Hlavní obsah

Králův střet zájmů. Na účet mu přicházely podezřelé platby od hokejových subjektů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zákulisí českého hokeje to vře, předvolební guláš den před sobotní konferencí začíná být nejen horký, ale i dost pikantní.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Tomáš Král na tiskové konferenci

Článek

Tomáš Král sice k 31. květnu rezignoval na post prezidenta svazu a o jeho křeslo se uchází pět kandidátů, ale Sport.cz získal důkazy o tom, že na Králův účet vedený od roku 2013 u Komerční banky přicházely ještě letos v dubnu podezřelé platby od hokejových subjektů.

Částku 190 575 Kč obdrženou od společnosti BPA, která vlastní marketingová práva v českém hokeji, dnes již bývalý šéf svazu zdůvodňoval odměnou za poskytnuté právní služby. Činil tak už při podobných zjištěních v minulosti, nicméně i tak je tady střet zájmů zřetelný.

„Požádali jsme Královu advokátní kancelář o právní analýzy, které pro nás prováděla doktorka Denisa Vacíková z jeho sdružení advokátů. Oslovili jsme právě je, protože jsou v oblasti erudovaní a dlouhodobě se jí věnují," potvrzuje předsedkyně představenstva BPA Jana Obermajerová.

Ještě záhadnější je pak na účtu položka 1 579 050 Kč od pardubické firmy Střída Sport, která obstarává vybavení pro reprezentační týmy. Tady si lze jen těžko domýšlet, proč šéf svazu na svůj účet dostává od význačné hokejové firmy, s níž uzavírá dodavatelské smlouvy, půl druhého milionu korun.

"Ta vámi označená podivná platba od Střída sport, je za auto, které si ode mě pořídili. Pro mě je nepředstavitelné, že má někdo k dispozici moje účty, to jdu řešit na Komerční banku," napsal v sms zprávě Král a odmítl, že by v jeho jednání šlo o jakýkoli střet zájmu a dál nechtěl o celé věci mluvit.

Od mluvčího svazu Zdeňka Zikmunda obdržel Sport.cz v pátek ráno toto prohlášení Tomáše Krále: „Považuji za nutné vyjádřit se k výrokům zpochybňujícím hospodaření ČSLH. Probíhá v souladu s platnými zákony, účetními předpisy a Stanovami ČSLH. Veškeré hospodaření, účetní závěrky, stejně jako rozhodovací a kontrolní mechanismy jsou pravidelně auditovány podle mezinárodních a českých standardů."

Minimálně paradoxně působí, že vyjádření Krále, který k 31. květnu abdikoval na pozici prezidenta Českého hokeje a nechce už přijít ani na sobotní konferenci, rozesílá mailem stále ještě ve funkci setrvávající mluvčí svazu. „Výsledky hospodaření jsou příslušným institucím plně k dispozici a jsem přesvědčen, že jsme v tomto směru nejúspěšnějším sportovním svazem v České republice." sděluje Král.

„K oznámení Petra Dědka (majitel hokejových Pardubic - pozn. red.), že už v této souvislosti podal podnět Policii České republiky, bych jen podotkl, že tak učinil už několikrát, ať už přímo na svaz, jeho partnery či Asociaci profesionálních klubů ledního hokeje. Z jeho pohledu je to obvyklý způsob, kterým se snaží prosadit svoje zájmy a umlčet oponenty," uvádí Král.

Osobně se domnívá, že skutečným důvodem Dědkova čtvrtečního rozhodnutí nekandidovat do výkonného výboru jsou jeho minimální šance být zvolen. „Mimo jiné proto, že je proti němu a jeho firmám vedeno trestní stíhání pro daňové delikty," naznačuje Král.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články