Hlavní obsah

Jágr: Že se jednou medailí náš hokej najednou zlepší? To může říct jen naivní člověk!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ziskem bronzu a ukončením desetiletého čekání na medaili mu reprezentace udělala radost. Hrající majitel Kladna a člen svazového výkonného výboru Jaromír Jágr je však přesvědčen o tom, že český hokej má před sebou ještě spoustu práce, aby ze šampionátů vozil cenné kovy pravidelně.

Jedna medaile neznamená, že jsme se zlepšili. Jestli si to někdo myslí, je naivní, říká Jaromír JágrVideo: Sport.cz

 
Článek

Co hlavně stojí za bronzem z Tampere?

Klíčovým momentem byl přílet Davida Pastrňáka. Je to vynikající hokejista, bez něj by bylo daleko těžší získat bronz. Kluci se stmelili, měli výbornou partu, což byl rozhodující faktor hlavně ve třetí třetině zápasu o bronz s USA. Kluci věděli, že jim nezbývá nic jiného než dát do posledních dvaceti minut všechno a ono se jim to vrátilo.

Co teď musí přijít, aby zase nezůstalo jen u jedné placky za 10 let?

Češi získali bronz. Jak zápas s USA hodnotí experti v pořadu PŘÍKLEP EXTRAVideo: Sport.cz

Nemyslím si, že když se teď přivezla medaile, tak se náš hokej najednou zlepšil. Jestli tohle někdo říká, je hodně naivní člověk. Takhle to vůbec není. Je před námi dlouhá cesta, co všechno změnit. Tahle medaile je k tomu takový správný odraz.

Třeba aby se podařilo přilákat k hokeji více dětí?

Přesně tak. Na náš hokej koukám různými pohledy a jako člen výkonného výboru svazu můžu promluvit a říct svůj názor, jakým směrem by se náš hokej měl ubírat. Důležitá je práce s mládeží, nábory, otázka trenérů. Nebyl jsem ten, kdo vítal zahraničního trenéra. Na druhou stranu; když jsme tenhle krok podnikli, přál jsem si, aby se naši trenéři poučili.

Jak to myslíte?

Samozřejmě jsem nebyl přímo v Tampere, četl jsem ale, jak měl Kari Jalonen neskutečnou přípravu na zápasy. Je to workoholik, který vstává v šest hodin, na zimáku je první a odchází poslední. Je daná rovnice, nebo pravidlo, že jestliže chceš něco, co chce další milion lidí, tak si to musíš odpracovat. Žádná jiná možnost není.

Jak zásadní pro tuzemský hokej bude červnová volba jeho nového prezidenta?

Nemyslím si, že je to zas tak zásadní věc, nový šéf se bude volit na dva roky. Všichni křičí po změnách, samozřejmě i bronzová medaile pomůže, aby se zavelelo ke změnám a lepším zítřkům.

Jaká změna je tedy tou nejnutnější?

Vždycky jsem říkal, že u nás nepracujeme dostatečně tvrdě. To je základ, musíš pracovat víc než ostatní. Jedna věc je ale pracovat a najít v sobě vůli, klíčové ale také je, aby tě k tomu někdo vedl. Aby ti ukázal cestu a usměrňoval tě. Ve škole od toho jsou učitelé, v hokeji trenéři. Na tom bychom taky mohli trochu víc zapracovat.

Pojďme k vám. Z nehody s tramvají z minulého týdne jste vyvázl bez zranění?

Jaromír Jágr vtipkuje o nehodě s tramvajíVideo: Sport.cz

Měl jsem ohromný štěstí, čehož si vážím. Byla to moje chyba a díkybohu se mi nic vážného nestalo. Kuriózní bylo, že ta tramvaj byla polepena sparťanským sloganem „Nezastavíš". Mě ale nezastavila, to já jsem naopak na 15 minut zastavil všechny tramvaje v Praze. (směje se)

Jaký máte plán pro nejbližší dny?

Odlétám do zámoří, kde budu čtrnáct dní. Budu se připravovat nejen hokejově, ale i manažersky, abychom v Kladně dali dohromady co nejsilnější tým. Něco mám v hlavě i ohledně nového trenéra, ale ne vždy se věci stanou tak, jak si představuješ nebo přeješ.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu o bronz Česko - USAVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Stihne se rekonstrukce střechy kladenského zimáku do začátku sezony?

Pevně věřím, že sezonu bychom měli stihnout, i když na jejím začátku si budeme muset nají jiný stadion pro tréninky, protože rekonstrukcí prochází i naše druhé ledová plocha. Vnějšek stadionu vypadá velice dobře, teď bude záležet na vnitřních pracích. Myslím, že spousta našich fanoušků to ocení, protože stadion se hodně změnil. Bude daleko komfortnější a hezčí.

Reklama