Hlavní obsah

GLOSA: Nejlepší trenér a dokonale sladěný tým. Proto Třinec vládne

Čtyři dohrané sezony, čtyři finálové účasti, třetí titul v řadě. Třinec znovu dokázal, že je v extralize nejlepší. Dvakrát ve finále porazil Liberec, z trůnu jej nedokázala sesadit ani hvězdami nabitá Sparta. Od éry Vsetína, který českému hokeji kraloval na začátku 90. let a extraligu vyhrál pětkrát za sebou, není v extralize úspěšnější tým.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK

Hokejisté Třince se radují z titulu

Článek

Začátek pohádkového příběhu se začal psát po zpackané sezoně 2016/2017, v níž se více než o ambicích Třince psalo o sporu tehdejšího trenéra Vladimíra Kýhose s klubovou legendou Jiřím Polanským.

Nejdéle sloužící Ocelář byl vyřazen z kádru a sezonu dohrál ve Švýcarsku. Klid do kabiny tohle řešení ale nepřineslo, a když Třinec ve čtvrtfinále play off vypadl s Chomutovem (2:4 na zápasy), klubové vedení se rozhodlo rázně zasáhnout.

Dneska jsme to vydřeli, nechtěli jsme sedmý zápas, těší Petra Vránu. Oslavy bude režírovat HrňaVideo: Sport.cz

Po letech velkých investic do kádru přišla před další sezonou změna, kterou prezident klubu Ján Moder nazval Ocelářskou cestou. K týmu přišel úspěšný mládežnický trenér Václav Varaďa, který podepsal na tuzemské poměry nezvykle dlouhou sedmiletou smlouvu, a do prvního týmu začali pronikat juniorští extraligoví mistři z roku 2016.

Více šancí hrát a hokejově vyrůst dostali Ondřej a Michal Kovařčíkové, Lukáš Jašek, Jan Hladonik, Jan Zahradníček, Marián Adámek, Miloš Roman či Patrik Hrehorčák. Varaďa nastavil jasná pravidla a kdo je nedokázal přijmout, nehrál.

A výsledek? Hned v další sezoně došel tým do finále, kde i kvůli absenci zraněného nejproduktivnějšího hráče týmu Martina Růžičky prohrál (1:4) s Kometou Brno. Byl to ale poslední nezdar. Všechny další série play off Oceláři ovládli. Včetně té zatím poslední se Spartou.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Vladimír Svačina z Třince se raduje se spoluhráči na střídačce z gólu po trestném střílení.

Třinec v této sezoně možná nedisponoval papírově nejlepšími hráči. Vítěz Prezidentského poháru Hradec Králové, či hvězdnými útočníky naditá Sparta na tom měly být možná lépe. Varaďa měl ale přesně ty hráče, které chtěl a potřeboval. Dva výborné gólmany, neústupné beky a útočníky ochotné podřídit se Varaďovu plánu.

Dokonale sladěnou partu na play off navíc skvěle naladil. A když to občas přesto zaskřípalo, neměl žádný problém zasáhnout a stáhnout ze hry člena elitní formace, nebo vystřídat brankáře ve chvíli, kdy jeho tým vedl. „Musí být lepší," zdůvodňoval pak s klidnou tváří třinecký trenér.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Dojatý třinecký kouč Václav Varaďa

Varaďova defenzivní taktika v play off soupeře štvala. Ovšem vyšla, což je pro třineckého buldoka to jediné, co jej zajímá. „Tyhle úspěchy jsou odrazem práce, která se tady dělá a charakteru kluků, kteří tady hrají. Jakmile se přiblíží play off, tak každý přesně ví, co po něm trenér chce, a dělá to, co má," řekl kapitán týmu Petr Vrána, který společně s třinácti dalšími spoluhráči pamatuje mistrovské oslavy už po sezoně 2018/2019.

I to je důvod, proč Třinec nyní vládne extralize. Ve Slezsku se nekonají posezónní výprodeje, pryč jsou překotné nákupy hvězdných hráčů. Jen se doplnil základ úspěšného týmu a jelo se dál. Nebýt koronavirové pandemie a předčasně ukončené sezony 2019/2020, možná ve Slezsku slavili mistrovský hattrick už v loňském roce. A letošní titul mohl být čtvrtým v pořadí.

Ač tak, či tak, leccos se po této sezoně v Třinci změní. Varaďa předčasně ukončí původně sedmiletou smlouvu, rozloučí se také několik opor. Tomáš Kundrátek má namířeno do Brna, David Musil do Pardubic, štěstí ve Finsku chtějí hledat bratři Kovařčíkové.

„Tihle kluci spolu zažili spoustu bitev a vnímali, že tohle finále pro ně byla poslední šance něčeho pohromadě dosáhnout. Kostra týmu bude v následující sezoně zřejmě hodně jiná, přijdou jiní trenéři. Spousta věcí se v příští sezoně Třinci změní," naznačil Varaďa, že bez aktuálně nejúspěšnějšího a pravděpodobně i nejlepšího českého trenéra bude velmi složité z ocelářské cesty neuhnout.

Reklama

Související témata: