Hlavní obsah

Káňův bodový návrat do Vítkovic, písnička pro Kováře. Ten se doma trefil po třech letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před touto sezonou byl Jan Káňa jednou z posil, které měly Vítkovicím pomoct k vylepšení semifinálové účasti z minulého extraligového ročníku. Tahoun Olomouce z minulých let se ale v Ostravě trápil, v sedmi utkáních nebodoval a v polovině října prchnul zpátky na Hanou. Ve druhém utkání roku 2024 se na led Vítkovic vrátil a dvěma nahrávkami na góly Jakuba Navrátila přispěl k zisku bodu za porážku 2:3 v prodloužení.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Vitkovice Ridera vs. HC Olomouc 3:2 ppVideo: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

33. kolo: Vítkovice-Olomouc 1/7

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Návrat na led, kde zkraje sezony krátce působil, si Káňa i díky dvěma bodům za nahrávky mohl užít. „Těšil jsem se sem, ale chtěli jsme více než jen jeden bod,“ říkal útočník, jenž po návratu na do týmu, z něhož před sezonou do Vítkovic odešel, odehrál sedmnáct utkání, v nichž vstřelil dva góly a na sedm nahrál.

„Snažil jsem se analyzovat, proč mi to tady nevyšlo, ale na nic kloudného jsem nepřišel. Tak jsem to hodil za hlavu a snažím se teď zase pomáhat Olomouci,“ svěřil se Káňa. „Po minulém zápase v Plzni (0:8) jsme rádi, že bereme aspoň bod. Ovšem celou dobu jsme jen dotahovali. Na konci už bylo znát, že nikdo nechce prohrát, ale i tak byly šance,“ popisoval Káňa.

Tu největší, při níž byli domácí velmi blízko třem bodům, měl v 57. minutě Američan Raskob. Americký bek pálil do téměř prázdné branky, brankář Jakub Sedláček proti němu ovšem vytáhl zákrok z říše fantazie. Lapačkou v natažené ruce vytěsnil puk na tyč, odkud se hrací guma odrazila mimo branku. „To byla nádhera, škoda, že jsme pak neurvali ten bod navíc. Po takovém zákroku by si to Sedlo zasloužil,“ řekl Káňa.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Vítkovice–Olomouc, zákrok Sedláčka Video: Tipsport Extraliga / BPA

Olomoucký gólman svým zákrokem ovšem výrazně dopomohl k tomu, že i třetí vzájemný zápas Vítkovic s Olomoucí v sezoně dospěl do prodloužení (4:3 pp, 2:3 pp). To po 54 vteřinách ukončil elegantní krasojízdou a povedeným blafákem domácí Francouz Yohann Auvitu.

„On má hodně věcí v repertoáru. Je to výborný kluk, jsme rádi, že ho tady máme. Pořád něco dělá, zlepšuje, je to velký profík, zůstává po každém tréninku déle na ledě. Myslím, že nám ještě něco ukáže,“ usmíval se Auvitův parťák z obrany Lukáš Kovář.

I on se proti Olomouci radoval z gólu. V závěru druhé třetiny nekompromisní ranou do levého horního rohu Sedláčkovy branky přivedl domácí podruhé v utkání do vedení. A od místního dýdžeje vysloužil píseň Kdybych já byl kovářem a měl jeho sílu od Petra Spáleného.

„Lumír (Mořkovský) mi dva roky opakuje, že ji má nachystanou. Tak ji mohl konečně pustit. Už byla asi hodně zaprášená,“ připomněl Kovář, že se na domácím ledě ze vstřelené branky radoval poprvé od března roku 2021, kdy překonal tehdy brněnského brankáře a nynější oporu Arizony v NHL Karla Vejmelku.

Reklama