Hlavní obsah

Hokejisté Zlína darovali rekonvalescentní plazmu, pacienti ji dostanou za pár dnů

Zlín

Šestnáct hokejistů zlínského extraligového týmu PSG Berani Zlín napadl v minulých týdnech koronavirus. Někteří z nich nyní pomáhají zlínským zdravotníkům. V úterý se stali dárci rekonvalescentní plazmy, která se používá při léčbě těžkých případů onemocnění covid-19. Pacientům s koronavirem, kteří jsou hospitalizovaní v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně, by měla být podána už tento týden, hned po provedení všech potřebných rozborů a vyšetření.

Foto: KNTB, Právo

Zlínští hokejisté Matyáš Hamrlík (zleva) a Jiří Karafiát při odběru krevní plazmy.

Článek

Hokejisté PSG Berani Zlín Matyáš Hamrlík a Jiří Karafiát a ředitel Zimního stadionu Luďka Čajky David Navrátil se dnes stali dárci tzv. rekonvalescentní plazmy, která se používá při léčbě těžkých případů onemocnění covid-19.

Kontrolní vzorky krve přišlo odevzdat na transfuzním oddělení zlínské nemocnice všech šestnáct dnes již vyléčených hokejistů. Při následném rozboru zdravotníci zjistili, že potřebné protilátky má v plazmě jen čtvrtina z nich, a to hráči Matyáš Hamrlík, Jiří Karafiát, David Navrátil a Richard Hrazdíra.

Foto: Sport.cz

Hokejový obránce Martin Novotný.

Pro obránce Matyáše Hamrlíka byl výsledek odběrů kontrolního vzorku krve zvláštní v tom, že zatímco on v plazmě potřebné protilátky má, jeho otec a asistent trenéra Martin Hamrlík ne. „Takto to vyšlo. Jsme ale všichni rádi, že je nás v klubu hned několik, kteří mohou rekonvalescentní plazmu pacientům poskytnout. Uvědomujeme si složitost situace a chceme maximálně pomáhat," řekl Matyáš Hamrlík. „Nikdo z nás neváhal s pomocí. Víme, že Zlín patří mezi města s největším výskytem onemocnění covid-19 a že na rekonvalescentní plazmu čekají pacienti," svěřil se Jiří Karafiát.

Na darování rekonvalescentní plazmy se vztahují stejná pravidla jako na dárcovství krve. Ideálními dárci jsou muži, kteří nikdy v minulosti nedostali transfuzi, nebo ženy, které v minulosti nedostaly transfuzi a nebyly těhotné. Protilátky obsažené v rekonvalescentní plazmě působí v těle pacienta tak, že jsou schopny obalit virus způsobující onemocnění a zničit ho. Aktuálně se ve zlínské nemocnici léčí s onemocněním covid-19 celkem 226 pacientů.

„Prosíme občany, kteří také onemocnění covid-19 prodělali, a jsou ochotní stát se dárci rekonvalescentní plazmy, aby nás kontaktovali, nejlépe na telefonních číslech 577 552 322, 734 510 687, kde jim sdělíme veškeré potřebné informace," vzkázala Jana Pelková, primářka hematologicko-transfuzního oddělení zlínské nemocnice.

Reklama

Související témata: