Hlavní obsah

Kdyby se Sparta vydala po mé cestě, dosáhli bychom úspěchů, říká Varaďa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K angažmá ve druhém extraligovém týmu měl Václav Varaďa velmi blízko. Jednání se Spartou Praha, kterou v minulé sezoně jako trenér Třince porazil ve finále, ale nakonec nedopadla. Pražané vsadili na Miloslava Hořavu, který tým vede poprvé v pátek na ledě Karlových Varů.

Foto: Sport.cz

Hokejový trenér Václav Varaďa na archivním snímku.

Článek

Mnozí sledovali nestandardní průběh hledání nového kouče pro Spartu s pobavením. Ne tak 46letý Varaďa. Do Sparty chtěl, leč jeho představy se od těch, s nimiž na jednání přicházelo vedení pražského klubu, lišily.

Jak moc jde jen odhadovat. Varaďa ani vyjednávací tým extraligového vicemistra se k probíhajícímu vyjednávání nevyjadřovali. Výslednou volbu poté osvětlil manažer Petr Ton. „S Hořákem (Miloslavem Hořavou) jsme seděli hned druhý den po ukončení spolupráce s Pavlem Paterou. Vypadalo to, že bude vše hotové a podepsané hned v pondělí. Miloš je přeci naprosto přirozená volba – Spartu skvěle zná, je to vítězný typ a fantastický trenér. A má na co navazovat. Finále minulého play off máme všichni pořád v hlavách. Všichni ho chceme překonat. A Hořák to má stejně, sám přiznal, že po sezoně neměl ze Sparty odcházet," popsal Ton na klubových stránkách Sparty.

Pak se ale jednání nečekaně zasekla na volbě asistenta. Hořavou preferovaný Josef Jandač odmítl, stejně se vyjádřil také Švéd Hans Wallson. A když dal Spartě košem také Václav Prospal, obrátilo se vedení klubu na Varaďu.

Úspěšný kouč nastínil své plány a požadavky... a Sparta vycouvala. „Věřím, že týmový úspěch je ta absolutní meta, která lidi spojuje. Trenér musí spolurozhodovat se sportovním úsekem a majitelem o skladbě A-týmu, příchodech hráčů i jejich smlouvách. Je to týmová práce, ve které má mít trenér silné slovo. Jen tak může nést skutečně zodpovědnost za výsledky," vyjádřil se na sociální síti Varaďa, který s Třincem vyhrál tři mistrovské tituly v řadě.

A podobně úspěšný chce být i nadále. „Zásadní pro mě je vždy být sám sebou, jednat a chovat se přirozeně, mít pokoru, zdravý respekt a sebevědomí. Vím, že hokej je týmová hra a tým je pro mě vždy na prvním místě. V této své vizi i požadavcích jsem byl od počátku naprosto transparentní i směrem k vedení Sparty, kterému jsem nastínil koncepci, jak ji chci dostat v tabulce zpět tam, kam patří. Věřím, že kdyby se Sparta po této cestě vydala a pracovala jako jeden tým, dosáhli bychom spolu úspěchů. Plně ale samozřejmě respektuji konečné rozhodnutí Sparty," uvedl Varaďa.

Reklama