Hlavní obsah

Hradec odmítl korunovaci Ocelářů, těm nepomohlo ani video. Docela úleva, připustil Martinec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko ještě nezná letošního hokejového mistra. Ve třetím finálovém utkání extraligového play off sice získal Třinec doma nejtěsnější výhrou 1:0 mečbol, ale první pokus o jeho zužitkování v neděli promarnil. Mountfield vítězstvím 2:1 v prodloužení, o němž rozhodl Radovan Pavlík hned po 34 vteřinách, prozatím odmítl korunovaci Ocelářů.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Obránce Mountfieldu Bohumil Jank (vpravo) přijímá od spoluhráčů gratulace k úvodnímu gólu proti Třinci.

Článek
Fotogalerie

Série se tak za stavu 3:1 na zápasy pro obhájce titulu vrací do Hradce Králové, kde se ve středu 26. dubna od 17.00 h odehraje její pátý díl. „Jsme moc rádi i za naše fanoušky, že ještě uvidí finálovou bitvu," říkal obránce Bohumil Jank, jenž otevřel gólový účet čtvrtého duelu.

Oceláři se ještě snažili zvrátit konečný výsledek trenérskou výzvou, zda Miškář neusměrnil vysokou holí puk, který si přikopnul zakončující Pavlík. Video ale potvrdilo regulérnost vítězné branky Hradce Králové. „Je to docela úleva. Věřili jsme, že nám konečně pomůže i nějaký šťastný odraz puku a řekl bych, že pro sebevědomí i víru týmu v úspěch bylo rovněž důležité, že jsme se vůbec poprvé v sérii ujali vedení," říkal trenér Tomáš Martinec.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Hokejisté Hradce Králové oslavují výhru nad Třincem.

Dosud jen třikrát v historii extraligové finále skončilo 4:0 na zápasy a Třinec se pokoušel o podobný zápis. Nenapodobí však bleskovou cestu, po níž došly k triumfu dvakrát Pardubice (2005, 2010) a Brno (2017). „Trochu se tam v prodloužení na nás přilepila smůla, ve třetí třetině jsme přitom měli velké šance rozhodnout to už doma. Nemáme ale důvod mít hlavy dole, máme pořád dvě výhry v sérii navrch i veliké odhodlání," líčil domácí útočník Daniel Voženílek.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Potyčka mezi Kevinem Klímou (vlevo) a Andrejem Nestrašilem.

V domácím kotli fanoušci sice rozvinuli transparent Hokejové imperium Třinec, ale mistrovská oslava jim v neděli nebyla souzena. „Bylo to naprosto vyrovnané utkání, zase nás zdobila precizní obranná hra založená na velké vůli i obětavosti. Jen se nám to na rozdíl od soboty nepovedlo strhnout na naši stranu," mínil trenér Zdeněk Moták.

Zatímco v sobotu byl za hrdinu Kacetl, jenž cestou za třetím čistým kontem v letošním play off pochytal všech třicet hradeckých střel, o den později byl hvězdou jeho protějšek v hradecké brance. „Matěj Machovský zachytal perfektně, dal nám šanci vyhrát," chválil Martinec svého gólmana, který předvedl 29 úspěšných zásahů. Zaskvěl se zejména ve třetí části, kdy zastavil Hudáčkův únik a vzal pak mistrovské góly z holí Růžičkovi i Marcinkovi.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Zklamaní hráči Třince po prohře ve čtvrtém finále.

„Víme, kde nás tlačí bota, je to hlavně v produktivitě. Střel máme dost, trochu ale chybí kvalita koncovky, takže bylo klíčové udržet Třinec na uzdě," mínil hradecký kouč. Jeho tým se chce inspirovat tím, co proti němu zvládly v semifinále Vítkovice. „Také prohrávaly 0:3 na zápasy a dokázaly odvrátit mečbol venku a ještě celou sérii zdramatizovat až k sedmému zápasu. Musíme se pokusit o něco podobného," líčil Jank.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.