Hlavní obsah

Mladá Boleslav jako jediná nesplňovala všechny podmínky, říká šéf extraligy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontrola stadionů, vyjednávání podmínek smluv s rozhodčími, obsazení komisí, nastavování fungování profesionálního managementu, řešení problémů a nedostatků. To jsou věci, kterými byl zahlcen současný ředitel hokejové extraligy Martin Loukota. Nastaly komplikace, poněvadž ne všechny stadiony splňovaly veškeré podmínky způsobilosti zimního stadionu ke dni provedení kontroly. Co musel řešit za potíže během prvních čtyř měsíců ve funkci a jak si cení své pozice, prozradil webu Sport.cz.

Foto: www.apklh.cz

Ředitel Tipsport extraligy Martin Loukota

Článek

Současný ředitel Tipsport extraligy Martin Loukota se ujal své role 1. května. „Ale s APK spolupracuji už od podzimu loňského roku, takže jsem plně vytížen a zaneprázdněn delší dobu," říká. Českou nejvyšší hokejovou soutěž si nyní řídí samy kluby, předtím extraligu dirigoval Český svaz ledního hokeje v čele s Josefem Řezníčkem. „Jsem poctěn, že tuto funkci můžu vykonávat a jsem rád, že mi kluby daly důvěru v řízení soutěže," dodává.

APK musela ustanovit jak disciplinární, tak odvolací komisi. Šéfem disciplinární komise nadále zůstává Viktor Ujčík, který je zároveň trenérem prvoligové jihlavské Dukly. Již minulou sezonu se vedly početné diskuze, zda je správné, že Ujčík zastává dvě takto důležité funkce, když celek z Vysočiny bojoval v baráži proti Kladnu o extraligovou příslušnost. Se všemi ostatními členy se APK dohodla na pokračování.

Foto: Profimedia.cz

Nynější ředitel extraligy Martin Loukota působil kdysi jako manažer mužské i ženské reprezentace

Náplní Loukotovy práce zpočátku bylo nastavení personálního obsazení a profesionálního managementu. „Vše jsem předkládal představenstvu, poté to následně projednávala valná hromada," prozradil člověk, který v minulosti působil jako manažer reprezentací mužů (2010-2011, 2014-2016) i žen (2018-2022). Společně s právním zástupcem sestavovali licenční, odvolávací a herní řády a další nezbytně nutné dokumenty k řízení soutěže.

Hned druhý den ve funkci musel však řešit nepříjemný problém poté, co byl podán podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ze strany České asociace hokejistů, konkrétně od jejího prezidenta Libora Zbořila. Jednalo se o prošetření hráčských smluv v extralize. Podnět ústřednímu orgánu státní správy ČR pro oblast hospodářské soutěže zaslal také majitel pardubického Dynama Petr Dědek, a to kvůli novému pětiletému marketingovému kontraktu s BPA platnému od sezony 2023/2024. Toto nařčení Loukota kategoricky odmítl. „Stále zastávám názor, že přípravě smluv APK LH věnovala maximální pozornost a že výběr nového marketingového partnera extraligy proběhl v souladu se zákonem."

Celý srpen s kolegou Tomášem Jankovičem kontrolovali stav extraligových stadionů. „Na některých stadionech jsme shledali drobné nedostatky, které jsme na místě řešili," prozradil pro web Sport.cz. Jednalo se například o nesprávně uchycené polstrování u zápasových branek a podobně. Kontroly se též týkaly kvality kabin, ošetřoven, zápasových branek, brankových kolíků a dalších věcí.

Od sezony 2022/2023 musí mít každý extraligový stadion pohyblivé mantinely a plexiskla. Tuto podmínku nesplňuje pouze Mladá Boleslav. „Vedení klubu včas avizovalo, že má potíže s jejich dodávkami," vyjadřuje se Loukota k situaci. Způsobilost zimního stadionu v Mladé Boleslavi byla valnou hromadou APK podmínečně schválena, a tudíž klubu byla udělena i licence. Pohyblivé mantinely by měly být na mladoboleslavském stadionu nainstalovány o první reprezentační přestávce v listopadu.

Reklama

Související témata: