Hlavní obsah

Dotáhl tým do finále, práci ale nemá. Možná musím ještě někoho porazit, usmíval se brankář Machovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve zvláštní situaci je hokejový brankář Matěj Machovský. V aktuálním play off odcházel z ledu poražen pouze ve dvou případech a byl základním stavebním kamenem premiérového postupu Hradce Králové do extraligového finále. Přesto práci pro příští sezonu nemá. Machovský se po příchodu z Finska v rozehraném ročníku dohodl na východě Čech jen do konce sezony, poté jeho místo zaujme Patrik Bartošák. „Třeba musím ještě někoho porazit, abych novou práci našel," usmíval se po vyřazení Vítkovic opavský rodák.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Brankář Hradce Králové Matěj Machovský zasahuje.

Článek

Bojujete v play off nejen o titul, ale také o angažmá? Musíte chytat ještě lépe?

Třeba. Vždycky se našel někdo lepší, tak musím ještě někoho porazit.

Petru Jelínkovi zafungovalo, když řekl, že bude čekat na telefon (podle informací Sport.cz se dohodl s Plzní). Uděláte to stejně?

Jo, možná jo. Uvidíme.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Radost hradeckých hráčů z postupu do finále.

Vítkovicím odchází brankářská jednička Aleš Stezka. Vy jste se narodil v Opavě, nedali vám Ostravané nabídku?

Rád bych řekl, že mám práci, ale bohužel to tak není. Asi si budu muset ještě počkat. Třeba po další sérii, když znovu vyhrajeme, tak možná práci najdu.

Foto: David Taneček, ČTK

Brankář Vítkovic Aleš Stezka inkasuje.

Není to trošku hokejová pohádka? Před pár měsíci jste byl v cizině a nevěděl, zda vůbec budete chytat a teď je před vámi finále. Co na to říkáte?

Já jsem teď v play off asi odchytal asi víc minut než za celou sezonu ve Finsku. Je to pro mě extrémní obrat. Jak už jsem říkal dřív, jsem rád, že mi dal Hradec příležitost i v play off a věřili mi. Snažím se jim to splácet, jak to jde. Klukům taky, v kabině je skvělá parta, všichni se podporují, tohle je super.

Říká se, že je to pro vás o fous snadnější v tom, že jste nebyl týmová jednička a neměl jste tedy co ztratit. Souhlasíte s tím?

Myslím, že pro gólmana to jednodušší není. Když tam vlezete, musíte chytat. Předvedl to i Lukáš Klimeš, v Hradci ho hodili do vody a vychytal vítězství. Nic lehkého to není. S Kivim (Henri Kiviahem) jsme super parťáci, je jedno, kdo chytá, snažíme se pomáhat týmu.

Co Hradec zvládl jako jediný v extralize? Patrik Augusta hodnotí v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Série s Vítkovicemi byla extrémní. Pět ze sedmi zápasů šlo do prodloužení. Jaké to bylo pro brankáře?

Dlouhé. Člověk se od toho musí oprostit, brát to, jak to je, a soustředit se na každou střelu. Každá může rozhodnout, naštěstí se to přiklonilo k nám a rozhodla ta naše.

Má člověk při té únavě síly radovat se z postupu?

Chvilku tam euforie byla, na chvíli ze mě únava spadla a užíval jsem si to. Ale to bylo fakt jen chvíli, třeba tři minuty a pak nastoupila okamžitě únava a vzdal jsem to.

Bylo obtížné překousnout tři porážky v řadě?

Nic lehkého, byl jsem i na opačné straně, kdy jsme to srovnali na tři tři a pak jsme sedmý zápas prohráli. O to sladší to je teď, že se to povedlo a navíc v prodloužení. Jsem za to strašně rád.

Pře dvěma lety jste se Spartou dotahovali náskok Liberce, v čem je tak těžké dokonat obrat?

Když prohráváte 0:3, nemáte co ztratit. Víte, že když prohrajete zápas, jedete na dovolenou. Takže hrajete uvolněněji a dávíte tomu úplně všechno. A když je to najednou 3:3, tak je to strašně těžké i pro ten mančaft, který srovnal. I on má najednou co ztratit. Poslední krok musí udělat i on a rozhoduje i trošku štěstí. Jsem rád, že jsme to zvládli.

Podobný brat zvládla v Česku zatím jen Opava v roce 1998 v předkole proti Znojmu. Vám v té době byly čtyři roky, byl jste na stadionu?

Na hokej jsem začal chodit až později, takže jsem tam nebyl. Později jsme začali jezdit na Vítkovice a opavský hokej jsem viděl jen párkrát. Ale opavský zimák je zážitek skvělý.

Třinec trápí favority. Je to překvapení? Diskuse v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Byla pro vás série s Vítkovicemi jiná, když jste z Opavy?

Ve Vítkovicích jsem vždycky hrál moc rád. Natrénoval jsem tu toho spoustu, kdysi jsem tu byl chvilku i s áčkem, takže to pro mě opravdu byla speciální. Navíc tu mám vždycky celou rodinu. Užívám si to před nimi a potom i s nimi, což se častokrát nestane.

Ve finále vás čeká Třinec bude to pro rodinu i pro vás podobné?

Vítkovice a Třinec jsou destinace, kam se dá v pohodě z Opavy dojet, takže jo, i když těch lístků asi nebude tolik jako do Vítkovic, ale určitě někdo přijede. Loni jsem na finále koukal jenom z lavičky, takže jsem rád, že to letos takhle jde.

Pro Hradec Králové je finále historická událost. Jak to vnímáte?

Je to v Hradci strašně cítit, že se tam chtěli dostat. Všichni o tom mluvili, takový vnitřní tlak tam je. Dostali jsme se přes první kolo, teď přes semíčko a bylo by krásné to dotáhnout. Ale bude to proti Třinci ohromně těžké, protože to je zkušený mančaft, který hraje finále každý rok. Nic lehkého to nebude, ale doufám, že přijde sladká tečka.

Je Třinec favoritem série?

Stoprocentně, vůbec není nad čím polemizovat. Vědí, jak se play off hraje, dokazují to každý rok, i letos to ukazují, Pardubice vyškolili úplně s přehledem.

Jaký bude fyzický stav týmu?

Únava je obrovská. Ani nevím, kolik za sebou máme zápasů, kolik to vychází podle odehraných třetin s Vítkovicemi. Hlava jede, už na to ani nemyslíte, snažíte si dávat nejkratší střídání, abyste byl čerstvý. Únava je obrovská.

Začínáte už v úterý, zvládnete se připravit?

Bude to těžké, ale když už jsme se tam konečně dostali, tak nám dva dny volna helfnou. Musíme s nimi naložit jak nejlépe dovedeme.

Reklama