Hlavní obsah

V Praze to bude peklo, říká třinecký Daňo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco jeho třinečtí spoluhráči už v dobré náladě z prvního vítězství nad hokejovou Spartou (4:1) v semifinále play off extraligy pomalu opouštěli zimní stadion, klíčový muž čtvrtého zápasu Marko Daňo se po dvou hodinách teprve vracel do kabiny z antidopinkové kontroly. Úsměv na tváři střelci dvou branek, které pomohly snížit stav série na 1:3, ale nechyběl.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Třinec - Sparta, domácí Daňo neúspěšně útočil na hattrick Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Z toho, že se procedura antidopingové kontroly pořádně protáhla, si slovenský útočník nic nedělal. „Už s tím mám nějaké zkušenosti, dneska mě to ale trošku zradilo. Tehdy jsem přišel, viděl a odešel. Tentokrát se to nepodařilo, takže jsem z toho byl sám vykolejený. Asi jsem měl trošku změnit tu taktiku v místnosti, kde jsem byl,“ smál se slovenský útočník, jenž si v zápase připsal takzvaný hattrick Gordieho Howea za gól, nahrávku a bitku.

Semifinále play off: 4. zápas Třinec - Sparta1/16

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Poprvé v sérii jste vstřelili gól jako první. Byl to i důvod, proč jste premiérově v sezoně Spartu dokázali porazit?

Samozřejmě každému mužstvu se hraje lépe, když nemusí dotahovat náskok soupeře. Věřím, že i do pátého utkání vstoupíme aktivně, pomůžeme si opět nějakými přesilovkami a budeme úspěšní, co se týče gólů. Lépe se hraje, když vedete.

Vstup do čtvrtého zápasu ale ideální nebyl, protože jste soupeři brzy nabídli přesilovku pět na tři, že?

Ubránili jsme to a říká se, že když nedáš pět na tři, tak si nezasloužíš vyhrát. Jsem rád, že se nám to podařilo, odbránili jsme to a pak využili své šance.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Třinec - Sparta, první gól Ocelářů rozhodčí nakonec po přezkoumání uznaliVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Můžou vás dvě využité přesilovky nakopnout do pátého zápasu v úterý v Praze?

Věřím, že ano. Měli jsme s tím problémy a čekali jsme na to dlouho. Snažili jsme si k tomu něco říct a docela často se v přesilovce měnili hráči. I vinou Vožuchova (Voženílkova) trestu. Teď jsme to konečně dali do kupy, oni nebyli tak aktivní v oslabení, a když už na nás skočili, tak jsme to rychle zahráli a podařilo se nám skórovat.

Do sestavy se po jednozápasovém trestu vrátil Daniel Voženílek a byl hodně cítit, souhlasíte?

Chtěl přinést styl hokeje, který je mu svůj. V každém zápase je pro nás přínosem. Bylo super, že zase mohl nastoupit. Bylo ho tam cítit a při mém prvním gólu udělal super práci. Jsme rádi, že ho v týmu máme. V Praze bude zase cítit na ledě.

Trenéři promíchali sestavu, pomohlo to?

Tak my jsme s Činelem (Davidem Ciencialou) a Hudym (Liborem Hudáčkem) zůstali spolu, takže za mě v pohodě (smích). Ostatní kluci myslím neměli problém se adaptovat a sehrávat. Na to ani není čas. Někdy je ten impulz správný, zažili jsme to každý během kariéry. Přineslo to vytoužené ovoce.

Bylo to nejlepší utkání Třince v play off?

V této sérii určitě. Měli jsme dobrý začátek, ubránili jsme oslabení pět na tři, to bylo podle mě klíčové. Potom jsme využili naši šanci v přesilovce, to nás nakoplo, přišel druhý gól. Oni srovnali krok, byli aktivní a vyústilo to ve snížení na 1:2. Ale podařilo se nám v další přesilovce odskočit a na konci už jsme si to pohlídali.

Závěr okořenily bitky po faulu Michala Řepíka na Patrika Hrehorčáka, do které jste se taky zapojil. Co k tomu říct?

Myslím si, že úplně zbytečný zákrok, sekera do žeber, na nechráněné místo. Místo oslavy gólu jsme tam řešili nějakou potyčku. Nevím, jak na tom Paťo je, ale věřím, že bude v pohodě. Za mě to byla velká podpásovka, nějak jsme se chytli a myslím, že to bude vyhecované i v dalším zápase.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Třince - Sparta, vyhrocený závěr po gólu Ocelářů do prázdné brankyVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Půjdete do sebe i v dalším zápase?

Za mě ne. Jdu do toho naplno proti každému hráči, ať už je to ten či onen. Soustředím se na svou hru, ať jsem přínosem pro mužstvo. Ale jak bylo vidět, tak se toho nebojíme, a když něco takového vzplane, tak se umíme svých spoluhráčů zastat.

Filip Chlapík naznačoval, že si vás do bitky vybral záměrně, protože se mu nelíbí, jak hrajete a že se neustále válíte po ledě a simulujete. Bylo to vzájemné?

Nevím, co k tomu dodat. Je to jeho vyjádření. Je tam možná nějaká historie, ať už z této ligy nebo z AHL. Známe se delší dobu. V AHL jsme se nepobili, Slováci a Češi, co jsme hráli proti sobě, jsme měli většinou dobrý vztah. S ním jsme si ale nějak nesedli. Možná si na to vzpomněl, nevím. Já jsem hledal Řepíka, ten už ale seděl na střídačce.

Na pravém oku vás zdobí čerstvý šrám, je z té bitky?

Ještě jsem se neviděl v zrcadle, tak nevím, jak to vypadá. Chytil mi přilbu, snažil jsem si ji sundat, abych viděl, protože jsem ji měl přes tvář nějak překříženou. Když jsem ji konečně dal dolů, tak jsem zakopl o rozhodčího nebo někoho za mnou, takže jsme spadli na led a bylo po bitce. Takže nebylo to až takové hrozné.

Připsal jste si hattrick Gordieho Howea za gól, přihrávku a bitku. Už se vám tento kousek někdy poved?

Asi bude první v mojí kariéře. Ale jsem nejradši, že jsme urvali první bod a vracíme se do Prahy.

Co čekáte od pátého zápasu v Praze?

Plnou halu, velké teplo. Je tam velmi velký počet lidí a už jsme to zažili minulý rok i rok předtím. V tomto ročním období, kdy je venku 26 stupňů, to bude peklo. Věřím, že když podáme stejný výkon, vrátíme sérii zpátky do Třince. Uděláme pro to všechno.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.