Hlavní obsah

Kladenský navrátilec Frolík si zatrénoval s hvězdami NHL. Florida? Asi se tam přestěhuju

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V létě prožil dva zajímavé návraty. Hokejový útočník Michael Frolík od pondělí piluje souhru v rodném Kladně, kde vykročil do velkého hokeje a kam se vrátil po dlouhých 17 letech dohrát svou kariéru. A v létě si zatrénoval s hvězdami na Floridě. Tam odstartoval svou úspěšnou štaci v NHL. „Vzpomínky na mě dolehly, dobrá nostalgie,“ vykládá zkušený 35letý křídelník v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michael Frolík je novou posilou Kladna (archivní foto)

Článek

Ke kladenskému týmu jste se připojil teprve na začátku týdne. Jak se zatím cítíte?

Začátek není jednoduchý, hrál jsem zápas snad po pěti měsících. Ale ještě zbývají dva týdny do startu soutěže. Jsem zvyklý z Ameriky, že kempy před startem sezony jsou dost rychlé. A na sehrání to stačilo. Snad to bude stačit i teď a dobře naladíme na start sezony.

Část léta jste strávil v Americe. Zvládl jste se tam dobře připravit?

Výborně. Byl jsem teď tři týdny na Floridě, kde mám baráček. A mohl jsem si zatrénovat i s elitním týmem Panthers, pustili mě mezi sebe. úroveň to mělo parádní. Dost kluků tam přes léto trénuje společně, například hráči z Ruska, kteří tam žijí, jako Kiril Kaprizov nebo Nikita Zadorov. Jsou to super hokejisti, bylo fajn je pozorovat a potkat se s nimi na ledě.

Jak tréninky s takovými hvězdami probíhaly?

Vždycky to vedl jeden trenér, dělali jsme nějaké dovednostní tréninky a pak si proti sobě zahráli. Samozřejmě už nemám úroveň na NHL, ale snažil jsem se stíhat co nejvíc.

Tak to je na konec kariéry zajímavý návrat do atmosféry nejslavnější ligy světa.

To jo. Pustili mě i do kabiny. Vzpomínky na mě trochu dolehly. Tahle tréninková hala se zrovna otevírala, když jsem na Floridě začínal svou štaci v NHL. Dobrá nostalgie, bylo fajn potkat i nějaké stejné lidi z vedení.

Jak často se na Floridu dostanete?

Když mám volno, tak tam jezdím rád. Samozřejmě moc času není. Většinu léta jsem trávil v Česku, ale druhou část volna trávím čas na Floridě.

Chtěl byste se tam po konci kariéry přestěhovat?

Směřuju k tomu, že se přesunu za moře. Žije tam spousta bývalých českých hokejistů. Martin Havlát, Marek Židlický, Patrik Eliáš, Tomáš Vokoun, Radek Dvořák… Bydlíme kousek od sebe, máme takovou partičku a můžeme spolu chodit na pivko. Florida je na život ideální. Hlavně to počasí, celý rok je tam krásně.

Teď jste si ale ještě hokejový život prodloužil. Jaká byla největší motivace vrátit se do Kladna po 17 letech?

Když se Kladno ozvalo, fakt mě to zaujalo. Já už jsem popravdě přemýšlel o tom, že bych s hokejem seknul, taky protože se mi rozrostla rodina. Ale Kladno mi splnilo všechny podmínky. Včetně té, že se k týmu připojím později. S rozhodováním mi pomohl i táta, který mě tu chtěl ještě vidět hrát. A tak jsme se domluvili rychle. Je speciální se sem vrátit po tolika letech. Ta kariéra nějak rychle utekla. Je hezké ji skončit tam, kde jsem ji odstartoval.

Dáváte hokeji poslední rok, nebo si necháváte ještě vrátka otevřená?

Nechávám. Odehraju sezonu a uvidím, jak to půjde. Když budu cítit, že je čas skončit, tak skončím. V hokeji se těžko plánuje takhle dopředu.

Je těžké se smiřovat s tím, že se konec přeci jen blíží?

Trochu jo, ale asi to na mě dolehne, až ten konec fakt přijde. Až přijde říjen a já najednou budu bez hokeje. Bez té tradiční rutiny.

A to je vám teprve 35 let, zatímco stále aktivnímu Jaromíru Jágrovi, vašemu spoluhráči a šéfovi, už 51 let.

Jestli naskočíme společně v jedné formaci ještě s Plekym (Tomášem Plekancem), tak budeme asi nejstarší lajna v historii. (směje se) Jarda s námi chodí na led, ale nevím, jaké má plány. Většinou se zapojuje kolem Vánoc, tak uvidíme, jestli to tak bude i letos.

Co říkáte na složení týmu, který má tuhle zkušenou kostru, ale třeba v obraně jsou všichni mladší 30 let?

Je pravda, že mladých kluků máme taky dost. Popravdě je zatím moc neznám. Ale počítám s tím, že budu mít za úkol jim něco předat a poradit, abychom byli na stejné vlně.

Máte rád roli mentora?

No úplně to nevyhledávám a asi v tom nejsem tak dobrý. (usmívá se). Jsem spíš tišší a soustředím se na sebe. Rozhodně nejsem ten, co v kabině řve. Ale když je to potřeba, svých zkušeností využiju a něco řeknu. Chci hlavně pomoct Kladnu, aby se odpoutalo z posledního místa a konečně se vyhnulo baráži.

Reklama

Související témata: