Hlavní obsah

Sparta nakročila k velké odplatě. Budějovice si poradily s Pardubicemi

Aktualizováno

Hokejisté Sparty deklasovali v prvním čtvrtfinálovém utkání play off extraligy Liberec 7:0 a v sérii hrané na čtyři vítězství vedou 1:0. Udělali první krok k případné odplatě za loňské vyřazení v semfinále. Uspěly i České Budějovice, další tým, který dosud čekal na vstup do vyřazovací fáze. Nad Pardubicemi vyhrál 3:1.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Autor druhého gólu Sparty David Tomášek se raduje. Za ním je Miroslav Forman.

Článek
Fotogalerie

O povedeném vstupu do play off rozhodli sparťané zejména čtyřmi góly ve druhé třetině. Dvěma brankami a třemi asistencemi se pod výhru Sparty podepsal David Tomášek, čtyři asistence nasbíral nejproduktivnější hráč základní části Filip Chlapík a čtyři body si připsal i Erik Thorell. Čisté konto udržel Matěj Machovský.

Pražané do vyřazovacích bojů vstoupili třináct dnů po konci základní části, dlouhá pauza na nich ale nebyla znát. Liberecký brankář Kváča musel řešit nebezpečnější situace než jeho protějšek Machovský, na kterého pro začátek play off vsadila Sparta.

Pražané si v součtu s vydařeným závěrem základní části připsali osmou výhru v řadě. Série pokračuje v úterý (19:00) opět v pražské O2 areně.

Českobudějovičtí vstoupili do první extraligové série po deseti letech lépe než soupeř, na jehož úkor se v dlouhodobé fázi dostali přímo do čtvrtfinále. Na začátku druhé třetiny vedli už 2:0 díky gólům Milana Gulaše a Jindřicha Abdula, pak sice snížil Juraj Mikuš, ale poslední slovo měl ve třetí třetině akrobaticky zakončující Jiří Novotný.

Východočechy ještě mohl dostat zpátky na jednobrankový rozdíl Mikuš, jenže z dobré pozice minul. Hosté v závěru sáhli i k dlouhé hře bez gólmana, ale ani to už jim nepomohlo.

Druhé utkání je na programu v úterý opět od 17 hodin na jihu Čech.

Čtvrtfinále play off hokejové extraliga, 1. zápasy:
České Budějovice - Pardubice 3:1
Branky: 8. Gulaš, 21. Abdul, 54. J. Novotný - 23. J. Mikuš
Sparta - Liberec 7:0
Branky: 31. a 36. Tomášek, 40. a 60. E. Thorell, 20. M. Forman, 40. Sobotka, 46. Stoljarov