Hlavní obsah

Číslo 37 u stropu. Znamená to pro mě hrozně moc, rozplývá se pardubická legenda Sýkora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S červenými tvářemi dojatě sledoval, jak jeho ikonické číslo 37 stoupá ke stropu pardubického zimáku. Historicky nejlepší střelec české hokejové extraligy s 385 góly v 897 zápasech Petr Sýkora se dočkal ohromné pocty. „Znamená to pro mě hrozně moc. Jsem vděčný vedení a všem, kdo se o tuhle akci zasloužili. Jedinečný zážitek,“ rozplýval se.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Ceremoniál na počest Petra Sýkory.

Článek
Fotogalerie

Na vyvěšení dresu 44leté legendy Dynama si klub připravil před zápasem s Plzní několik vzpomínkových videí, speciální písničku a na led pozval Sýkorovu rodinu nebo hokejové kamarády. Dorazili Rolinek, Divíšek nebo spoluhráči z Davosu Marha, Tatíček a Bednář. V neposlední řadě také agent Aleš Volek a až ze Švýcarska přiletěl dlouholetý kouč a generální manažer Davosu Arno del Curto.

„Všechny momenty večera na mě působily ohromně silně," připustil Sýkora. Vypíchl i smutnou vzpomínku na zesnulého bývalého brankáře Adama Svobodu, který by právě dnes oslavil 45. narozeniny.

Na ledě Sýkora mluvil skoro spatra. „Připravil jsem si asi pět proslovů, všechny jsem zapomněl, jak jsem tu seděl na židli. Tohle všechno mi úplně vyrazilo dech. Strašně si toho vážím a je mi ctí tu stát," vykládal přímo na červeném koberci. „Celou dobu jsem se bál, co ze mě vypadne. Takhle nervózní jsem snad nikdy během kariéry nebyl," usmíval se už v rozhovoru pro O2 TV.

V Pardubicích je legendou. „Jsi borec. Tohle všechno je pro tebe, za tu skvělou kariéru. Stala se z tebe mašina na góly. Za všechny spoluhráče děkuju," vzkazoval mu nejvěrnější spoluhráč Tomáš Rolinek.

Sýkora v extralize nikdy nenastoupil za jiný tým. Za áčko Východočechů odehrál neskutečných 18 sezon a pomohl ke dvěma titulům. „Vždycky jsem si vážil pardubického zájmu. Nikdy mě nelákalo jít v Česku jinam. Akorát jsem jednou za tři roky vždycky chtěl zkusit zahraničí," popisoval vyhlášený snajpr.

Ve dvaceti letech se zkusil poprat o NHL v Nashvillu, ale připsal si jen dva starty. O sedm let později si zahrál deset zápasů za Washington, přesto však preferoval návrat domů. Poslední zahraniční štaci kariéry si vybral ideálně. V Davosu strávil parádní čtyři sezony oslazené dvěma tituly. „Mám tam druhý domov. Skvělá parta lidí, obohatilo mě to po hokejové i lidské stránce. Úžasné čtyři roky," vzpomínal Sýkora.

Celou kariéru vynikal hlavně ranou z voleje. „Nikdy jsem nebyl nahrávač. Vždycky jsem poslouchal spoluhráče, abych střílel," prohlásil Sýkora, který v Dynamu působí po konci kariéry jako skaut a trenér individuálních dovedností.

Důvod k radosti mu při slavnostním dnu nesebrali ani pardubičtí hokejisté. Ti v předehrávce 42. kola výhrou 4:3 nad Plzní prodloužili vítěznou šňůru na sedm duelů.

„Jsem moc rád za kluky, že utkání zvládli. Tyhle speciální zápasy nejsou vůbec snadné. Hráči se připravují jinde, musí dlouho čekat. Když je pozvu na oběd a přispěju do kasy, snad mi to odpustí," usmál se Sýkora. Pozápasovou děkovačku si užil přímo na ledě. „Nečekané a neplánované. Hezký návrat na led," doplnil.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice