Hlavní obsah

Hradec dostal nůž na krk, inspirací pro něj budou Vítkovice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec nedal v Třinci gól a má nůž na krku. Finále extraligového play off může skončit už v neděli, protože Oceláři vyhráli i třetí zápas série o titul a neochvějně kráčí za čtvrtým triumfem v řadě. Ke skalpu hokejistů Mountfieldu jim tak stačila jediná branka, kterou dal ve 21. minutě Marko Daňo.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Zklamaní hráči Hradce Králové po porážce v Třinci.

Článek
Fotogalerie

Brankář Ondřej Kacetl s třiceti třemi úspěšnými zákroky udržel potřetí v letošním play off čisté konto. „Úspěch slavila naše precizní obranná hra, založená na odhodlání, velké vůli a obětavosti, s níž jsme blokovali spoustu střel. Smekám před celým mužstvem, jak poctivě odehrálo celých šedesát minut," říkal třinecký trenér Zdeněk Moták, jenž neměnil vítěznou finálovou sestavu, když ještě naposledy chyběl distancovaný Hudáček.

Naopak do složení hradeckého mužstva se vrátil nejen obránce Bohumil Jank, jenž vyléčil koleno, ale marodku opustil také útočník Jakub Lev, jenž se zbavil bolesti žeber. Při absenci Smoleňáka dostal kapitánské céčko u hostů na dres Filip Pavlík. „I když byl Třinec výborný v defenzivní činnosti, měli jsme dost šancí na gól. Nakonec bylo ale celé utkání o jediném, který dal bohužel soupeř," mínil kouč hostů Tomáš Martinec.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Brankář Třince Ondřej Kacetl byl neprůstřelný.

Fanoušci v domácím kotli sice na začátku zápasu rozvinuli transparent Hokejové imperium Třinec, ale jejich miláčci se během úvodních deseti minut dostali pouze k jediné střele na branku. Aktivnější byl Mountfield, jenže k finálnímu zakončení se dostával rovněž sporadicky. Oba týmy perfektně zahušťovaly prostor před brankou a mohly se opřít o gólmany.

Po 54 sekundách druhé části ale přišel úder Ocelářů. Daňo získal ve středním pásmu puk, proskočil mezi hostujícími beky a sólo proti Machovskému zakončil úspěšnou kličkou do bekhendu. Třinec i potřetí ve finálové sérii otevřel skóre a dostal Hradec přesně tam, kde ho chtěl mít. „S vedením v zádech se nám hrálo už dobře, mohli jsme se držet svého stylu," mínil autor nakonec jediné trefy zápasu.

Mountfield mohl doufat ve vyrovnání při první přesilovce utkání za Douderovo hákování, jenže se nedokázal pořádně ani usadit v pásmu. Ve třetí části se Třinec soustředil na to, aby dostával puk do bezpečí z obranného pásma, vyhrával osobní souboje a ustál i velký tlak soupeře, umocněný téměř dvouminutovou hradeckou power play.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Zleva Adam Smith z Třince, Jan Eberle z Hradce Králové a brankář Ocelářů Ondřej Kacetl.

„Třinec si trpělivě počká třeba na jedinou chybičku a pak dokáže být děsně nebezpečný. Sám taky nějaké udělá, jenže my je zatím netrestáme. Hrajeme víc na puku, ale nedokážeme to přetavit v gól," litoval uzdravený Jank. „Víme, kde nás tlačí bota, je to hlavně v produktivitě. Střel máme dost, jenže chybí kvalita koncovky," uvědomoval si Martinec, jenž odmítá, že by Hradec propadal skepsi. „Přes veškerou frustraci z další těsné porážky nic nevzdáváme," říkal trenér směrem ke svému týmu.

Hradečtí hráči se chtějí nechat inspirovat tím, co proti nim zvládly v semifinále Vítkovice. „Také prohrávaly 0:3 na zápasy a musely odvracet mečbol venku, přesto dokázaly sérii zdramatizovat a dovést až k sedmému zápasu. Musíme se pokusit o něco podobného. Dokud Třinec nemá v kapse čtyři vítězství, tak není nic hotového," vyprávěl obránce Jank.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Hokejisté Třince (zleva) Ondřej Kacetl, Martin Marinčin, Adam Smith, Andrej Nestrašil a Martin Růžička oslavují třetí finálové vítězství.

„Ano, přichází model Vítkovic. Zkusit teď dostat sérii domů a pak jít krůček za krůčkem. Máme nějaký styl, nemůžeme měnit po téměř sedmdesáti zápasech v sezoně. I ve finále musíme produkovat hokej, který umíme. Měnit se dají jedině detaily," uvažoval Lev.

„Věřím, že máme dost zkušené mužstvo, aby se na neděli dobře připravilo a nenechalo si správné pracovní naladění zatlačit váhou mečbolu," reagoval třinecký kouč Moták.

Reklama