Hlavní obsah

Kometa zná trest za rasistické urážky Lakatoše

Předseda disciplinární komise hokejové extraligy Viktor Ujčík udělil Kometě pokutu ve výši 30 tisíc korun. Brněnský klub pyká za rasistické urážky svých fanoušků, kterých se dopustili v pondělním šestém zápase čtvrtfinálové série play off s Vítkovicemi na adresu útočníka Dominika Lakatoše, jenž má romský původ.

Rasistické útoky v extralize? Vadí mi, že nikdo s tím nic nedělá, stěžuje si novinář v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

„Brněnští fanoušci během zápasu pokřikovali na hráče Vítkovic Dominika Lakatoše s úmyslem ho urazit," rozhodl Ujčík na základě videozáznamu z utkání, po kterém Ostravané slavili postup do semifinále, a informací ředitele extraligy Martina Loukoty.

„Lakatoš se v průběhu zápasu nedopustil žádné provokace vůči divákům, či příznivcům domácího klubu, nebyl původcem žádného konfliktu a žádným způsobem nedal záminku k urážení," doplnil Ujčík.

Šéf disciplinárky i vedení soutěže věří, že udělená pokuta bude pro funkcionáře klubů výstrahou, přispěje k vylepšení etických standardů na extraligových stadionech a urážky podobného typu se nebudou opakovat.

Loukota ve středu, až dva dny po incidentu, kterému se věnoval i podcast Sport.cz Za mantinelem a odsoudil ho, prohlásil, že chování brněnských fanoušků nelze přecházet bez povšimnutí. „Chceme vyslat jasný signál, že takové projevy netolerujeme a fanoušci si snad uvědomí, že je třeba respektovat všechny aktéry utkání i protihráče," prohlásil Loukota.

„Brněnský klub se od chování svých fanoušků distancoval a přijal opatření, která měla urážkám předejít. Nicméně nedokázal si to pohlídat a nese tak zodpovědnost za jejich chování v hledišti," dodal Loukota.

Reklama