Hlavní obsah

Gólmanské šachy v extralize! Z východu Čech se mají stěhovat dva brankáři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak tohle by byl pikantní přestup. Hokejový brankář Matěj Machovský nečekaně naskočil do čtvrtfinálové série proti Liberci, vychytal čtyři výhry v řadě a postup, ale v Hradci Králové mu po sezoně končí smlouva. A je jedním z adeptů na uvolněné místo po Petru Kváčovi právě v Liberci… Z východu Čech se bude stěhovat i další gólman.

Týmy v extralize jsou z osmdesáti procent závislé na gólmanovi, příspěvek z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Zpackanou sezonu zachránil na poslední chvíli a vydobyl si zpět ztracené renomé. Machovskému nevyšlo ani další zahraniční angažmá, z finského celku KalPa Kuopio zmizel i přes platnou smlouvu. Hrozilo mu, že v tomto ročníku už si nezachytá, ale poslední přestupový den po něm sáhl Hradec, který za něj zaplatil finské straně pokutu.

Devětadvacetiletý gólman stihl v základní části jen dva zápasy, proto bylo velkým překvapením, když po první porážce Mountfieldu ve čtvrtfinále vystřídal spolehlivého Henriho Kiviaha. A bránu naprosto zavřel. Úspěšnost zákroků vyšponoval na 93 % a průměr gólů srazil pod dva na zápas.

Znovu tak deptal liberecké střelce. To se mu totiž dařilo už před dvěma roky ještě v dresu Sparty, kdy naskočil také až v průběhu série. Tehdy měl čísla ještě lepší, ale Pražané nakonec podlehli v semifinále Bílým Tygrům 3:4 na zápasy.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Lukáš Cingel z Hradce Králové, Jan Ordoš z Liberce, brankář Matěj Machovský a Bohumil Jank z Hradce Králové.

Do libereckých pamětí se tak zapsal už podruhé výtečnými zákroky. A tak není divu, že je pro Bílé Tygry jedním z kandidátů na post jedničky pro příští ročník. Petr Kváča, jemuž končí smlouva, má totiž po třech skvělých sezonách v Liberci poprvé v kariéře okusit zahraničí.

Bonusem pro Machovského je, že s dvojkou Severočechů Jakubem Neužilem se už dobře zná ze Sparty. Adeptů na Kváčovu pozici je však víc, v úvahu přichází i olomoucký fantom Jan Lukáš, který se i přes výborné výkony musel dělit o místo s Branislavem Konrádem.

Z břehu řeky Labe je ovšem na spadnutí i další zajímavý gólmanský přesun. Tentokrát však u rivalů z Pardubic. A jde o velmi logický krok. Dominik Frodl disponoval v základní části vůbec nejlepšími čísly z celé extraligy (úspěšnost 94,61 % a průměr branek 1,37). Jenže většinu sezony včetně play off musí krýt záda Romanu Willovi, navíc ho zbrzdilo zranění a zatím odchytal pouhých 12 zápasů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Filip Chlapík ze Sparty před brankářem Pardubic Dominikem Frodlem.

A tak není divu, že by 26letý rodák z Prahy chtěl post jedničky. A po konci Štěpána Lukeše by ho měl dostat v Karlových Varech, kam údajně bývalý brankář Slavie nebo Plzně zamíří. Zkusí si tak i druhou extraligovou štaci na západě Čech.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice