Hlavní obsah

Budějovice - Kladno 5:2Jihočeský uragán ve druhé třetině zpečetil osud Rytířů

MinutaMin. Tým Hráč Akce
28. Valský 1 : 0
29. Doležal 2 : 0
33. Šenkeřík 3 : 0
34. Přikryl 4 : 0
38. Filip 4 : 1
45. Klepiš 4 : 2
56. Vráblík 5 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Hokejisté Kladna v předposledním 51. kole základní části extraligy prohráli v Českých Budějovicích 2:5, už nemohou opustit poslední místo v tabulce a po roce je znovu čeká baráž o udržení s vítězem první ligy. Motor rozhodl přímý souboj dvou nejhorších týmů soutěže o záchranu ve vyprodané Budvar aréně ve druhé třetině, kdy dal čtyři góly. Postupně se trefili Jakub Valský, Zdeněk Doležal, Petr Šenkeřík a Filip Přikryl. Za Rytíře snížili Matyáš Filip a Jakub Klepiš, ale poslední slovo měl Roman Vráblík.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Zleva Filip Přikryl z Českých Budějovic, brankář Kladna Adam Brízgala, 4.gól Budějovic.

Článek

Na lavičce Českých Budějovic proti svému bývalému klubu ve speciálním duelu uspěl trenér David Čermák, který ještě v minulé sezoně vedl Kladno. Rytíři si na svého soupeře v boji o udržení počkají, baráž začne až v polovině dubna. Jihočeši po loňském nečekaném bronzu mají jistotu, že obsadí předposlední 13. místo a sezona pro ně po základní části skončí.

Do českobudějovické sestavy se po nemoci vrátili klíčový útočník Pech, který je nejproduktivnějším hráčem Motoru v sezoně, a další veterán Čachotský. Asistent trenéra a sportovní manažer jihočeského klubu Novotný na rozdíl od minulých duelů tentokrát do hry nezasáhl.

Poprvé od 46. kola dostal mezi tyčemi Motoru od začátku přednost Hrachovina před Strmeněm a hned v úvodu musel zasahovat proti Jágrovi. Na opačné straně stále ještě v první minutě zastavil Dzierkalsovu dorážku Brízgala.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Zleva Václav Veber z Kladna, Tomáš Čachotský z Českých Budějovic a brankář Kladna Adam Brízgala.

Po svižném začátku a nepovedené kladenské přesilovce se pak v úvodní třetině hrál hodně opatrný a nervózní hokej. Jihočeši měli před utkáním na soupeře k dobru bod a rozjížděli se pomaleji. V deváté minutě Gulaš při přečíslení dva na jednoho mířil jen do brankáře. Na opačné straně v úniku vystřelil vedle Kubík, který podle spekulací zamíří od příští sezony do Motoru, a Jágra znovu vychytal Hrachovina.

Domácí hráče na počátku druhé třetiny paradoxně nastartovalo vlastní oslabení, ve kterém se v 23. minutě dostal do velké šance obránce Štencel, po kličce však už nezakončil. Po dalším úniku a kladenském faulu nevyužil Motor přesilovku, ale v 27. minutě už otevřel skóre. Šenkeřík se na modré čáře elegantně zbavil protihráče, našel Vondrku a ten ještě vyšperkoval akci přihrávkou na Valského, který nemohl minout prázdnou branku.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Radost hráčů Budějovic.

Za necelé dvě minuty už po 10 sekundách potrestal Kubíkův faul využitou přesilovkou Doležal, který z kruhů zamířil přesně k tyči a připsal si teprve třetí gól v sezoně. Na ledě v tu chvíli jako by bylo jen jedno mužstvo. Na konci 33. minuty ještě Brízgala se štěstím ramenem vyrazil Vondrkovu šanci, následně ale napřáhl od modré Šenkeřík a Indrák tečoval puk za brankáře hostů.

Za minutu přidali rozjetí domácí čtvrtou trefu. Před Přikrylem se rozestoupila kladenská obrana a člen čtvrté formace vypálil přesně k tyči. V 38. minutě Rytíři vykřesali drobnou naději, když se zblízka mezi Hrachovinovy betony prosadil Filip. Stejný hráč měl poté v přesilovce šanci na další trefu, ale těsně minul.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Zleva Jaromír Jágr z Kladna a Roman Vráblík z Českých Budějovic.

V kladenské brance do třetí třetiny nastoupil místo Brízgaly Bow a hned se předvedl při domácí přesilovce. Kladenští chvíli po jejím vypršení snížili na rozdíl dvou gólů. Po sporné situaci se trefil Klepiš, domácí předtím marně reklamovali, že se hosté už dostali z útočného pásma do ofsajdu.

Na větší zdramatizování duelu už ale Středočeši neměli, naopak na Bowovu branku se valil jeden útok za druhým. Vondrka nevyužil samostatný únik, neuspěli ani Pech a následně Gulaš, jenž trefil břevno. Pátý gól dal Motor až v přesilovce při obrovském tlaku, který od v 56. minutě zakončil ranou od modré Vráblík.

51. kolo hokejové extraligy:
HC Motor České Budějovice - Rytíři Kladno 5:2 (0:0, 4:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 27. Valský (Vondrka, Šenkeřík), 29. Z. Doležal (M. Hanzl, Percy), 33. Šenkeřík (Vondrka), 34. Přikryl (Kachyňa, Percy), 56. Vráblík (Štencel, Valský) - 38. Filip (Slováček, Kubík), 45. Klepiš (M. Procházka, Ticháček). Rozhodčí: Jeřábek, Šír - Lederer, Lhotský. Vyloučení: 3:4. Využití: 2:0. Diváci: 6421 (vyprodáno).
České Budějovice: Hrachovina - Vráblík, Štencel, Percy, Bindulis, Kachyňa, Šenkeřík - Gulaš, Pech, Dzierkals - Valský, M. Hanzl, Vondrka - Z. Doležal, Toman, Čachotský - Přikryl, Raška, Strnad. Trenér: Čermák.
Kladno: Brízgala (41. Bow) - Dotchin, Kehar, Cibulskis, Sotnieks, Ticháček, Slováček, Veber - Jágr, Plekanec, Kubík - Indrák, Klepiš, Babka - Zikmund, Filip, M. Procházka - Michnáč, Pytlík, O. Bláha. Trenér: O. Vejvoda ml.

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice