Hlavní obsah

Vítkovice zaslouží hold, jak se dostaly zpátky, ocenil střelec postupové branky Hradce Okuliar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V přesilovce převzal puk od Kevina Klímy, vybruslil před Stezkovu branku a vystřelil. Nebyla to největší šance zápasu, Aleš Jergl měl ve třetí části sedmého utkání semifinále na ledě Vítkovic z trestného nájezdu větší příležitost vstřelit vítězný gól. Rozdíl byl ale evidentní. Puk z hokejky Olivera Okuilara v čase 78:04 do branky prošel a rozhodl o tom, že Hradec Králové si po výhře 2:1 poprvé v historii zahraje extraligové finále.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Oliver Okuliar (vlevo) z Hradce Králové před brankářem Vítkovic Lukášem Klimešem, kterého brání Jakub Stehlík.

Článek
Fotogalerie

Sérii Východočeši po neuvěřitelně vyrovnaném průběhu vyhráli 4:3 na zápasy. „I ten sedmý zápas byl fifty fifty, stejně jako celá série. Síly ubývaly a bylo to už především o vůli a asi taky o štěstí. O jedné takové střele, která mi tam padla," svěřoval se slovenský útočník. Nekřepčil radostí, nevtipkoval. Jen odpovídal. „Vítkovice si zaslouží velký hold, jak hrály a jak se dostaly zpátky do série. Zase rozhodoval jediný gól," pokračoval viditelně unavený Okuliar.

Není divu. Série trvala 577 minut a 53 vteřin. To je skoro deset utkání. „Jsme unavení, to je jasné. Zvládli jsme to a jsme za to šťastní. Před námi je ale ještě jedna série, takže na nějaké jásání není prostor," vykládal Okuliar.

Hradec vedl po třech zápasech série 3:0 a téměř nikdo o jejich postupu nepochyboval. Pak se ale začala karta obracet. „Těžká situace. Hokej je takový, že nikdy dopředu nevíte, co se může stát a hrana mezi štěstím a neštěstím je strašně tenká," říkal Okuliar a přiznal, že po šestém utkání, které rozhodl ve 139 minutě vítkovický kapitán Dominik Lakatoš hokejistům z východu Čech nebylo do zpěvu.

„Nikdy to není jednoduché, pokud přijdete do postele o půlnoci, nebo ve tři ráno, jako my po zápase v Ostravě. Energie není moc, navíc po porážce. Ale klobouk dolů před každým za to, jak si sáhl na své dno," uvedl Okuliar.

„Každé utkání bylo o jednom gólu, o výkonech brankářů," zdůraznil Okuliar. „Nás držel Machy (Matěj Machovský) i Kivi (Henri Kiviaho), je zase Stezka, kterého bylo těžké překonat. Byl to klíčový hráč soupeře a dokázal, že má v NHL podepsaný kontrakt zaslouženě. Ale i Klimeš vychytal výhru. Jsou to gólmanské kalibry, a proto byly ty výsledky o gól," připomněl 22letý slovenský hokejista sérii, v níž se pět ze sedmi utkání rozhodovalo až v nájezdech nebo v prodloužení.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Zklamaný brankář Vítkovic Aleš Stezka (vlevo) a Dominik Lakatoš z Vítkovic po inkasované brance.

Nebudou i kvůli tomu Hradeckým ve finále proti Třinci, které startuje už v úterý scházet síly? „Budeme na tom stejně jako Třinec. Taky hrál s Pardubicemi na sedm zápasů. Bude to náročné, play off stojí síly. Ale já věřím, že se s tím vypořádáme a půjdeme do série čerství," přemítal Okuliar.

Na souboj s obhájci trofeje nemá ze základní části dobré vzpomínky. Především pak na Daniela Voženílka, který jej zkraje roku na šest týdnů vyřadil ze hry. „Co se mi vybaví při otázce na finálového soupeře? Daniel Voženílek, protože mě zranil. Co dál? Urputný tým, dobrý do defenzivy.... A tři mistrovské tituly po sobě," prohodil Okuliar.

Reklama