Hlavní obsah

Furch jako zeď. Byl neuvěřitelný, chválili Brněnští svého gólmana

Když se kapitán Bílých Tygrů Michal Bulíř dozvěděl celkový počet střel na brněnského gólmana, pozdvihl údivem obočí. Liberečtí vystřelili na Dominika Furcha celkem 56krát, ale radovali se jen ze dvou branek. Poprvé v sezoně tak padli 2:3 po samostatných nájezdech.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hráči Brna se radují z vítězství v Liberci.

Článek

„56 střel? To je dost,“ prohodil Bulíř. „Furchy je velice kvalitní gólman, což jsem poznal už v minulé sezoně, kdy jsme se spolu potkali v Plzni. Nakonec tam měl i kratší angažmá, když odešel do Švédska, takže kvalitu určitě má," pochválil Furcha. Ten Kometu posílil před třemi týdny ze švédského Färjestadu, s nímž slavil titul.

„Chytal výborně a musíme před ním smeknout. Po dvou prohrách jsme byli trochu zakřiknutí a potřebovali jsme se nastartovat nějakým dobrým výkonem. Myslím, že se nám to povedlo, byť musíme přiznat, že domácí byli lepší,“ uznal kouč Jihomoravanů Martin Pešout, jehož tým na debutanta v extralize Daniela Krále v liberecké brance vypálil jen osmnáctkrát.

„Snažil jsem se pořád udržovat v tempu, ale jak gólmani říkají, že mají raději, když na ně jde více střel, tak je to pravda. Bylo to těžký, střel na mě bylo málo. A když byla šance, šlo o celkem těžký zákrok,“ pověděl 19letý Král, který se snažil něco od zkušenějšího Furcha pochytit.

„Pozoroval jsem ho. Chytal fakt výborně. Je vidět, že je zkušený gólman. Moc jsem si užil, že jsem mohl chytat proti takovému gólmanovi,“ dodal Král. Při samostatných nájezdech inkasoval čtyřikrát, jednou ho zachránila horní tyčka. 32letý Furch vychytal Birnera i Jelínka a hned po zápase sklízel od svých parťáků gratulace.

„Chytil 56 střel, což je neuvěřitelný. Ale pro nás trochu hrozná vizitka, že je necháme tolik střílet. Musíme mu vzadu pomoci více a snížit počet střel alespoň na půlku. Každý zápas si takovou porci dovolit nemůžeme,“ řekl útočník Komety Luboš Horký.

Furch kapituloval dvakrát ve druhé třetině, kdy čelil celkem 22 pokusům domácích. „Je vidět, že chytá v klidu. Hodně střel šlo do břicha, hodně do lapačky. Měli jsme zkusit střelu do betonu a nějakou dorážku, co by ho třeba trochu rozhodilo. Recept jsme na něj našli jen dvakrát, a to je málo,“ litoval Bulíř, jenž v této sezoně skóroval poprvé. Jen pro srovnání, extraligový rekord v počtu střel na zápas drží Zlín. V sezoně 2001/2002 vyslal na branku Znojma celkem sedmdesát ran a vyhrál 6:3.

„Nemám hráčům co vytknout. Pokud budeme hrát takhle, většinu utkání vyhrajeme. Od začátku do konce jsme zápas kontrolovali, měli jsme spoustu šancí. Bohužel jsme nedali o gól víc. Jejich gólman podal výborný výkon, my jsme měli být v koncovce důraznější,“ uzavřel domácí kouč Patrik Augusta.

Reklama