Hlavní obsah

Kouč Litvínova po vyřazení: Úspěšnost jsme zvedli nad 50 procent

Nad hokejisty Litvínova v průběhu extraligové sezony visela hrozba baráže, trenér Karel Mlejnek ale Severočechy vytáhl z posledního místa do předkola play off. Nástupce odvolaného Vladimíra Růžičky mrzel pouze fakt, že ve vyřazovací fázi jeho tým neuhrál proti mistrovskému Třinci ani jednu výhru. V sobotu podlehl Ocelářům doma 2:4 a sérii prohrál 0:3 na zápasy.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Hokejisté Litvínova se radují z gólu proti Třinci.

Článek

"Mrzí mě, že jsme si nezapsali žádnou vítěznou čárku. Soupeř potvrdil nesporné kvality a zkušenosti z play off. Naše mužstvo je jedno z nejmladších v lize a dělalo, co mohlo," řekl Mlejnek po sobotním utkání novinářům.

Šestačtyřicetiletý Mlejnek se ujal týmu koncem října, kdy povýšil z pozice asistenta. Nahradil zlatého olympionika a kouče dvojnásobných mistrů světa Růžičku, jehož vedení klubu odvolalo po sedmi prohrách. Litvínov měl tehdy na dně tabulky na kontě devět bodů ze 14 utkání.

"Sezona byla extrémně náročná po psychické i fyzické stránce nejen pro tým, ale troufám si říct, že i pro všechny, kteří pracovali okolo. Měli jsme velice špatný úvod sezony. A kdyby nám někdo řekl 25. října nebo před poslední reprezentační pauzou v únoru, kdy jsme měli dva body náskoku na baráž, že si zahrajeme vyvrcholení sezony a malinko potrápíme Třinec, byli bychom rádi," uvedl rodák z Karlových Varů.

Nezvládnutý vstup do extraligy podle Mlejnka poznamenal zbývající průběh základní části, v které nakonec jeho tým s 67 body z 52 zápasů obsadil 11. pozici. "Máme mladé mužstvo a musí si z toho vzít ponaučení, že sezona začíná prvním kolem. Nás to bohužel doběhlo," prohlásil Mlejnek.

"Když si pak člověk zbytek ročníku rozsekal na čtvrtiny, bodově to nebylo úplně špatné. Druhou jsme měli za devatenáct bodů, třetí taky, poslední za dvacet. Od doby, co přišli kolegové, se naše úspěšnost zvedla lehce nad 50 procent, s tím bychom se pohybovali ve vyšších vodách," komentoval bývalý trenér české dvacítky vzestup týmu.

Svými kolegy myslel asistenty Roberta Reichela a Davida Kočího, které si vytáhl k sobě na střídačku. Rád by, aby se realizační tým nerozpadl. On sám smlouvu na další ročník s opcí podepsal už o Vánocích. "Tehdy jsem předal informace směrem k vedení klubu, že bych velmi rád pokračoval ve stejném složení. Jednání budou probíhat krátce po sezoně a pevně věřím, že zůstaneme pohromadě," uvedl Mlejnek.

Bývalý asistent Miloše Říhy u české reprezentace, kterému pomáhal v letech 2018 až 2020, viděl rezervy mužstva v ofenzivě. "Přestože jsme v tabulce podle vstřelených branek úplně nehaprovali v nižších patrech, tak je potřeba přidat v útočném pásmu, v důrazu kolem branky," naznačil, co bude chtít pro další sezonu vylepšit.

"Byl jsem ale spokojený s tím, jak hráči velice dobře reagovali na naše pokyny. Bylo velmi málo utkání, kdy jsme strategicky, takticky a herně propadli. Náš výkon padal v době, kdy jsme měli hodně zraněných a nemocných," konstatoval.

Kádr Severočechů projde obměnou, i když Mlejnek chce, aby byla co nejmenší. Útočník Patrik Zdráhal už oznámil, že míří do Švédska, smlouva vyprší Kanaďanovi Giorgiovi Estephanovi a není jisté, že zůstane. Ze čtyř cizinců v obraně chce trenér dva i pro příští ročník. "Ty nejvytíženější," naznačil, že jde o Lotyše Janise Jakse a Kristapse Zileho."Pracujeme na tom, máme opravdu velký zájem, aby pokračovali," dodal.

V příštím týdnu chystá Mlejnek s kolegy výstupní pohovory s jednotlivými hráči. Reprezentantům Litvínov umožní individuální trénink na ledě, ostatní dostanou volno. "V průběhu dubna s nějakou doporučenou lehkou aktivitou, aby byli připraveni na 2. května, kdy by měla začít příprava," dodal Mlejnek.

Reklama