Hlavní obsah

Minulost už nezměníme, říká Sobotka. Poslední díl napínavé série se bude hrát v sobotu po obědě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo oslav postupu do finále porážka v prodloužení a velké rozčarování. Hokejisté Sparty nezvládli závěr šestého utkání semifinále na ledě Třince a série se vrací k sedmému utkání do Prahy. Úřadující šampioni vstřelili vyrovnávací branku na 1:1 dvě desetiny sekundy před třetí sirénou, v prodloužení přidali i vítěznou a vynutili si sedmý duel. Hrát se bude kvůli nedělnímu florbalovému Superfinále v sobotu už ve 13 hodin.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Třinec - Sparta, Oceláři se radují z vyrovnání sérieVideo: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

„Tohle je série, ve které je možné všechno,“ neskrýval nadšení z neuvěřitelného závěru šesté bitvy trenér Třince Zdeněk Moták. „My se rveme do konce. Ještě musel rozhodnout rozhodčí u videa. Ten výstřik emocí byl pak ale dokonalý,“ popisoval nadšení na třinecké střídačce Moták.

Připomeňme si, co všechno repríza předloňského finále už přinesla. Dva neuznané góly (gól Daniela Voženílka na 1:1 ve 21. minutě druhého utkání a branka Michala Moravčíka na 3:3 v 59. minutě utkání číslo pět) a také hodně tvrdé zákroky.

Semifinále play off: 6. zápas Třinec - Sparta1/12

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

První utkání vyhrála Sparta 3:0, ve druhém (3:2 v prodloužení pro Spartu) fauloval Daniel Voženílek u hrazení Filipa Chlapíka, a přestože v utkání trest neobdržel, šéf disciplinárky Viktor Ujčík mu vyměřil dvouzápasovou stopku. Ta se po odvolání třineckého hráče změnila na jednozápasovou a Voženílek scházel ve třetím utkání série (3:2 v prodloužení pro Spartu).

V něm fauloval tvrdě u mantinelu Patrika Hrehorčáka obránce Sparty Michal Kempný a utkání nedohrál. Dodatečný trest nedostal, ve čtvrtém duelu (1:4 pro Třinec) se ale hrubou sekerou do žeber slovenského útočníka Hrehorčáka prezentoval kapitán Sparty Michal Řepík a do kabin odešel s trestem do konce utkání. Následně si vyslechl od disciplinární komise ještě trest na dvě nadcházející utkání.

Čtvrté utkání nedohráli ani aktéři následné bitky, sparťané Michal Kempný, Filip Chlapík a třinečtí Tomáš Kundrátek a Marko Daňo. Tím ale proud negativních emocí v sérii skončil. Třinec po prvním vítězství nad Spartou v sezoně ucítil šanci vrátit se do série a také hosté si uvědomili, že nemají hotovo, a věnovali se především hokeji.

Z pohledu Sparty ale ne dostatečně. Nezvládli pátý zápas na svém ledě (2:3) a poslední krok neudělali svěřenci Pavla Grosse ani v šestém utkání v Třinci (1:2 v prodloužení). Sparta vedla v sérii 3:0, nyní mají ale do finále oba týmy stejně blízko a k tomu jednu jistotu, kterou po zápase vnímal i trenér Sparty Gross.

„V sobotu se uvidíme znovu a bude to naposled,“ mluvil přes krutou porážku 1:2 v prodloužení klidným hlasem Gross. „Bylo tam hodně pozitivních věcí. Jsou to oba velmi dobré týmy, oba mančafty hrály velmi dobře. Vezmeme si z toho ty pozitivní věci a jdeme dál.“

Podobně působili po zápase také hráči Sparty. Přestože se v nich musel bít vztek s velkým zklamáním. Od první minuty třetí třetiny nad Třincem po gólu Ondřeje Najmana vedli, byli lepší, pukem dvakrát orazítkovali branku Ondřeje Kacetla a zdálo se, že úřadující šampion už nedokáže najít odpověď.

V poslední vteřině ale Voženílek odvrátil i třetí mečbol soupeře a v 70. minutě tečí Adámkovy střely rozhodl o třetím vítězství Ocelářů v sérii David Cienciala. Série se za stavu 3:3 na zápasy přesouvá do Prahy, kde se v sobotu od 13 hodin rozhodne, kdo vyzve ve finále Pardubice. „Bude to trošku jiné, nezvyklé, ale pro oba mančafty stejné,“ připomněl neobvyklý čas trenér Sparty.

Napínavá série v sobotu definitivně skončí a padne i jeden milník. Buď se Třinec stane prvním týmem, který dokáže zvrátit sérii extraligového play off z 0:3 na 4:3, nebo Sparta ukončí čekání na úspěch v sedmém zápase. Ve vyřazovacích bojích ho ještě nikdy nevyhrála.

„Dneska byli šťastnější, dali gól v prodloužení, ale my jsme šance taky měli,“ řekl Vladimír Sobotka, nosící místo distancovaného Michala Řepíka kapitánské céčko. To mu v sobotu vrátí, protože Řepík se po dvou zápasech na tribuně může vrátit do sestavy Sparty. „To je velmi dobrá zpráva,“ prohodil Gross.

„Máme vztyčenou hlavu, prohru už nikdo nezmění, to už je minulost. Teď musíme myslet jen na sedmý zápas. Jak jsme dnes nastoupili, musíme začít i to sedmý utkání a šlapat naplno až do třetí sirény,“ zdůraznil Sobotka.

Reklama