Hlavní obsah

Debutoval v reprezentaci s Blümelem, teď se vrací do extraligy zachránit kariéru

Měla to být průlomová sezona. Úspěšné působení v extralize znamenalo také první povolání do národního týmu. Jenže zatímco další tehdejší debutant Matěj Blümel si v tomto ročníku stihl zahrát NHL v dresu Dallasu Stars, Jan Mandát krátce po reprezentačním srazu uprostřed sezony 2020/21 neprošel dopingovým testem. Nyní se vrací do extraligy po dvouletém trestu a navzdory původním prohlášením dostává druhou šanci v Pardubicích. „Viděl jsem, jak ten kluk pracoval dál, že se na to nevykašlal, šel nejdřív dělat na pilu, potom prostě řekl ne, ten hokej pro mě dává smysl, tak kde můžu hrát, trénovat, omluvil se,“ vysvětluje v pořadu Příklep na Sport.cz majitel Dynama Petr Dědek, proč změnil své rozhodnutí.

Debut v reprezentaci s Blümelem a pak na dva roky konec. Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

48letý podnikatel přiznává, že před dvěma lety se Mandátův kokainový průšvih střetl s dalšími nepříznivými okolnosti, což tak přispělo k tehdejšímu radikálnímu výroku.

„Stalo se to v situaci, když jsem do Pardubic vstoupil. Těch věcí bylo hodně a to byla rána pod pás, kdy jsme začali ty kroky dělat, klub měl hodně problematických věcí, a když se posouváte a najednou vylezete o tři schody a teď dostanete ťafku dolů, tak to bylo neslučitelné," vzpomíná Dědek.

Souboj gólmanů v Pardubicích? Každý chce být jedničkou, říká Hašek v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Nakonec se však přiklání k druhé šanci pro 27letého forvarda, který dosud hrál za celek Indy Fuel v americké ECHL, kde se na něj nevztahoval dopingový trest. Do sestavy Dynama by se měl vrátit v druhé polovině ledna. „Věřím, že Pardubicím to vrátí, protože tam prostě to srdce je a je to další střípek, který kabina potřebuje. Honza Mandát byl výborný do oslabení, navíc umí dát gól, padne do střely, nechává tam všechno, prostě výborný hráč," míní šéf Dynama.

Sedlák je extrémně kvalitní hráč, který Pardubice ještě víc posune dopředu, říká Bednářv pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Martin Kézr v Příklepu připomíná právě reprezentační debut Mandáta spolu s Blümelem. „Kde je dneska Matěj Blümel a kde je Jan Mandát? Stačilo opravdu lousknutí prstem a Honzova chyba, hloupost, klukovina, selhání. A kluk, který měl reprezentační debut výborný tehdy na turnaji v Moskvě a měl celou kariéru před sebou, tak se to rozlomilo," upozorňuje šéfredaktor sportovní sekce Práva a Sport.cz.

Sám novinář pro potrestaného hokejistu hledá spíše zastání. „Jak jsem Honzu Mandáta měl možnost poznat, tak to pro mě úplně rozjívený kluk není, jenom si myslím, že byl ve špatný čas na špatném místě a dělal špatná rozhodnutí," dodává Kézr.

Více najdete v pořadu Příklep. Celý díl si můžete přehrát i v podcastové formě.

Reklama

Související témata: