Hlavní obsah

Hořava, Varaďa, zase Hořava... Ton vysvětluje „telenovelu“ s hledáním kouče pro Spartu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhých deset dnů trvala telenovela v podání hokejové Sparty ohledně hledání nástupce Pavla Patery na její střídačce. Sportovní ředitel Pražanů Petr Ton nyní v rozhovoru pro klubové stránky tvrdí, že Miloslav Hořava byl od počátku první volbou a byl by jako (staro)nový trenér ohlášen mnohem dřív než v úterý, kdyby nedošlo ke komplikacím s hledáním jeho asistenta.

Foto: HC Sparta Praha

Sportovní ředitel Sparty Petr Ton.

Článek

Pateru Sparta odvolala v sobotu 5. listopadu, den po porážce ve Vítkovicích, která byla už čtvrtou v řadě. A už v neděli podle Tona došlo na osobní schůzku s Hořavou, jenž v pražském klubu působil s přestávkami v minulých třech sezonách.

„S Hořákem jsme seděli hned druhý den po ukončení spolupráce s Pavlem Paterou. Vypadalo to, že bude vše hotové a podepsané hned v pondělí. Miloš je přeci naprosto přirozená volba – Spartu skvěle zná, je to vítězný typ a fantastický trenér. A má na co navazovat. Finále minulého play off máme všichni pořád v hlavách. Všichni ho chceme překonat. A Hořák to má stejně, sám přiznal, že po sezoně neměl ze Sparty odcházet," vrací se Ton k dubnovému zisku stříbra, po němž ve Spartě skončili trenéři Jandač s Hořavou a nahradili je Patera s Martincem.

Když byl Patera na začátku listopadu odvolán, Hořava se návratu nebránil. Zase chtěl mít u sebe kolegu na rovnocenné úrovni a první volbou byl opět Jandač. Jenže bývalý trenér národního týmu už v dubnu vyhlásil, že nyní se chce věnovat rodině a názor nezměnil ani nyní.

Jestli něco dělám špatně 16 let, musím do toho říznout. Komunikace Sparty? Amaterismus. Diskuse v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

A tak Sparta dál hledala parťáka pro Hořavu. „Na základě společných zkušeností si vyhlédl Hanse Wallsona. Padli jsme si do oka. Hans měl ale něco rozjednaného, a tak jsme museli čekat. Táhlo se to," vysvětluje Ton rokování s 56letým Švédem, který ve své trenérské kariéře dvakrát dotáhl Skellefteu k titulu švédského mistra (2013 a 2014) a poslední dvě sezony vedl druholigový švédský Björklöven, kde letos v únoru skončil a od té doby byl bez angažmá.

A když Spartu následně odmítl Václav Prospal, jenž se rozhodl zůstat v Americe, teprve v tu chvíli podle Tona vstoupila do hry možnost s Václavem Varaďou. „Poprvé jsme se potkali teprve ve chvíli, kdy jsme se nemohli pohnout z místa. Nejintenzivnější jednání probíhala od pátku do pondělí," vysvětluje Ton.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

S Václavem Varaďou se Sparta nakonec nedomluvila na podmínkách.

Podle informací Sport.cz už byla dohoda na světě, řešily se jen detaily. Jenže k finálnímu podpisu nakonec nedošlo, přestože v pondělí spojení Sparty s koučem, který v extralize dovedl Třinec k mistrovskému hattricku, se bralo za hotovou věc.

„Václav Varaďa je stejně jako Miloš fantastický trenér. Má za sebou neoddiskutovatelné úspěchy s Třincem. Také on stojí za tím, že jsme v minulé sezoně neslavili titul. Jednali jsme opravdu intenzivně, nakonec jsme se ale nepotkali při vyjednávání o podmínkách. To se ve sportu děje dnes a denně," vysvětluje sparťanský sportovní ředitel.

A tak když jednání s Varaďou krachla, do pole position se znovu vrátil Hořava. „Dohoda byla opět velmi rychlá. Dohodli jsme se, že příchod druhého trenéra nebude blokovat jeho podpis. Zkrátka, že druhého kouče najdeme v nejbližších dnech. Navíc jsme se trochu obloukem vrátili k jednání s Hansem, které je teď na dobré cestě. Mělo by být jasno velmi brzo. Pokud vše půjde, jak má, tak se k týmu přidá v pondělí," prozrazuje Ton, proč najednou varianta s Wallsonem už na druhý pokus klapla.

Ton tvrdí, že o výběru trenéra rozhodovaly všechny zodpovědné osoby v managementu Sparty - tedy majitel Karel Pražák, generální manažerka Barbora Snopková Haberová, sportovní manažer Jaroslav Hlinka a on sám. „Na začátku (v roce 2019) jsme nastavili systém společného rozhodování, na něj si podali ruku a od té doby podle něj jedeme. Teď tomu nebylo jinak," prohlásil Ton.

Foto: Ondřej Pýcha, HC Sparta Praha

Zleva generální manažerka Sparty Barbora Snopková Haberová, sportovní manažer klubu Jaroslav Hlinka a sportovní ředitel Petr Ton.

Hořava se žezla ujme na čtvrtečním tréninku, o den později jej čeká obnovená zápasová premiéra na ledě Karlových Varů. Ve středu v Třinci mužstvo povedou ještě manažeři Hlinka s Tonem a trenér dorostu Ptáček, kteří už byli den po Paterově odvolání u domácí prohry 2:3 s Pardubicemi.

Páté v řadě, po níž má Sparta na poslední Kladno už jen dvoubodový náskok. Navzdory tomu se v nejbližších dnech výrazné změny v hráčském kádru nedají očekávat. „Miloš většinu týmu výborně zná, musí si ale zmapovat hráče, kteří pod ním nepůsobili. Trenéři si musejí říct, jestli jim něco chybí. Teprve pak můžeme společně vybírat možné posily. Nové hráče vždy vybíráme společně, po dialogu, názor trenérů je tím zásadním," ubezpečuje Ton.

Reklama