Hlavní obsah

Moták je novým trenérem Třince. Zájem o Krejčího klub potvrdil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příchod trenéra Zdeňka Motáka do Třince už byl několik týdnů hotovou věcí, oficiálně ji čerství extraligoví šampioni vypustili do světa ale až po skončení mistrovských oslav. Bývalý trenér Vítkovic či Sparty Praha 57letý Moták se do Třince přesouvá po pěti letech v Olomouci, délku kontraktu klub nezveřejnil.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Nový trenér hokejistů Třince Zdeněk Moták.

Článek

„Té nabídky si moc vážím. Přicházím do týmu, který má za sebou velké úspěchy s obrovským respektem a pokorou. Nabídnout můžu poctivou, maximální a fér práci," řekl Moták. V Třinci střídá Václava Varaďu, jenž dovedl klub ke třem titulům v řadě. Po pěti letech ale na vlastní žádost v klubu skončil. Spolu s ním u Ocelářů skončili také Marek Zadina (přesouvá se do Pardubic) a Aleš Krátoška.

Motákovým asistentem bude slovenský trenér Vladimír Országh, který v minulosti vedl v extralize Litvínov. „Kývnout na nabídku dělat v Třinci asistenta pro mě nebylo nijak složité. Topová mužstva to tak mají, o NHL ani nemluvím. Tam je úplně běžné, že hlavní trenéři nastupují k novému angažmá jako asistenti. Je to o tom, jak si vyhovíme, o spolupráci. Dostal jsem nabídku jít pracovat do špičkového klubu, který je v posledních letech v Česku nejúspěšnější, a zda to je pozice hlavního trenéra, nebo asistenta vůbec neřeším," uvedl Országh.

Třinec vyhrál tři tituly v řadě, čtyřikrát za sebou byl ve finále. „Nebude jednoduché na tyto úspěchy navázat. Pro trenéry to bude těžké a mají můj obdiv, že do toho vůbec šli," pousmál se sportovní manažer HC Oceláři Třinec Jan Peterek. „Diskuse o novém trenérském týmu byly z mého pohledu v úzkém kruhu vedení plamenné. Byly různé alternativy, pro Zdeňka Motáka hovořily velké zkušenosti, rozvaha, s jakou přistupuje k problémům, i jeho styl práce v Olomouci. Doporučovali ho také hráči, například Zbyňa Irgl si jej nemohl vynachválit," přiblížil Peterek.

„Zdeněk Moták byl v mém hledáčku už od roku 2011, kdy vedl Vítkovice a hráli jsme proti sobě finále. Tehdy jsme si se sportovním manažerem Pavlem Markem říkali, že by mohl být zajímavou alternativou," prozradil viceprezident klubu Jan Czudek.

Společně se jmény nových trenérů oznámili v Třinci i několik hráčských příchodů. David Krejčí nicméně mezi posilami zatím schází. „David tu začínal kariéru, mohl by to tady zhodnotit. Titul ještě nemá mezi dospělými," naznačil Czudek, že stěhování Krejčího z Olomouce není úplně nereálné.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Nový trenér hokejistů Třince Zdeněk Moták na tiskové konferenci. Vpravo je asistent trenéra Vladimír Országh.

„Už loni jsme deklarovali, že bychom ho v týmu rádi měli a to platí pořád. David patří k top hráčům, kteří se rozhodují až později, protože nabídek mají spoustu. Teď se soustředí na mistrovství světa a hráčskou budoucností se nezabývá. Jeho rozhodnutí, kam budou směřovat jeho cesty, teprve přijde," uvedl Peterek.

Moták vedl Krejčího v minulé sezoně v Olomouci, ani on si ale nedovolil odhadnout, jak se bývalý hráč Bostonu nakonec rozhodne. „Ať se rozhodne jakkoliv, bude posilou pro každý tým," uvedl Moták.

Jasno už má trenér o dvou posilách. Z Českých Budějovic se do Slezska stěhuje útočník Daniel Voženílek, z finského Lahti získali Oceláři lotyšského reprezentačního obránce Kārlise Čuksteho. „Je to vysoký, odolný hráč v soubojích. Zároveň má ale dobrou rozehrávku, bruslení i kvalitní střelbu. To mi k top defenzivnímu obránci, jak mi byl představen, úplně nesedí. Byl jsem celkem překvapený a uvidím, jaký bude až se potkáme na ledě," pousmál se Moták. Přípravu zahájí Třinec 30. května.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice