Hlavní obsah

Drzá finta rozjásala Spartu. Mistrovi tah s brankářem nevyšel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nejsledovanějším zápase úvodního týdne domácí hokejové sezony přivítal na svém ledě mistrovský Třinec pražskou Spartu a ve 2. kole získal první body do extraligové tabulky za porážku 2:3 po samostatných nájezdech. Ty rozhodl drzou fintou útočník Sparty Pavel Kousal.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Oceláři Třinec vs. HC Sparta Praha 2:3 snVideo: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Třinečtí trenéři poslali do branky před rozhodujícími penaltami místo Marka Mazance mladého brankáře Patrika Švančaru, pokus o zaskočení sparťanských střelců jim ale nevyšel. Zatímco z domácích nájezdníků se trefil jen Marko Daňo, Švančaru překonal v prvním nájezdu obránce Aaron Irving, ve třetí sérii ho lišáckou fintou překonal Kousal a poté i Michal Řepík.

„Kousek je výborný hráč, umí to, ale nečekal jsem, že to zkusí. Ale je super, že si věří, že to udělá i v zápase. Bylo hezké to konečně vidět na vlastní oči,“ ocenil Filip Chlapík nájezd Kousala, který pukem zamíchal, naznačil střelu a pustil černou gumu volně mezi brankářovy betony.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Autor rozhodující trefy Pavel Kousal ze Sparty při utkání v Třinci.

Změna v brankovišti hosty nezaskočila. „Zaznamenali jsme to, ale ono je to stejně nakonec jedno. Každý má to svoje a je jedno, kdo proti němu stojí,“ přemítal Chlapík, jenž na ledě Třince vstřelil první gól po návratu z ročního angažmá ve Švýcarsku.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Třinec - Sparta 2:3 sn (P. Kousal, vítězný nájezd)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Ještě dříve se ale radovali Třinečtí, kteří znovu po roce před prvním domácím utkáním vyvěsili sezony pod strop haly prapor, který bude připomínat pátý mistrovský titul v historii klubu. A slavnostní okamžik domácí hokejisty zřejmě nabudil. Ze zápasu proti Spartě uplynulo teprve dvacet vteřin a už se měnilo skóre.

Prvním domácím střelcem extraligového ročníku se stal Martin Růžička, jenž natřikrát přetlačil gólmana hostů Jakuba Kováře a připsal si třístý zásah v dresu Ocelářů. Obhájci mistrovské trofeje drželi vedení do 10. minuty, kdy srovnal Vladimír Sobotka. O dvě minuty později v početní výhodě překlopil skóre ve prospěch Pražanů Chlapík. „Mohli jsme přidat i další góly, šance i tlak jsme měli. Ale Třinec hraje fakt výborně,“ uznal Chlapík.

Také domácí se prosadili v početní výhodě. Nahrávku Marka Daňa zametl ve druhé třetině do branky Daniel Voženílek. Další góly už nepadly. I proto, že oba gólmani vytahovali v prodloužení skvělé zákroky. Mazanec nepustil do branky ránu Michala Řepíka, Kovář si poradil s nájezdy Libora Hudáčka i Daniela Voženílka. „Kovy je fantastický, špička v Evropě. Chytá výborně, drží nás v každém zápase,“ chválil Chlapík gólmana Sparty, jenž třikrát vyzrál na soupeře i v rozhodujících nájezdech.

Neuspěl proti němu Hudáček, Andrej Nestrašil ani Richard Pánik. „To už byla loterie. Já toho nejsem úplně fanoušek. Ani nejsem kdovíjaký specialista na nájezdy. Myšlenky se mi vždy několikrát změní a nakonec ho nedám,“ usmíval se Chlapík, jenž patřil mezi neúspěšné exekutory. „Ale nakonec to šlo na naši stranu, naštěstí,“ dodal navrátilec ze švýcarského Ambri-Piotta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.