupit.

Jaký bude herní systém v příští sezoně?

Herní systém pro příští ročník je stejný jako v tom uplynulém. Po 52 kolech základní části postoupí nejlepší čtyřka přímo do čtvrtfinále, týmy na 5.-12. místě čeká předkolo play off. Poslední celek po základní části čeká baráž s vítězem play off Chance ligy.

Nemůže dojít na názorovou nejednotnost, když APK LH má hájit zájmy všech 14 extraligových klubů?

„Extraliga se nebude řídit hlasováním třeba osm ku šesti (osm klubů pro určitý návrh a šest proti). Konkrétní jedinci budou dnes a denně přijímat opatření týkající se extraligy. Její ředitel Martin Loukota bude mít prozatím významnou roli v rámci licenčního řízení. Naplnění herního řádu nebo kontrola a splnění licenčních podmínek nepodléhají hlasování valné hromady. Ta má podle stanov kompetence jako třeba v běžné akciovce - schvalovat rozpočet, jmenovat a odvolávat členy organizace... Představa, že cokoliv se v extralize uděje, se uskuteční na základě hlasování na valné hromadě, je mylná," uvedl Beneš.

„Co se týče nejednotnosti, ta je vždycky. Velmi často se stává, že rozhodnutí není jednomyslné. A mým přáním je, abychom v takovém případě všichni respektovali finální rozhodnutí," dodal Beneš.

Reklama